FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 26. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Start ovogodišnje turističke sezone bio je dobar, što su pokazali i uskrsni blagdani, ali s umjerenim optimizmom treba očekivati njen nastavak jer je utakmica tek počela i trebat će se borit za svakog gosta, kazao je predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Franco Palma nakon današnje sjednice tog vijeća. Direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić kazala je da je to bilo dugo očekivana sjednica tog vijeća koja je, s ciljem analiziranja stanja na tržištima i početka sezone, okupila sve najvažnije strukovne udruge. Uz analizu sezone razgovarali su i o izradi strategije razvoja hrvatskog turizma čije su prve nalaze predstavili stručnjaci Instituta za turizam koji taj dokument i izrađuju. Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić naglasio je da će ta strategija, kako je i najavljeno, biti dovršena u rujnu ove godine te da će se njome pokušati nametnuti strateška važnost turizma za Hrvatsku. Najavio je i da će Ministarstvo turizma u idućem razdoblju razriješiti problematiku turističkog zemljišta i za to pratećeg zakona, kao i problematiku tvrtki koje su još u državnom vlasništvu i to privatizacijom.

ZAGREB - Četiri sindikata koji djeluju u HŽ-u organizirat će idućeg četvrtka, 3. svibnja, javni prosvjed na kojem će izraziti nezadovoljstvo planovima Uprave HŽ Infrastrukture za restrukturiranje koji uključuju otpuštanje stotina radnika bez jasnih kriterija, rekao je danas predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač. Sindikati smatraju da je novi Pravilnik o organizaciji HŽ Infrastrukture, koji je temelj za restrukturiranje, izrađen nestručno, bez poštivanja normi i normativa. U njemu se, kaže, ne postavljaju jasni ciljevi i rokovi restrukturiranja, a kao jedina mjera štednje ukidaju se radna mjesta. Sindikati tvrde da Uprava HŽ Infrastrukture, po naputku Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, želi proglasiti viškom oko 1.200 radnika, bez jasnih kriterija i opravdanih razloga. S druge strane, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić kaže kako mjerama racionalizacije Uprava planira smanjiti broj zaposlenih za oko 650 ljudi, smanjiti broj razina odlučivanja te objediniti više organizacijskih jedinica u jednu uz očuvanje djelatnosti vezane uz održavanje željezničke infrastrukture.

ZAGREB - Grupa Končar u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 36,3 milijuna kuna, što je povećanje za više od 26 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Dobit prije oporezivanja ostvarena je u iznosu od 40,9 milijuna kuna i veća je za 22,6 posto. Ukupni prihodi iznose 563,9 milijuna kuna i manji su za 6,7 posto, a ukupni su rashodi smanjeni za 8,4 posto, na 522,9 milijuna kuna. Od 21 društva Grupe Končar, 15 društava poslovalo je pozitivno, dok je šest društava iskazalo gubitak u ukupnom iznosu od 13,6 milijuna kuna. Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 518,1 milijun kuna. Na domaćem tržištu ostvaren je prihod od prodaje u iznosu od 265,5 milijuna kuna ili 21 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Na inozemnom tržištu ostvaren je prihod od prodaje od 251 milijun kuna, što je za 25,2 posto manje. U prvom kvartalu ove godine društva Grupe Končar ugovorila su novih poslova u iznosu od 513,8 milijuna kuna, od čega 59 posto za inozemna tržišta.

ZAGREB - Adris grupa je u 2011. godini ostvarila neto dobit od 498 milijuna kuna, dok su joj ukupni prihodi iznosili 3,2 milijarde kuna, što je za 3,2 posto više nego u 2010., izvijestili su danas iz te tvrtke. Pritom su prihodi od prodaje ostvareni u iznosu od 2,78 milijardi kuna, a od toga je na domaćem tržištu ostvareno 1,5 milijardi kuna, a na inozemnim 1,25 milijardi kuna. TDR je lani ostvario ukupni prihod u iznosu od 1,8 milijardi kuna, a operativna dobit je iznosila 369 milijuna kuna. Tijekom 2011. TDR je započeo izvoz u Rusiju, a tvornica koju grade u Iranu napreduje prema planu i trebala bi započeti s radom do kraja 2012. Ukupna prodaja TDR-a lani je iznosila 12,02 milijarde cigareta, pri čemu je 61 posto ostvaren u izvozu. Prodaja cigareta u 2011. je 8,1 posto manja u usporedbi s 2010. Turistički dio poslovanja Adris grupe ostvario je 2,89 milijuna noćenja, što je za osam posto više nego u 2010. Maistra je ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 591 milijun kuna, što je za 15 posto više, a operativna dobit je iznosila 45 milijuna kuna i veća je oko 20 posto.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 17,8 milijuna kuna, a dionički su indeksi zabilježili pad, Crobex za 0,54 posto, na 1.803,36 bodova, a specijalizirani Crobex10 za 0,68 posto, na 981,29 boda. Glavnina prometa ostvarena je povlaštenom dionicom Adris grupe koje je prodano za gotovo 11 milijuna kuna. Cijena te dionice nije se mijenjala i iznosi 215 kuna. Milijunski promet, od 1,5 milijuna kuna, danas je ostvarila još samo dionica Luke Rijeka, čija je cijena pala 1,94 posto, na 142,40 kuna. Cijena dionice HT-a smanjena je za 2,24 posto, na 205,32 kune, a promet tom dionicom iznosio je 829,6 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙