FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 4. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

PRAG

Ministri iz Stranke javnih poslova, koalicijskog partnera u češkoj vladi, neće za sada podnijeti ostavke kao što je bilo planirano, objavio je u srijedu predsjednik te stranke Radek John u priopćenju. "Potpisane ostavke ostat će kod mene i čekaju daljnje poteze. O tim daljnjim potezima bit će odlučeno ovisno o pregovorima s premijerom", napisao je John u priopćenju. Stranka je u utorak kasno navečer najavila da bi njezini ministri mogli podnijeti ostavke u srijedu ukoliko premijer Petr Nečas ne ispuni njihove zahtjeve za promjenom politike i sastava vlade. Nečas je u utorak upozorio koalicijskog partnera da prestane s političkim igrama poručivši da se ne boji prijevremenih izbora i upozorio ih da pažljivo odvagnu sljedeće korake.

WASHINGTON

Američka državna tajnica Hillary clinton u utorak je obećala da NATO-ove snage neće otići iz Afganistana nakon povlačenja međunarodnih trupa iz te zemlje, krajem 2014."Do kraja 2014. prijenos sigurnosnih ovlasti bit će okončan, a Afganistanci će biti u potpunosti odgovorni za pitanje sigurnosti u svojoj zemlji", rekla je šefica američke diplomacije koja se nalazi u Norfolku u Virginiji, u posjetu zapovjednom centru NATO-a. Tijekom NATO-ova summita koji će se u svibnju održati u Chicagu, "razgovarat ćemo o odnosima između NATO-a i Afganistana nakon prijenosa sigurnosnih ovlasti", rekla je Clinton, dodavši kako se nada da će pregovori o strateškom partnerstvu između Washingtona i Kabula biti dovršeni i prije sastanka Saveza. "Ondje će ostati mali broj američkih vojnika, u skladu sa zahtjevom afganistanske vlade. Oni će uvježbavati, savjetovati i pomagati afganistanskim vojnim snagama te pomoći u nastavku borbe protiv terorizma. No ne želimo da američke vojne baze trajno ostanu u Afganistanu", istaknula je Clinton.

DALLAS

Više desetaka tornada zahvatilo je gusto naseljeno područje oko grada Dallasa u Teksasu, pri čemu je ozlijeđeno 17 osoba, a materijalna šteta je velika, no nasreću nije bilo smrtno stradalih, objavili su u srijedu službeni izvori. Deset do dvanaest tornada izazvalo je olujno nevrijeme praćeno snažnim vjetrom, kišom i tučom, što je izazvalo kaos u četvrtoj po veličini gradskoj aglomeraciji u SAD-u, izvijestili su iz Državne meteorološke službe. S obzirom na silinu oluje, na broj registriranih tornata i gustoću naseljenosti u spomenutom području, prava je sreća, smatraju predstavnici mjesnih vlasti, što nitko nije smrtno stradao. Najteže je pogođeno područje južno od Dallasa, Lancaster. Ondje je počinjena materijalna šteta na oko 300 objekata, a 10 je osoba ozlijeđeno, od kojih dvije teže. U predgrađu Arlingon ozlijeđeno je sedam osoba.

BAMAKO

Američki State Department priopćio je u utorak da uvodi zabranu putovanja u Sjedinjene Države za članove vojne hunte u Maliju koji su sudjelovali u državnom udaru na predsjednika Amadoua Toumanija Tourea 22. ožujka., dok islamisti na sjeveru zemlje potiskuju pobunjene Tuarege. SAD ujedno opetuje svoj poziv vođi hunte, satniku Amadouu Sanogu i njegovim pristašama, da "bez otezanja uspostave civilnu vladu u Maliju", ističe State Department u priopćenju. Zabrana putovanja odnosit će se na osobe koje "sprječavaju povratak demokratski izabrane vlade u Maliju" i na njihovu užu obitelj, dodaje američka diplomacija. Popis osoba obuhvaćenih ovim sankcijama uključuje i "one koji podupiru satnika Amadoua Sanoga".

NEW YORK

Njujorška policija je priopćila u utorak navečer da je pokrenula istragu o smrti direktora Instituta za politička istraživanja (IEP) u Parizu i člana francuskog Državnog vijeća, savjetodavnog tijela vlade, Richarda Descoingsa koji je rano poslijepodne po mjesnom vremenu pronađen mrtav u hotelskoj sobi u New Yorku. Richard Descoings je bio direktor uglednog pariškog instituta IEP-a poznatog i kao Sciences-Po, u četiri mandata. Uspješan, kreativan, ponekad i provokativan, Descoings je bio veliki reformator visokog školstva. Primivši vijest o njegovoj smrti, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nazvao ga je "velikim slugom države" koji je "sav svoj život posvetio svom izboru od kojega ga ništa nije moglo odvojiti: školstvu", ističe se u priopćenju Elizejske palače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙