FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 5. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o preuzimanju kreditnih obveza brodogradilišta 3. maj, Brodotrogir i Brodosplit u iznosu od 1,837 milijardi kuna, po osnovi izdanih državnih jamstava, u javni dug Hrvatske. Vlada će radi preuzimanja obveza triju brodogradilišta zaključiti ugovor o kreditu s bankom Credit Suisse International u Londonu pod povoljnijim uvjetima nego dosad, rekao je ministar financija Slavko Linić. Uvjeti su dvije godine počeka i četiri godine otplate, uz isključivanje jednokratne naknade od 1,7 posto i s kamatom koja je za jedan posto povoljnija nego ranije, kazao je Linić. Preuzimanje kreditnih obveza brodogradilišta, osiguranih državnim jamstvima, u sklopu je programa restrukturiranja hrvatske brodogradnje koji su prihvatili Europska komisija i hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

ZAGREB - Za riječko brodogradilište 3. maj ima nekoliko ozbiljnih domaćih i stranih ponuđača, izjavili su prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić nakon današnje sjednice Vlade, ističući da će Vlada pokušati naći nove kupce prema postojećem natječaju. Imamo nekoliko vrlo ozbiljnih ponuđača, i domaćih i stranih, a njihova ćemo imena objaviti čim budemo spremni, kazao je novinarima Čačić. Što se tiče jučerašnjeg sastanka u Bruxellesu, na kojem je bila njegova zamjenica Tamara Obradović Mazal, Čačić je rekao da Vlada nije dobila nikakvo upozorenje, već je stajalište Europske komisije da je Vlada "vrlo odgovorno pristupila razriješenju problema" s restrukturiranjem brodogradilišta. Ministar Linić smatra kako pronalaženje novih kupaca nije "nemoguća misija". Vlada je odredila rok od 90 dana, što znači da smo razmotrili sve mogućnosti i da su potrebni dodatni razgovori i pripreme, dodao je. Saniranje brodogradnje i dalje će predstavljati ogroman teret za državni proračun, kaže Linić, jer plan restrukturiranja s novim vlasnikom znači i dodatne novce za sva brodogradilišta.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović na današnjoj sjednici Vlade najavio je da će Vlada vrlo skoro predložiti precizan model rada javnih poduzeća od posebnog državnog interesa kroz statute tih društava. Znamo da su javne tvrtke, poduzeća od posebnog državnog interesa, proteklih godina bile podložne neobičnim financijskim transakcijama. Mi tvrdimo da to tako ubuduće neće biti i pronaći ćemo pravne instrumente za to, rekao je Milanović i dodavši kako će se to pitanje urediti kroz statute tih poduzeća. Postavit ćemo određene statutarne okvire i u pogledu javnih natječaja za prijem ljudi u takva poduzeća i brojčanim ograničenjima, kao i dokle seže povjerenje u uprave tih društava, koje također moraju imati povjerenje i prava da mogu donositi odluke, inače nisu uprave, rekao je Milanović. Vlada je danas u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o prostornom uređenju kojima se ukida odredba po kojoj se zabranjivala kupoprodaja starih zgrada koje su već upisane u zemljišne knjige, a nisu imale uporabne dozvole.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić smatra da hrvatsko gospodarsko ima kapacitet povući 8 milijardi kuna koje će, prema jučerašnjem dogovoru, osigurati Hrvatska narodna banka i osam najvećih poslovnih banaka za financiranje gospodarskog oporavka. "Očito da ima i pogotovo stoga što ćemo ići s novim investicijskim ciklusom", kazao je Linić odgovarajući prije sjednice Vlade na novinarsko pitanje ima li hrvatsko gospodarstvo kapacitet za povlačenje tih sredstva. "Očito je da je bitno financijski osposobiti gospodarstvo. Novac nije problem, imamo ga i iz međunarodnih institucija, a sada s ovim novim mjerama HNB-a i dodatnu likvidnost", naglasio je Linić. Ova Vlada zaista osigurava novac i investicije i pripremit ćemo program financijske konsolidacije. Sada je na poduzetnicima da shvate da se u Hrvatskoj može poslovati, promijenili smo fiskalnu politiku, dakle sve pretpostavke da se promijeni situacija u Hrvatskoj, istaknuo je ministar financija.

OSIJEK - Vodstvo Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) ustvrdilo je danas kako se najavljena isplata poticaja ne odvija predviđenom dinamikom te najavilo mogućnost novih javnih prosvjeda ako poticaji ne budu isplaćeni za desetak dana. Tajnik udruge Stanko Zdravčević kazao je na konferenciji za novinare kako je seljacima dosta laži i obmana ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, jer, kako tvrdi, do sada je isplaćeno oko 20 posto poticaja, i to uglavnom manjim, a samo djelomično većim poljoprivrednim proizvođačima. Kazao je kako će seljaci pričekati da se završe uskrsni blagdani, ali da su, za desetak dana, ako poticaji ne budu isplaćeni, ponovno spremni prosvjedovati na cestama. Poručio je ministru Jakovini da otvoreno kaže ima li ili nema novaca za isplatu poticaja te kada će biti isplaćeni.

ZAGREB - Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras na 4. međunarodnoj konferenciji o obiteljskim tvrtkama pozvao ih je da se uključe u programe ministarstva za koje će natječaji krenuti za desetak dana. Maras je na današnjoj konferenciji istaknuo kako u ovim kriznim vremenima obiteljske tvrtke, posebice one manje i srednje, imaju dodanu vrijednost, a to je veća povezanost unutar same tvrtke i takve su tvrtke spremne izdržati možda i neke veće napore nego one koje nisu povezane na taj način. Podsjetio je kako je jučer u HNB-u bio sastanak o dodatnom otpušanju sredstava u bankarskih sustav kako bi se još snizile kamatne stope, povećala likvidnost i sredstva učinila dostupnijim svima na tržištu. Profesorica osječkog Ekonomskog fakulteta Slavica Singer napominje kako u Hrvatskoj nema statističkih podataka o broju obitelsjkih tvrtki niti o tome koliko one doprinose u BDP-u već je poznat samo podatak da oko 50 posto zaposlenih u Hrvatskoj radi u obiteljskom biznisu.

ZAGREB - Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 72.588 poslovnih subjekata u Hrvatskoj je u veljači iznosila 42,77 milijardi kuna, a zbog neizvršenih osnova za plaćanje posljednjeg dana veljače bilo je blokirano 218.780 građana sa ukupnim iznosom duga od 13,85 milijardi kuna, objavila je Financijska agencija. Iz Fine pritom napominju da je u odnosu na stanje krajem siječnja iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi, do 60 dana, smanjen za 15,2 posto, na 1,2 milijarde kuna. U blokadi do 60 dana bilo su 4.194 poslovna subjekta. U blokadi do 360 dana bilo je 18.047 poslovnih subjekata sa ukupno gotovo osam milijardi kuna dugovanja. Čak 54.541 poslovni subjekt u blokadi je dužoj od godinu dana, a njihove ukupno neizmirene obveze za plaćanja iznose 34,8 milijardi kuna. Broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana, kao i iznos njihovih neizvršenih osnova za plaćanje u odnosu na siječanj nešto je veći, broj poslovnih subjekata za 0,4 posto, a iznos za 1,0 posto. Kod poslovnih subjekata koji su u blokadi duže od godinu dana i dalje dominiraju oni koji su blokirani pet i više godina, njih je 36,5 posto.

ZAGREB - Hrvatski prijevoznici pod pritiskom ekonomske krize već četvrtu godinu za redom bilježe pad količine prevezene robe, a po operativnoj učinkovitosti zauzeli su nisko 17. mjesto na listi 20 europskih zemalja, pokazali su rezultati rezultatima analize konzultantske kuće A.T. Kearney. Iako je prijevozna industrija iznimno važna za ekonomski razvoj države te u pojedinim zemljama čini čak šest do 12 posto BDP-a, pod utjecajem krize u protekle četiri godine cestovni prijevoz u Hrvatskoj pada prema prosječnoj godišnjoj stopi od 12 posto, pa je tako u 2011. u unutarnjem cestovnom prometu prevezeno čak 32 posto manje robe u odnosu na 2008. Cestovni prijevoz, koji čini 60 posto ukupno prevezene robe, smanjuje se daleko brže od raspoloživih prijevoznih kapaciteta. Tako su hrvatski prijevoznici ostali s viškom kapaciteta, koji ih opterećuju zbog visokih troškova amortizacije i održavanja, napominju iz A.T. Kearneya.

ZAGREB - Pod pritiskom dobitonosnih prodaja dionice Petrokemije te pod utjecajem negativnih kretanja na europskim burzama, danas je i na Zagrebačkoj burzi Crobex oslabio, uz znatno slabiji promet nego jučer. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,49 posto, na 1.829 bodova, a Crobex10 za 0,19 posto, na 987 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 9,8 milijuna kuna, što je oko 10 milijuna manje nego jučer u to doba. Dionicom Petrokemije ostvaren je do podneva najveći promet, 2,3 milijuna kuna. Cijena joj je, nakon snažnih dobitaka proteklih dana, oslabila 6,16 posto, na 333 kune. Po visini prometa slijedi dionica Đure Đaković Holdinga, sa 1,3 milijuna kuna, uz rast njezine cijene za 3,5 posto, na 85,8 kuna. Među milijunašima su i povlaštena dionica Adrisa, s blagim rastom cijene od 0,16 posto na 209 kuna, te dionica Valamar Adria Holdinga, kojoj je cijena ojačala 4,13 posto, na 105 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema euru za 0,12 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu, dok je oslabila prema većini drugih važnijih valuta. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,481350 kuna. Istodobno su prema kuni danas ojačale ostale promatrane inozemne valute. Tako je kuna prema američkom dolaru oslabila za 0,67 posto, britanskoj funti za 0,43 posto, a prema švicarskom franku za 0,03 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,225639 kuna, dolara 5,724063 kune i funte 9,061713 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙