FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: tržište zaokreće u pozitivni smjer?

NEW YORK, 11. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ukazuju na pozitivan početak današnjeg trgovanja nakon pet dana uzastopnog pada cijena dionica na Wall Streetu, izazvanog strahom od povratka dužničke krize u eurozoni.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,30 sati na dobitku 85 bodova, a tehnološki Nasdaq 19 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 11 bodova, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Nakon nekoliko tjedana predaha od dužničke krize u eurozoni, jučer i danas prinosi na španjolske i talijanske državne obveznice ponovno rastu. To ukazuje na činjenicu da investitori nisu uvjereni da će te zemlje uspjeti prevladati svoje dužničke probleme, te stoga oklijevaju ulagati u njihove obveznice.

Međutim, nakon pet dana velikih rasprodaja, tržište se smirilo.

„Nakon 12-postotnog rasta S&P 500 indeksa u prvom ovogodišnjem tromjesečju, prodaje u zadnjih nekoliko dana stvorile su mogućnosti za ulazak investitora u one dionice koje su podcijenjene“, smatra Andre Bakhos, direktor analitike pri Lek Securitiesu.

Nove smjernice investitorima će dati podaci američkog ministarstva rada o uvoznim i izvoznim cijenama u ožujku. Ekonomisti procjenjuju da su cijene uvoznih proizvoda ojačale 0,8 posto, a izvoznih 0,4 posto.

Također, bit će objavljena Fedova 'bež knjiga' pokazatelja o gospodarskoj situaciji u SAD-u.

Na europskim burzama cijene dionica danas su se ponešto oporavile, ponajviše u sektoru rudarstva i bankarstva. Trenutno su londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC u plusu između 0,54 i 1,26 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙