FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

ZAGREB, 6. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

JERUZALEM/ZAGREB - Tisuće kršćana iz cijelog svijeta okupile su se na Veliki petak u Jeruzalemu gdje prolaze 14 postaja Isusova Križnog puta duž Vie Dolorose u Starom gradu, slaveći svoj najveći blagdan Vazmeno trodnevlje, prenose agencije. U bazilici svetog Groba od ranog su se jutra okupili brojni vjernici na središnjoj proslavi, a izraelske snage sigurnosti nadzirale su sve prilaze crkvi. Izraelske vlasti su diljem zemlje proglasile drugi najviši stupanj uzbune za vojsku. Razlog je što se ove godine poklapa kršćanski blagdan Vazmenog trodnevlja i veliki židovski blagdan Pashe. Stari grad i Via Dolorosa nalaze se u istočnom dijelu Jeruzalema, koji je nastanjen arapskim stanovništvom, a Izrael ga je okupirao 1967. Uoči blagdana Izrael je zatvorio kontrolne točke s kojih se na njegov teritorij moglo ući iz okupirane Zapadne obale tako da je pristup ograničio samo na humanitarne slučajeve. Pravoslavne crkve ove godine Uskrs slave tjedan dana nakon crkvi zapadnog obreda.

SARAJEVO - Novinarka i bivša glasnogovornica tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Florance Hartmann u petak se u Sarajevu verbalno sukobila sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom optužujući ga da je tijekom rata u Bosni i Hercegovini branio Slobodana Miloševića. "Zašto je došao danas ovdje, a ništa nije učinio kada je to mogao nego je samo govorio kako je (Slobodan) Milošević dobar čovjek", uspjela je izgovoriti u kamere Hartmann nakon kraćeg naguravanja s Bildtom i njegovim osiguranjem u sarajevskoj Titovoj ulici. Dodala je kako Bildt kao utjecajan političar svojedobno ništa nije učinio da se prekine opsada Sarajeva i stoga mu u njemu danas nije niti mjesto. "Ja sam slobodna građanka iz Europe i imam mu pravo to kazati", izjavila je Hartmann. I poznati britanski novinar Ed Vulliamy je kazao kako je sasvim jasno da je međunarodna zajednice, čiji je predstavnik bio i Bildt, u najmanju ruku tolerirala "tri godine masakriranja Sarajeva". Hartman, Vulliamy i šef švedske diplomacije su među brojnim gostima koji borave u Sarajevu kako bi sudjelovali u obilježavanju dvadesete obljetnice početka opsade tog grada u ratu od 1992. do 1995. godine. Hartmann i Vulliamy, koji je tijekom rata u BiH među prvima pisao o srpskim koncentracijskim logorima, slučajno su naišli na Bildta koji je s pratnjom obilazio glavnu sarajevsku prometnicu na kojoj je postavljeno više od 11 tisuća praznih stolaca u znak sjećanja na građane ubijene tijekom opsade. Bildt na optužbe Hartmann nije reagirao izmaknuvši se izvan njena dosega.

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je prosvjed ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji zbog toga što će u petak navečer organizirati prijem za diplomatski zbor i sve goste iz inozemstva koji su doputovali u Sarajevo povodom obilježavanja dvadesete obljetnice početka opsade toga grada. Dodik takav Lagumdžijin potez smatra "apsolutno neprihvatljivim", a najveći mu je problem što Lagumdžija svoju namjeru nije usuglasio "sa svim stranama u BiH". "Ovim postupkom ponovno ste potvrdili moja stalna upozorenja u kojima navodim da predstavnici bošnjačkog naroda ovakvom jednostranom politikom ne žele graditi zajedničku BiH", naveo je Dodik u pismu Lagumdžiji. Prosvjedovala je i glavna oporbena stranka u BiH, Srpska demokratska stranka (SDS) koja sjećanje na žrtve opsade glavnog grada BiH naziva "ratno-propagandnim performansom". "Današnja zbivanja u Sarajevu neodoljivo podsjećaju na događaje koje je režirao muslimanski ratno-propagandni stroj za vrijeme nesretnog ratnog sukoba, potičući mržnju i praveći od muslimanskog naroda jedine žrtve, a od Srba agresore i ubojice. Čak su i protagonisti ove akcije isti, od Christiane Ammanpour do Paddyja Ashdowna" napisao je Bosić.

WASHINGTON - Američki borbeni mornarički zrakoplov F-18 srušio se u petak u stambenu zonu u Virginia Beachu, a još nije poznato je li u nesreći netko poginuo, objavili su američki mediji. Obojica članova posade zrakoplova uspjela su se katapultirati prije udarca u zgradu, rekao je CNN-u glasnogovornik američke mornarice. Zasad je poznato da je na tlu ozlijeđena najmanje jedna osoba. Ne zna se ima li žrtava u kućama u nizu na koje je pao zrakoplov. Na snimkama koje je prikazao CNN vidi se olupina zrakoplova, gust dim i plamen koji je zahvatio četiri kuće u nizu. Po izjavama svjedoka, F-18 udario je izravno u jednu od njih.

MOSKVA - Rusija je u petak kao političku i nepravednu osudila presudu američkog suda ruskom državljaninu Viktoru Boutu i najavila da će svim diplomatskim i pravnim mogućnostima pokušati vratiti ga u Rusiju. Bout (45), bivši sovjetski oficir, osumnjičen je za trgovinu oružjem 90-tih godina prošlog stoljeća, prodaju oružja kolumbijskim pobunjenicima te gerilcima u zemljama Afrike i Bliskoga istoka. Presuda američkog suda kojom je Bout osuđen na 25 godina zatvora je neprihvatljiva, neosnovana i nepravedna, rekao je dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova zadužen za ljudska prava Konstantin Dolgov. Bout je uhićen 2008. u Bangkoku, u suradnji CIA-e i lokalne obavještajne službe, a savezni sud u New Yorku osudio ga je u četvrtak na 25 godina zatvora. Slučaj Viktora Bouta bit će među prioritetima Moskve u američko-ruskim odnosima, stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova koje ističe kako to nije prvi put da američki sudovi bez dokaza osuđuju ruske državljane.

KULCS - Mađarska policija priopćila je da je brutalno ubojstvo četiri člana vlastite obitelji u petak u mjestu blizu Budimpešte počinio 23-godišnji mladić koji je uhićen. Muškarac identificiran kao Jutas Csanad Horvath ubio je svojeg djeda i baku, oca i brata. Osim toga je ranio svoju sestru, majku i još jednu osobu na ulici nakon što je pobjegao iz kuće. "Na tijelima žrtava bilo je više ubodnih i reznih rana... to je bio brutalan čin i to je sve što mogu reći", rekao je novinarima glasnogovornik policije. Muškarac je u napadu vjerojatno koristio veliku mačetu, dodao je. Policija je rekla da motivi ubojice još nisu poznati. Na dojavu o napadu u selo Kulcs, oko 60 kilometara južno od Budimpešte, upućene su protuterorističke postrojbe. Osumnjičeni je uhvaćen u močvari nedaleko mjesta zločina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙