FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00

ZAGREB, 5. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21.00:

SARAJEVO

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija zatražio je u četvrtak u Sarajevu od švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta pomoć u rješavanju infrastrukturnih problema s kojima se suočava BiH zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a istodobno je potvrdio kako drži da bi to moglo dovesti do "kaosa i trgovinskog rata" ukoliko se žurno ne poduzmu potrebne mjere.Na izravan upit dopisnika Hine je li sugovornicima u Zagrebu spominjao "kaos" i "trgovinski rat", Lagumdžija je odgovorio kako se "objektivno može stvoriti klima koja vodi u trgovinski rat koji ne koristi nikome i ničemu".Izrijekom je spomenuo problem vanjskotrgovinskog deficita kojega BiH ima u razmjeni s Hrvatskom, mogućnost dodatnog zatvaranja hrvatskih granica za robe iz BiH i nerješavanje pitanja "velikih graničnih prijelaza" kojih, po njegovu sudu, mora biti barem sedam a ne dva kako je sada planirano.Kazao je kako BiH treba "barem tri" granična prijelaza za izvoz roba životinjskog podrijetla te "barem četiri" za ostale vrste roba.

ZAGREB

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je u četvrtak visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, priopćeno je iz Ureda predsjednika. U razgovoru je izraženo zadovoljstvo uspješnim završetkom procesa uspostave vlasti u BiH, što je potaknulo osjećaj optimizma i nade da će BiH ubrzano krenuti u rješavanje neposrednih problema s kojima se susreće, navodi se u priopćenju. Predsjednik Josipović izrazio je podršku Vladi RH zbog konkretne pomoći BiH na putu prema europskim integracijama, te pozvao na uspostavu mehanizama koji bi poslužili ubrzanom rješavanju preostalih problema u suradnji dviju država, stoji na kraju priopćenja.

SARAJEVO

Banjalučki biskup Franjo Komarica ponovno je u četvrtak upozorio na nepovoljan položaj u kojemu se nalaze Hrvati u Bosni i Hercegovini, a izrazio je nadu kako će predstojeći ulazak Hrvatske u Europsku uniju pomoći da se taj problem napokon počne sustavno rješavati. Na konferenciji za novinstvo održanoj u povodu uskrsnih blagdana Komarica je novinarima u Banjoj Luci kazao kako je svima u BiH jasno da hrvatsko nacionalno pitanje u BiH nije riješeno odnosno kako se pozicija hrvatskog naroda nije ni malo poboljšala od izbora provedenih 2010. godine. Najveća opasnost koja iz toga proistječe, kako je kazao banjalučki biskup, jest mogućnost da Hrvati u BiH od konstitutivnog naroda budu pretvoreni u nacionalnu manjinu.

BEOGRAD

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar uputio je u četvrtak u povodu blagdana Uskrsa, koji katolici slave u nedjelju, uskrsnu poslanicu vjernicima, podsjetivši ih na važnost molitve i vjere za život u ljubavi i zajedništvu. Čestitajući katoličkim vjernicima najveći blagdan - Uskrs, Hočevar je zaželio ''da otkrijemo, spoznamo i iskusimo da nismo sami i zaboravljeni'' te ''da nas ne osvajaju izoliranost i smrt, već da nas u svemu obuzima snaga života, ljubavi i zajedništva''. Beogradski nadbiskup uputio je čestitke i pravoslavnim vjernicima, koji Uskrs obilježavaju tjedan dana kasnije.

ZAGREB

Hrvatska i Sjedinjene Države su partneri i saveznici na zapadnom Balkanu, u borbi protiv terorizma i u mirovnim misijama, a Washington od Zagreba očekuje da bude predvodnik regije na njezinu putu u euroatlanske integracije, izjavio je u četvrtak u Zagrebu novi hrvatski veleposlanik u SAD-u Joško Paro koji jačanje gospodarske suradnje sa SAD-om i odnosa s hrvatskom dijasporom smatra glavnim izazovima svoga diplomatskog mandata. Parko, koji za veleposlanika u SAD-u odlazi s mjesta savjetnika Predsjednika Republike za vanjsku politiku, drži da će se hrvatsko-američko partnerstvo osobito razvijati kroz hrvatsku ulogu u susjedstvu. Glavnim zadacima svog četverogodišnjeg mandata smatra jačanje gospodarskih odnosa s najmoćnijim gospodarstvom svijeta, čemu bi, očekuje Paro, trebalo pridonijeti ukidanje viza.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti UN usuglasilo je u četvrtak izjavu kojom poziva Siriju da ispoštuje 10. travnja kao rok za prekid borbi i povlačenje snaga iz naseljenih područja, zaprijetivši "daljnjim koracima" u slučaju da se to ne dogodi. Zapadni diplomati rekli su da nije bilo primjedbi na izjavu, koja je ublažena verzija ranijeg nacrta, i da će je Vijeće službeno usvojiti tijekom dana, što znači da ima potporu Kine i sirijskog saveznika Rusije. Izaslanik UN i Arapske lige Kofi Annan rekao je članovima vijeća u ponedjeljak da se sirisjka vlada suglasila sa zadanim rokom, najavivši da će se založiti za prekid pobunjeničkih operacija u roku od 48 sati nakon prekida djelovanja vladinih snaga i zatraživši potporu Vijeća.

NEW YORK

Posrednik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan u četvrtak je izjavio kako ga je Damask obavijestio o djelomičnom povlačenju svojih vojnih snaga iz triju pobunjeničkih gradova, no istaknuo je da u sukobima i dalje smrtno stradava iznimno puno žrtava. "Vlada je obavijestila o djelomičnom povlačenju s triju lokacija: Idleba, Zabdanija i Dere", rekao je Annan pred članovima Opće skupštine UN-a te dodao da informacija o povlačenju još nije potvrđena. Idleb se nalazi na sjeverozapadu Sirije, Dera na njezinu jugu, a Zabadani u blizini glavnoga grada Damaska. "Očekujemo potpunije informacije", rekao je.

ANKARA

U posljednja 24 sata u jugoistočnu Tursku stiglo je oko 1.250 izbjeglica iz Sirije, gdje ih je sada ukupno više od 21.000. Stigli su iz pokrajine Idlib, kako je kazao neimenovani turski dužnosnik, rekavši i kako je u Tursku tijekom dana ušao rekordan broj izbjeglica, odnosno dvostruko više od rekordnog broja u jednom danu, prenio je Reuters. Izbjeglice su u Tursku stigle preko granice blizu turskoga sela Bukulmez. Seljaci s turske strane granice kazali su da se cijeloga dana mogla čuti pucnjava, jer su vođene teške borbe.

BEJRUT

Najmanje je 21 osoba, većinom civili, izgubila je život u četvrtak u sukobima u Siriji, gdje je vojska zauzela grad Dumu, blizu Damaska, i silovito se bori s pobunjenicima, javila je sirijska nevladina organizacija. Nasilje se nastavlja dok se Kofi Annan, posebni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju, nada da će vlada i oporba poštovati potpuno primirje 10. travnja, kada se vojska mora povući iz gradova.

RENNES

Dva manja požara koji su u četvrtak oko podneva izbili na nuklearnom reaktoru elektrane Penly 2 francuskog distributera EDF (Electricite de France) francuska je vatrogasna služba uspješno stavila pod kontrolu, objavila je glasnogovornica EDF-a, dodavši kako nema ozlijeđenih. Dim koji se pojavio u reaktoru pokrenuo je automatsko isključenje reaktora oko podneva. Do požara je došlo zbog curenja ulja iz pumpe na sustavu za hlađenje. Vatrogasci su požare uspjeli ugasiti nakon sat vremena. Uz objašnjenje da nema nikakva negativnog utjecaja na okoliš, EDF je objavio da je nuklearno postrojenje sigurno. Francuski Institut za nuklearnu energiju (ASN) objavio je da će provesti inspekciju reaktora u petak.

RIM

Dugogodišnji politički saveznik bivšega talijanskog premijera Silvija Berlusconija, Umberto Bossi, podnio je u četvrtak ostavku na mjesto protuimigrantske stranke Sjeverne lige, našavši se u središtu korupcijskog skandala, izjavio je dužnosnik stranke. Bossi, osnivač Sjeverne lige i poznati populist, napustio je mjesto tajnika stranke tijekom današnjeg summita održanog u Milanu, kazao je za stranačku radio postaju "Padania" Mateo Salvini. Bossi je rekao kako bi oni koji su izazvali skandal, uključujući i navodno ilegalno prisvajanje fondova stranke, trebali platiti za svoje pogreške, kazao je Salvini. Bossi je negirao bilo kakvu krivnju. Mediji su prenijeli da je i dugogodišnja Bossijeva potpora održala Berlusconija na vlasti tijekom triju premijerskih mandata.

ANKARA

Suđenje sudionicima puča 1980. u Turskoj nastavilo se u četvrtak u Ankari, gdje mediji ne skrivaju zadovoljstvo što prvi put vide na sudu osobe odgovorne za vojni državni udar u zemlji u kojoj su od 1960. izvršena tri vojna udara. "Turska se napokon sučelila sa svojom pučističkom povijesti", oduševljeno piše list Taraf, poznat po kritici vojske. Bivšem generalu Kenanu Evrenu, zapovjedniku hunte i bivšem predsjedniku republike i tadašnjem zapovjedniku zračnih snaga Tahsinu Sahinkayi sudi se pred porotom. Optuženici se u srijedu na početku suđenja nisu pojavili u sudnici, budući da su u poodmakloj dobi i bolesni. Suđenje je dio borbe za vlast između vojske i Stranke pravde i razvoja (AKP, islamističko-konzervativna) na vlasti koja želi ograničiti politički utjecaj vojske.

U tijeku su suđenja za više navodnih urota, s više stotina osumnjičenika, među kojima je i veći broj visokih vojnih dužnosnika.

LOS ANGELES

Cody Kretsinger, pripadnik hakerske skupine LulzSec, priznao je u četvrtak na federalnom sudu u Los Angelesu krivnju za sudjelovanje u masovnom hakiranju tvrtke Sony Entertainment. Prema dogovoru s tužiteljem, on je promijenio raniji iskaz da nije kriv te je priznao krivnju za urotu i neovlašteni upad u informatički sustav.

NEW YORK

Njujorški sud će u četvrtak izreći presudu Rusu Viktoru Butu poznatom po nadimku "trgovac smrti", pošto ga je proglasio krivim za prodaju oružja kolumbijskoj gerili FARC-u. Bivšeg pilota Crvene armije čija je biografija bila podloga filmu "Lord of War" ("Gospodar rata"), s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi, SAD smatra jednim od najvećih ilegalnih trgovaca oružjem u svijetu. Izricanje kazne Butu, kojeg je američki sud u studenome prošle godine proglasio krivim za krijumčarenje oružja, prvotno zakazano za kraj ožujka, odgođeno je za 5. travnja. Butova obrana je zatražila odgodu kako bi mogla pripremiti zahtjev za ublažavanje kazne. Buta (45) je savezna porota proglasila krivim po svim točkama optužnice. Prijeti mu kazna zatvora od 25 godina do doživotne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙