FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 25. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

LJUBLJANA - Otvorena su birališta na slovenskom referendumu o novom obiteljskom zakonu koji, među ostalim, predviđa proširenje pojma obitelji na istospolne zajednice te mogućnosti da istospolni partneri usvajaju djecu, čemu se oštro protive vjerske zajednice i konzervativni krugovi. Novi obiteljski zakon kojega je parlament prihvatio prošle godine u sazivu u kojem dominirala ljevica, ali će se primjenjivati samo ako bude potvrđen na referendumu u nedjelju, obitelj definira kao zajednicu djeteta koje živi s jednim ili oba roditelja, ili "s drugom odraslom osobom ako ona brine za dijete i prema njemu ima zakonski određene obveze i prava". Novi obiteljski zakon dopušta i mogućnost da partner u istospolnoj zajednici usvoji dijete partnera iz njegove prijašnje heteroseksualne veze. To je izazvalo protivljenje dijela javnosti i religijskih zajednica koje vjeruju da se time izjednačuju homoseksualne zajednice s klasično shvaćenom obitelji kao bračnom zajednicom muškarca i žene i njihove djece, te da bi to otvorilo mogućnost zamjenskog materinstva ili umjetne oplodnje za potrebe istospolnih parova. Zakon je osporila Građanska inicijativa za obitelj i prava djeteta koja je prikupila potrebnih 42 tisuće potpisa za referendum. Po posljednjim anketama, zakon bi mogao proći tijesnom većinom.

SEUL - Američki predsjednik Barack Obama posjetio je u nedjelju demilitariziranu zonu (DMZ) na granici Južne i Sjeverne Koreje, u znak potpore i solidarnosti sa svojim saveznikom u Seulu uoči najavljenog sjevernokorejskog lansiranja projektila dugog dometa sljedeći mjesec. Obama je doputovao u Seul uoči sastanka na vrhu o nuklearnoj sigurnosti, koji će početi u ponedjeljak. Iz glavnog grada je helikopterom prevezen do američke baze na rubu demilitarizirane zone. "Momci, vi ste na granici slobode", rekao je Obama pred pedesetak vojnika u Camp Bonifasu, bazi smještenoj na južnokorejskoj strani najutvrđenije granice na svijetu, koju je Bill Clinton za posjeta 1993. nazvao "najstrašnijim mjestom na Zemlji". "Razlika između Južne i Sjeverne Koreje ne može biti vidljivija, ne može biti jasnija, i kada je u pitanju sloboda i kada je u pitanju napredak", kazao je Obama. Obama je proveo desetak minuta na visokoj promatračkoj platformi DMZ-a, zaštićen neprobojnim staklom dvogledom gledao na sjevernokorejsku stranu i razgovarao s vojnicima na straži. Obamin posjet DMZ-u dolazi u vrijeme povećane zabrinutosti u regiji zbog najavljenog testiranja sjevernokorejske rakete sljedeći mjesec. Washington je osudio tu namjeru Pjongjanga, koji tvrdi da se radi o lansiranju satelita, i ocijenio je kršenjem sjevernokorejskog obećanja da će zaustaviti nuklearni program i lansiranja projektila dugog dometa.

WASHINGTON - Bivšem američkom potpredsjedniku Dicku Cheneyju (71) u subotu je presađeno srce u bolnici u Virginiji. Cheney je dugogodišnji srčani bolesnik koji je pretrpio pet srčanih udara, prvi već u dobi od 37 godina. Na srce anonimnog donatora čekao je više od 20 mjeseci. "Iako bivši potpredsjednik i njegova obitelj ne znaju identitet donatora, zauvijek će biti zahvalni za ovaj spasonosni dar", izjavila je Cheneyjeva glasnogovornica Kara Ahern. Cheneyju je srce presađeno nakon niza postupaka kojima se nastojao produljiti vijek njegovog srca. Srčana mu je premosnica ugrađena 1988., nakon toga je imao dvije angioplastike, a 2001. mu je ugrađen i defibrilator. Devet godina kasnije ugrađena mu je pumpa koja pomaže radu srca, a nakon tog zahvata rekao je kako razmišlja o presađivanju srca. Srce su mu presadili u bolnici u Fairfaxu u Virginiji, pokraj Washingtona, u kojoj je prvo uspješno presađivanje izvedeno 1986. Republikanac Dick Cheney imao je ogromnu moć kao američki potpredsjednik od 2001. do 2009., u vrijeme administracije Georga W. Busha. Bio je čvrst zagovornik invazije na Irak 2003. i dužnosnik Bushove administracije koji je najotvorenije upozoravao na opasnost od nikada pronađenog iračkog oružja za masovno uništenje.

NEW ORLEANS - Konzervativni bivši pennsylvanijski senator Rick Santorum uvjerljivo je pobijedio na subotnjim republikanskim izborima za nominaciju za američke predsjedničke izbore u saveznoj državi Louisiani, pokazali su rezultati objavljeni u nedjelju. Santorum je u toj južnjačkoj državi osvojio 49, a bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney 26 posto glasova. Bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Newt Gingrich ostao je na 16 posto. Po projekcijama CNN-a, Santorum sada ima 259 delegata za stranačku konvenciju na kojoj će se birati protukandidat Baracku Obami za izbore u studenome. Romney, koji je i dalje favorit za pobjedu, ima ih 563. Za osiguranje nominacije potrebna su 1144 delegata. "Stanovnici Louisiane pokazali su da je ova utrka daleko od završene", kazao je Santorum nakon objave rezultata, najavivši da će u njoj ostati do kraja. Sljedeći republikanski predizbori zakazani su za 3. travnja u Wisconsinu, Marylandu i glavnom gradu Washingtonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙