FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast njemačkog investicijskog raspoloženja podupro europske burze

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 17. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama porasle su u utorak nakon što je indeks povjerenja njemačkih investitora neočekivano porastao, a Španjolska uspješno prodala trezorske zapise, što je smanjilo averziju investitora prema riziku.

Trenutno je londonski FTSE indeks u plusu 0,76 posto na 5.709 bodova, frankfurtski DAX 1,02 posto na 6.692 bodova, a pariški CAC 1,43 posto na 3.250 bodova.

Dionice banaka, najosjetljivije na promjene raspoloženja ulagača i zabrinutost vezanu za dužničku krizu, bile su među najvećim dobitnicima, ojačavši u prosjeku 2,7 posto. Dionica Banco Popolare ojačala je 5,5 posto, Banco Santander gotovo 2 posto, a BBVA 1,8 posto.

Ulagače je ohrabrila španjolska aukcija trezorskih zapisa, na kojoj je prikupljen ciljani iznos, iako uz više prinose nego na prošloj aukciji. Ta aukcija svojevrsni je test za Španjolsku i njezine financije uoči aukcije obveznica u četvrtak.

Indeks španjolske burze Ibex porastao je 1 posto, oporavivši se s najniže razine u tri godine zabilježene u jutarnjoj trgovini, unatoč padu cijene dionica Repsola za 6,8 posto nakon vijesti da Argentina planira nacionalizirati njegovu podružnicu YPF.

Šire tržište dobilo je potporu od neočekivanog skoka njemačkog ZEW indeksa investitorske klime u travnju, na najvišu razinu od lipnja 2010., što pokazuje da najveće europsko gospodarstvo još uvijek nije pogođeno dužničkim problemima koji su zahvatili neke partnerske države u eurozoni.

"Njemačka i dalje ima najbolju izvedbu kao izvoznik", kazao je Benoit Peloille, strateg iz tvrtke Natixis.

Analitičari ipak upozoravaju da se snažno njemačko investicijsko raspoloženje ne odražava u gospodarskim podacima, te da su prinosi na španjolske obveznice bili puno viši nego na prethodnim aukcijama.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,06 posto i iznosio 9.464 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙