FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

ZAGREB, 6. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

LJUBLJANA

Prema tvrdnji glasnogovornika slovenske vojske, njezini plovilo u četvrtak nije povrijedilo hrvatske vode u Savudrijskoj vali, o čemu je policiji dojavio jedan ribar.

Glasnogovornik slovenske vojske Simon Korez izjavio je u petak za dnevnik "Slovenske novice" da je patrolni čamac "Ankaran" u četvrtak 5. travnja "plovio prema planu", te da se je "nalazio unutar slovenskih voda". Na pitanje je li slovensko vojno plovilo doista prešlo crtu razgraničenje u Savudrijskoj vali, kako tvrdi hrvatski ribar koji je susret sa slovenskim plovilom prijavio hrvatskim vlastima, Korez je odgovorio da se "Ankaran" prema njihovim koordinatama "svakako nalazio unutar slovenskih voda i to u njihovu krajnjem južnom dijelu". Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je, nakon upozorenja ministarstva unutarnjih poslova o uplovljavanju slovenskog vojnog broda u hrvatske teritorijalne vode, kontaktirala potpredsjednika slovenske vlade i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i zatražila objašnjenje nastale situacije koja je, kako tvrdi, "suprotna duhu Arbitražnog sporazuma i šteti njegovoj provedbi", priopćio je MVEP.

Inače, 25 metara dugački patrolni čamac koji je nazvala "Ankaran", Slovenija je kupila 1996. godine u Izraelu, a može razviti brzinu od 42 čvora.

SARAJEVO

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je sve vjernike da u vremenu prisjećanja na Kristovo uskrsnuće u njegovoj žrtvi pronađu izvor nove snage i učvršćenja u vjeri te da to iskustvo prenose svojim svjedočenjem i življenjem. "Ne bojte se biti i ostati Kristovi. Ne bojte se biti prepoznatljivi. Ne bojte se očitovati u svom vjerničkom identitetu na svom mjestu i na svim prostorima. Neka nas jasno prepoznaju da vjerujemo u uskrslog Krista i da živimo iz te vjere", pozvao je kardinal Puljić u svojoj uskrsnoj poruci objavljenoj u petak u Sarajevu. Vrhbosanski nadbiskup podsjetio je kako je važno da se istinska vjera ugradi i u osobni stil života, kako javnog tako i privatnog.

VATIKAN

Benedikt XVI. je na Veliki petak, deset dana uoči proslave 85. rođendana, izrazio zabrinutost zbog teškoća kroz koje prolazi Katolička crkva, sučeljena s osporavanjem svojih dogmi na moralnom polju i prijetnjom opstojnosti svojih vjernika na Bliskom istoku. Pošto se prije 10 dana vratio s putovanja u Meksiko i Kubu, njemački Papa je u četvrtak počeo iscrpljujući maraton tijekom kojega će u Velikom tjednu, najvažnijem vremenu u katoličkom kalendaru, predvoditi mnoge svečanosti što se u nedjelju završavaju proslavom Uskrsa.

BEOGRAD

Srpska radikalna stranka (SRS), čijem se vođi Vojislavu Šešelju u Haaškom tribunalu sudi za ratne zločine počinjene na području Hrvatske, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, objavila je u petak da će njezin kandidat na predstojećim izborima za predsjednika Srbije biti Šešeljeva supruga Jadranka Šešelj. Predsjednički kolegij te stranke na današnjoj je sjednici, kako je priopćeno, prihvatio prijedlog potpredsjednika stranke Aleksandra Martinovića da Jadranka Šešelj bude kandidat SRS-a za predsjednika Srbije.

ADIS ABEBA

Afrička unija i Europska unija odbacile su u petak deklaraciju o neovisnosti Sjevernog Malija koju su proglasili Tuarezi, priopćeno je u petak iz Adis Abebe, sjedišta panafričke organizacije te iz Bruxellesa. Jean Ping, predsjednik Komisije AU priopćio je da "odlučno osuđuje tu objavu koja je ništavna i nevažeća" i da "poziva cijelu međunarodnu zajednicu da potpuno podupre to načelo Afrike". Pobunjeni Tuarezi iz Malija proglasili su u petak neovisnost Azawada, golemog područja na sjeveru Malija. Površine poput Francuske i Belgije zajedno, Azawad se smatra kolijevkom Tuarega. Tjedan dana nakon vojnog udara kojim je svrgnut malijski predsjednik Amadou Toumani Toure, nominalno upravo zato jer se preslabo borio protiv islamista i Tuarega na sjeveru zemlje, ta su područja pala u ruke pobunjenika. "Europska unija izjasnila se jasno od početka krize za teritorijalni integritet Malija", rekla je u Bruxellesu Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU za vanjsku politiku Catherine Ashton. Proglašenje neovisnosti Azawada u petak je odbacila i Francuska, a Alžir je pozvao na dijalog.

BAMAKO

Vođa islamističke skupine Ansar Dine, koja je zauzela grad Tumbuktu na sjeveru Malija, priopćio je da ne vodi rat za nezavisnost već za islam, izvješćuje u petak agencija France Presse. "Naš rat je sveti rat, to je legalan rat u ime islama. Mi smo protiv pobune, mi smo protiv nezavisnosti. Protiv smo svih revolucija koje nisu u ime islama. Došli smo prakticirati islam u ime Alahovo", kazao je Omar Hamaha. "Mi ne želimo Azawad, već islam. Islam!", nastavio je Hamaha pred gomilom u Tumbuktuu. Prema njegovim riječima, "nezavisnost je islam".

YANGON

Mianmarska civilna vlada počela je u petak pregovore s Nacionalnom unijom Karena (KNU), jednom od najstarijih pobunjeničkih vojski na svijetu, što se smatra jednim od najvažnijih poteza prema okončanju višedesetljetnih sukoba s tom pobunjenom etničkom skupinom. Pregovori s KNU druga su stepenica troetapnog plana koji je izradila civilna vlada u ožujku 2011., kada je preuzela vlast nakon 49 godina vojne vladavine. Prva faza bio je prekid vatre na regionalnoj i nacionalnoj razini, a pregovorima su se odazvale brojne etničke skupine i druge organizacije od njih 16 koje je u kolovozu 2011., na dijalog pozvao predsjednik Thein Sein.

PEKING

Pirati su pred južnom iranskom obalom oteli kineski teretni brod, priopćilo je u petak kinesko veleposlanstvo u Teheranu. Teretni brod "Xianghuamen" u vlasništvu brodarske kompanije Nanjing Ocean Shipping, navelo je veleposlanstvo na svojim internetskim stranicama. Brod je otet u petak ujutro blizu južne iranske luke Chabahar, reklo je veleposlanstvo. Veleposlanstvo je kontaktu s iranskim vlastima i zatražilo je od iranske vlade da poduzme sve nužne korake da sigurno vrati brod i posadu, stoji u izjavi. Ostale pojedinosti poput broja pirata ili članova posade nisu navedene.

ADEN

Dva militanta za koje se sumnja da pripadaju Al Kaidi poginula su u petak na jugu Jemena kada je bomba koju su vozili na motociklu preuranjeno eksplodirala, rekao je jedan dužnosnik. Incident se dogodio u lučkom gradu Adenu na jugu zemlje blizu sjedišta središnje sigurnosne službe. "Eksplozija se dogodila dok su se približavali zgradi", rekao je agenciji Reuters dužnosnik službi sigurnosti i dodao da misli da su dvojica poginulih bili bombaši samoubojice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙