FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: rast svjetskih burzi potiče domaće ulagače?

ZAGREB, 3. travnja 2012. (Hina) - Kako zbog tehničkih problema jučer poslijepodne Zagrebačka burza nije radila, ulagači nisu mogli reagirati na snažan rast cijena dionica na svjetskim tržištima, stoga se danas na početku trgovanja očekuje rast Crobexa, no hoće li se održati, ovisit će o daljnjim zbivanjima u svijetu.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 4 porast.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,18 posto, na 1.830 bodova, a Crobex10 za 0,08 posto, na 1.001 bodu.

Redovni promet dionicama iznosio je mršavih 13,26 milijuna kuna, i to zbog obustavljenog trgovanja na burzi od 14,20 sati uslijed tehničkih problema.

Najlikvidnija je bila dionica Petrokemije, sa 4,1 milijun kuna prometa i skokom cijene za 7,27 posto, na 294,99 kuna.

Po dobitcima se izdvaja i dionica Viadukta, sa skokom cijene za 7,76 posto, na 262,99 kuna, uz promet od svega 300.000 kuna. Za skok njezine cijene zaslužni su novi poslovi te građevinske kompanije na izgradnji novog terminala u Luci Ploče, vrijednog 406,5 milijuna kuna, te ugovora za izgradnju platoa Graničnog prijelaza Klek, vrijednog 22,9 milijuna kuna.

„Na Zagrebačkoj burzi jučer se trgovalo slično kao i na većini europskih burzi, uz stagnaciju indeksa u odnosu na petak. No, po otvaranju Wall Streeta dionička tržišta krenula su u pozitivnom smjeru, jer je investitore ohrabrio veći od očekivanja rast američke industrijske proizvodnje“, ističe Nada Harambašić Nereau, glavna financijska analitičarka u Raiffesenbank Austria.

Međutim, kako dodaje, na Zagrebačkoj je burzi u to vrijeme bilo prekinuto trgovanje zbog tehničkih problema.

„Pozitivan trend na svjetskim burzama jučer popodne nije utjecao na domaće indekse, stoga danas očekujem pozitivan početak trgovanja na Zagrebačkoj burzi kako bismo nadoknadili zaostatak za svjetskim tržištima“, kaže Harambašić Nereau.

Na Wall Streetu je u ponedjeljak drugo tromjesečje počelo rastom cijena dionica, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u četiri godine, što se zahvaljuje jačanju industrijske proizvodnje u SAD-u i Kini.

Dow Jones indeks ojačao je 0,40 posto, na 13.264 boda, dok je S&P 500 porastao 0,74 posto, na 1.418 bodova, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 3.119 bodova.

Za S&P 500 to je nova najviša razina od svibnja 2008., a za Dow Jones od prosinca 2007. godine. Nasdaq indeks dosegnuo je, pak, novu najvišu točku od kraja 2000. godine.

Ulagače su jučer ohrabrili podaci o jačanju industrije u Kini i SAD-u. Kineski PMI indeks industrijske aktivnosti dosegnuo je u ožujku najvišu razinu u 11 mjeseci, dok je indeks aktivnosti Instituta za menadžere nabave u SAD-u porastao iznad očekivanja, s 52,4 na 53,4 boda.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica danas blago porasle, dok se na europskim burzama, nakon snažnih jučerašnjih dobitaka, jutros trguje oprezno.

„Nove smjernice investitorima na svjetskim burzama dat će danas podaci o američkim tvorničkim narudžbama, dok bi na domaćem tržištu i dalje u većem fokusu investitora mogle biti dionice Petrokemije i Viadukta“, zaključuje Harambašić Nereau.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙