FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 24. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska bi Vlada na ovotjednoj sjednici trebala donijeti uredbu kojom bi se onemogućila isplata plaća bez uplate doprinosa, a ta bi uredba stupila na snagu sa 1. svibnja ove godine, najavilo je Ministarstvo financija. "U postupak donošenja upućen je Vladi Republike Hrvatske prijedlog Uredbe o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa temeljem radnog odnosa", obavijest je koje je Ministarstvo financija objavilo na svojim internet stranicama. Vlada bi, kako se najavljuje, na ovotjednoj sjednici trebala usvojiti prijedlog te donijeti tu uredbu. Ministarstvo je objavilo i prijedlog same uredbe prema kojoj bi banke bile dužne odbiti provesti naloge za isplatu plaće ako poslodavac koji ne uplaćuje doprinose nije predao naloge za uplatu doprinosa ili se ti nalozi ne mogu u cijelosti provesti. Podatke o tim poslodavcima Porezna bi uprava, putem Financijske agencije (Fina), dostavila svim bankama, a na osnovu tih podataka banke bi bile dužne sastaviti listu poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose.

ZAGREB - Sindikati koji djeluju u HŽ-u ne znaju otkud upravi HŽ Infrastrukture brojka od 650 zaposlenih viška, te traže objašnjenje nakon čega će izvijestiti o svojim daljnjih akcijama, rekao je danas predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač. Uprava je sindikatima predočila prijedlog novog Pravilnika o organizaciji HŽ Infrastrukture u kojem nema kriterija tko ostaje, a tko odlazi. Nismo zadovoljni i tražili smo objašnjenje, kaže Forgač. Sindikati su pisali premijeru Zoranu Milanoviću, ministru Siniši Hajdašu Dončiću i klubovima zastupnika u Saboru, tražeći njihovo određenje o budućnosti željeznice, ciljevima i sredstvima kojima se to želi postići. Najavio je da će do četvrtka sindikati oblikovati plan daljnjih aktivnosti koji ne isključuje prosvjede. Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić u sinoćnjem je Dnevniku HTV-a rekao kako u HŽ Infrastrukturi ima 650 zaposlenih koji će biti stavljeni na listu viška, a tvrtka će se potruditi izraditi socijalni program zbrinjavanja. Odlazak radnika koji su višak, po njegovim riječima, protezat će se kroz cijelu godinu. Ne riješi li se problem viška, tvrtka neće imati za plaće u studenom i prosincu, rekao je Peričić.

RIJEKA - Predstavnici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije danas su ukazali na teško stanje u ugostiteljstvu, navodeći da ih sve više opterećuju smanjenje kupovne moći građana, slaba potrošnja turista u sezoni i stalno povećavanje ulaznih troškova. Predsjednik županijskog Ceha Igor Štanger kazao je na konferenciji za novinare da ulazni troškovi, kao što su troškovi za robu, energiju, komunalna davanja, te nelojalna konkurencija i rad 'na crno' otežavaju egzistenciju ugostitelja, nameću potrebu smanjenja broja zaposlenih, posebno kod onih koji posluju s hranom. Naveo je da je promet ugostitelja u turističkoj predsezoni u odnosu na prethodnu smanjen za oko 50 posto, da je na to utjecalo loše vrijeme, ali i recesija. Dodatne teškoće uzrokovalo je povećanje stope PDV-a, komunalne se naknade stalno povećavaju, a obrtnicima je teško plaćati ukupno oko 140 parafiskalnih nameta. Predložio je da se dio naknada plaća kao postotak od ostvarenog prometa.

POREČ - Vinistra, koja će se održati od 11. do 13. svibnja, ove će godine biti jedno od glavnih mjesta susreta struke, poslovnih ljudi i potrošača Istre, Hrvatske i regije budući da će se na njoj okupiti više od 130 izlagača - vinara, uljara, proizvođača žestokih pića i hrane te gotovo jednako toliko stručnjaka iz svijeta eno-gastronomije, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Poreču. Uz uobičajeni izložbeni prostor u sportskoj dvorani "Žatika", izložbu će ove godine uvelike obilježiti rezultati strategije "Brending Hrvatske kao vinske zemlje" koje će predstaviti međunarodni stručnjak Tony Hodges. Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, riječ je o prvome sveobuhvatnom dokumentu koji će državnim institucijama, vinarskim udrugama i vinarima biti središnja vodilja u pozicioniranju zemlje na vinskim tržištima diljem svijeta.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 14,7 milijuna kuna, a u fokusu investitora bile su dionice Luke Rijeka i HT-a. Dionički indeks Crobex blago je porastao, za 0,07 posto, na 1.806,99 bodova, dok je Crobex10 oslabio za 0,48 posto, na 983,20 bodova. Najtrgovanija je danas bila dionica Luke Rijeka s prometom od 3,9 milijuna kuna, a cijena joj je povećana za čak 18,27 posto, na 155,98 kuna. Cijena te dionice već je jučer zabilježila rast za 9,77 posto, nakon vijesti da je kineska brodarska tvrtka COSCO zainteresirana za poslovanjem s Lukom Rijeka. Dionicom HT-a danas je ostvareno 2,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,98 posto, na 206 kuna. Milijunski promet danas su zabilježile još dvije dionice - Petrokemija od 1,4 milijuna kuna i Ericssona Nikole Tesla s prometom malo većim od milijun kuna. Obje dionice bilježe i pad cijene, Petrokemija za 0,79 posto, a Ericssona NT za 1,61 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙