FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 24. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

NEW ORLEANS - Izbori za republikansku nominaciju za američke predsjedničke izbore nastavljaju se u subotu u Louisiani, saveznoj državi u kojoj u anketama uvjerljivo vodi konzervativni bivši pennsylvanijski senator Rick Santorum. Po njima, Santorum u toj južnoj državi ima 14 posto prednosti u odnosu na bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneyja, najvećeg favorita u utrci za republikanskog protukandidata Baracku Obami na izborima u studenome. Romney je dosad izborio 563 delegata za stranačku konvenciju na kojoj će se birati republikanski kandidat za predsjednika, a Santorum 251. Za osiguranje nominacije potrebna su 1144 delegata. Duga bitka među republikanskim kandidatima, često bez milosti, njezinu bi pobjedniku, vjerojatno Romneyju, mogla u konačnici naštetiti i smanjiti mu izglede da uđe u Bijelu kuću.

ZAGREB/PARIZ - Stariji brat napadača na vojnike i učenike židovske osnovne škole na jugozapadu Francuske bio je prisutan tijekom krađe skutera koji je u trenutku ubojstava koristio Mohamed Merah, doznaje se u subotu iz policijskih izvora, prenose agencije. U pritvoru u Toulouseu, Abdelkader Merah je kazao da je "ponosan" na djela koja je počinio njegov brat, ubijen u četvrtak u policijskoj operaciji nakon što je između 11. i 19. ožujka ubio sedam ljudi, troje vojnika, profesora religije i troje učenika židovske škole, kao i to da je bio prisutan tijekom krađe motora, dodaje isti izvor. Skuter od 500 kubika tipa T-MAX marke Yamaha ukraden je 6. ožujka u regiji Toulousea, pet dana prije prvog napada. Abdelkader Merah (29) je također potvrdio da je kao i njegov brat sljedbenik salafizma, ortodoksnijeg tumačenja islama, ali da nije bio upućen da njegov brat planira ta ubojstva. U subotu je Abdelkader zajedno sa svojom djevojkom prebačen na dodatna saslušanja u Pariz o pokolju koji je četiri tjedna uoči francuskih predsjedničkih izbora stavio pod povećalo pitanje nacionalne sigurnosti.

BEJRUT - Siloviti sukobi izbili su u noći na subotu između sirijske vojske i pobunjenika u okolici Damaska, a u napadima vojske na više gradova diljem zemlje u subotu ujutro najmanje su dvije osobe poginule, izjavili su aktivisti. "Iznimno siloviti" sukobi izbili su tijekom noći u okolici Damaska, rekao je Mohamad al-Šami, tamošnji aktivist. Eksplozije i pucnjava mogle su se čuti u velikom dijelu pokrajine pa i u nekim četvrtima Damaska, dodao je. Usto je kazao da su u mnogim gradovima održani noćni prosvjedi protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, napose u Dumi i u Artuzu, blizu prijestolnice. Od subote ujutro vojska iz minobacača tuče više četvrti u Homsu, u središtu Sirije i obližnji grad Kuseir, po istom izvoru. U pokrajini Hami, u središtu, vojska iz minobacača i teškog topništva bombardira Kalat al-Madik koji je već dva tjedna pod opsadom, javlja SOHR. U Siriji već godinu dana traje pobuna neviđenih razmjera protiv režima Bašara al-Asada koju vlast guši u krvi. U nasilju za koje vlasti optužuju "terorističke" skupine ubijeno je više od 9100 ljudi, po podacima SOHR-a.

MOSKVA - Dio starog ruskog satelita proletio je punom brzinom blizu Međunarodne svemirske stanice (ISS), nagnavši posadu da se skloni u dvije kapsule Sojuz, izvijestili su u subotu ruski dužnosnici. Ovaj zalutali komad potječe s ruskog satelita Kosmosa 2251 lansiranog 1993. koji se u veljači 2009. sudario s američkim komunikacijskim satelitom Iridiumom-33. Ruska svemirska agencija priopćila je da je dio satelita proletio mimo međunarodne stanice, zbog čega su se astronauti - trojica Rusa, dvojica Amerikanaca i Nizozemac - morali povući u dvije kapsule Sojuz. Kapsule Sojuz ruske proizvodnje spojene su s ISS-om a posade ga koriste za povratak za Zemlju nakon obavljene misije ili u slučaju nužde. "Opasnost je prošla", rekao je čelnik u kontrolnom centru ruske misije za agenciju Interfaks. "Kozmonauti su se vratili kako bi nastavili svoj posao", dodao je. Sličan izgred se dogodio u lipnju prošle godine kada je neidentificirani predmet proletio još bliže ISS-a, na nekih 250 metara. Milijuni komada metala, plastike i stakla kruže oko Zemlje, kao posljedica 4.600 lansiranja u 55 godina koliko traju letovi u svemir.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙