FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 18. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

MINSK - Bjeloruske vlasti pogubile su obojicu muškaraca osuđenih na smrt za bombaški napad na metro u Minsku 2011. godine, objavila je državna televizija u nedjelju. Obitelj jednog od osuđenika, Vladislava Kovaljova u subotu je objavila da je od bjeloruskog vrhovnog suda dobila obavijest o izvršenoj presudi. Bjeloruska televizija danas je objavila da je pogubljen i drugi, Dmitri Konovalov. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko odbio ih je pomilovati iako su europske skupine za ljudska prava. Dmitrij Konovalov i Vladislav Kovaljov, obojica u dobi od 26 godina, osuđeni su u studenome na smrtnu kaznu. Njihovi odvjetnici tvrdili su da im na suđenju nije dokazana krivnja. U terorističkom napadu na podzemnu željeznicu u Minsku 2011. godine poginulo je 15, a ranjeno je više od 200 ljudi. Belorusija je jedina država u Europi koja i dalje ima smrtnu kaznu. Ona se izvršava ispaljivanjem metka u potiljak osuđenika. Mjesto i vrijeme pogubljenja uvijek su tajna, a obitelj nikada ne sazna gde je pokopano tijelo ubijenog. Reuters piše kako će ova pogubljenja vjerojatno pogoršati ionako loše odnose između EU-a i bivše sovjetske republike Bjelorusije. EU-ovi su veleposlanici ovaj mjesec već otišli iz Minska zbog diplomatskoga spora potaknutog najnovijim EU-ovim sankcijama.

ATENA - Članovi grčke socijalističke stranke PASOK-a počeli su u nedjelju prije podne glasovati na izborima za novog predsjednika stranke, a jedni je kandidat sadašnji ministar financija Evangelos Venizelos koji će na toj dužnosti zamijeniti bivšeg premijera Georgea Papandreua. Pravo glasa ima 390 tisuća članova PASOK-a. Glasuje na stotinama biračkih mjesta diljem zemlje, a rezultati će biti objavljeni navečer. Venizelos je članove stranke pozvao da se masovno odazovu izborima. Rekao je kako je ovo prigoda za ujedinjenje stranke i okupljanje snaga za prijevremene parlamentarne izbore u svibnju, uoči kojih socijalisti u anketama loše stoje. Očekuje se da će ih grčki birači kazniti za nametanje strogih mjera štednje u dvije godine treške borbe s posljedicama ekonomske krize. "Dokažimo svima našim jedinstvom da se ova velika demokratska stranka može oporaviti", poručio je Venizelos. Najavio je da će nakon izbora u nedjelju odstupiti s dužnosti ministra financija i posvetiti se obnovi stranke i privlačenju birača u doba prave eksplozije nezaposlenosti.

KAIRO - Koptska pravoslavna crkva počela je u nedjelju pripreme za pogreb Šenude III., koji će se održati u utorak, dok se istovremeno od preminulog crkvenog poglavara opraštaju tisuće vjernika. Poglavar Koptske pravoslavne crkve Šenuda III. preminuo je u subotu u 88. godini, nakon što je gotovo 40 godina bio na čelu najvažnije kršćanske zajednice Bliskog istoka. U skladu s njegovim željama, Šenuda će biti pokopan u manastiru svetog Bišoja u pustinjskom području Vadija Natruna, između Kaira i Aleksandrije. Na tom ga je mjestu držao u kućnom pritvoru 1981. predsjednik Anvar el-Sadat s kojim se politički nije slagao. Izraze sućuti poslao je i američki predsjednik Barack Obama. Poručio je da je Šenuda III. bio posvećen nacionalnom jedinstvu i bio "ljubljeni vođa egipatskih koptskih kršćana i zagovornik tolerancije i vjerskog dijaloga". Tisuće vjernika okupilo se tijekom noći i u nedjelju ujutro u kairskoj četvrti Abasiji gdje se nalazi koptska katedrala u kojoj je izloženo Šenudino tijelo.

BISSAU - Birališta su otvorena u nedjelju u Gvineji Bisau gdje 579.000 stanovnika s pravom glasa treba izabrati nasljednika predsjedniku Malami Bacaiju Sanhi koji je umro na polovici mandata, a izbori su ispit za državu čija je povijest obilježena nasiljem i nestabilnošću, ali koja je nedavno počela s blagim gospodarskim napretkom. Od 2000. godine nijedan predsjednik nije završio svoj mandat u toj bivšoj portugalskoj koloniji bogatoj ribom, rudnim te naftnim bogatstvima koja nisu eksploatirana. Razvoj Gvineje Bisau zakočen je krijumčarenjem jer je ta afrička država tranzitno područje na putu droge iz Južne Amerike u Europu. Devet kandidata natječe se za predsjednika u zemlji s 1,6 milijuna stanovnika koja je oružanom borbom stekla neovisnost 1974., nakon čega je trpjela niz uspjelih i neuspjelih državnih udara, pobuna i nasilja. Favoriti izbora su bivši premijer Carlos Gomes Junior (62), kandidat Afričke stranke za neovisnost Gvineje Bisau (PAIGC, na vlasti) i bivši predsjednik Kumba Yala (59) iz Stranke društvene obnove (PRS, oporba).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙