FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze oslabile, bankarski sektor pod pritiskom

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 13. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica danas pale jer je ponovno zavladala zabrinutost zbog rasta troškova zaduživanja u prezaduženim članicama eurozone, pa je pod najvećim pritiskom bankarski sektor.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,48 posto, na 5.683 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,87 posto, na 6.684 bodova, a pariški CAC 0,95 posto, na 3.238 bodova.

Danas su ponovno porasli prinosi na talijanske i španjolske obveznice, što je izazvalo oštar pad cijena dionica tamošnjih banaka. Zbog toga burzovni indeksi u tim zemljama prednjače po gubicima.

Španjolski indeks IBEX pao je za 2,2 posto, nakon podataka da su tamošnje banke u ožujku uzele rekordan iznos kredita od Europske središnje banke (ECB).

Indeks talijanske burze MIB pao je, pak, 1,7 posto. Pritom je cijena dionice Banca Popolare di Milano pala 4 posto, Banca Popolare dell’Emilia Romagna 3,4, a Intesa Sanpaolo 2,9 posto.

Pod pritiskom su i dionice drugih europskih banaka koje su značajno izložene u prezaduženim zemljama eurozone. Cijene dionica francuskih banaka Societe Generale, Credit Agricole i BNP Paribas pale su između 2,5 i 2,7 posto.

Podr pritiskom su i dionice britanskih banaka Barclays i Royal Bank of Scotland, kao i njemačkih Commerzbank i Deutsche Bank.

Raspoloženje na tržištu pokvarili su i razočaravajući podaci iz Kine o rastu tamošnjeg bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju za 8,1 posto, dok se očekivao rast od 8,3 posto. To je najsporiji rast kineskog gospodarstva u gotovo tri godine.

„Podaci o kineskom rastu su razočarali i podsjetili da je tempo globalnog gospodarskog oporavka i dalje vrlo neizvjestan“, kaže Keith Bowman, analitičar u tvrtki Hargreaves Lansdown.

Zbog toga su pod pritiskom dionice u sektorima koji su najosjetljiviji na gospodarski rast. Tako je indeks građevinskog sektora pao 1,5 posto.

Indeks rudarskog sektora pao je, međutim, samo 0,3 posto. Pad tog indeksa ublažio je rast cijene dionice Xstrate za 1 posto nakon objave o spajanju s Glencoreom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙