FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 17. ožujka 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

FRANKFURT - Korupcija će ove godine koštati njemačko gospodarstvo 250 milijardi eura, no iako se radi o velikoj brojci ona je u padu, doznaje se u petak iz istraživanja njemačkog stručnjaka Friedricha Schneidera sa sveučilišta u Linzu. Schneider se u svojoj procjeni oslanja na indeks percepcije korupcije nevladine udruge Transparency International (TI) koja od 1995. objavljuje izvješća o korupciji o zemljama diljem svijeta. Transparency International nakon sveobuhvatnih istraživanja državi dodjeljuje ocjenu između 0, što predstavlja potpunu korupciju, i 10 što predstavlja potpuno transparentno društvo bez korupcije. Najbolje rangirana zemlja po indeksu percepcije korupcije 2011. je Novi Zeland s ocjenom 9,5, a slijede ga Danska, Finska, Švedska, Singapur, Norveška i Nizozemska, dok je Njemačka zauzela 14. mjesto. Schneider preporučuje da se u borbi protiv korupcije ubrzaju kazneni postupci. Smatra da bi brže i oštrije kažnjavanje djelovalo poput mjera odvraćanja. Također predlaže da se tvrtkama, umiješanim u korupcijske slučajeve, zabrani sudjelovanje na javnim natječajima u razdoblju od pet godina.

OSLO/STOCKHOLM - Spasilačke ekipe u petak su u blizini najviše planine u Švedskoj našle vjerojatnu olupinu norveškog vojnog transportnog zrakoplova koji je u četvrtak nestao na području Arktika, rekli su švedski dužnosnici. Spasilačke ekipe nisu, međutim, još našle znakove da ima preživjelih od pet norveških časnika koji su bili u zrakoplovu. Transportni zrakoplov Lockheed Martin C-130J Hercules je u četvrtak popodne u uvjetima snažnih vjetrova i snijega, za sudjelovanja u vojnoj vježbi 15 zemalja koju je organizirala Norveška, izgubio kontakt s kontrolom zračnog prometa. Nakon zračne i kopnene potrage u kojoj su sudjelovale skupine iz Švedske, Norveške i Danske posada jednog zrakolova uočila je u petak navečer vjerojatnu olupinu zrakoplova na ledenjaku istočno od 2100 metra visokog vrha Kebnekaise, rekli su dužnosnici. Kopnena postrojba švedske vojske probila se do područja i našla komade sivo obojenog metala i predmete koji izgledaju kao dijelovi zrakoplova, rekao je Jonas Sundin, koordinator švedskog združenog centra za koordinaciju spašavanja.

PARIZ - Jedan je muškarac ubijen a drugi teško ozlijeđen u džamiji u Arrasu na sjeveru Francuske kada je jedan muškarac baseball palicom napao vjernike, rekli su izvori iz policije. Napadač, 32-godišnji Francuz marokanskog porijekla, pati od psihičkih problema i nekoliko je puta liječen u klinici za psihijatriju, rekao je izvor. Tužitelj okruga Pas de Calais Denis Robin je izjavio da je napadač bio član muslimanske zajednice u Arrasu i da su ga poznavali drugi vjernici u džamiji. U napadu su lakše ranjene još dvije osobe, rekao je izvor iz policije.

BAGDAD - Uže kojim je smaknut Ali Hasan al-Majid, poznatiji kao "Kemijski Ali", predano je u petak vlastima u Halabji, kurdskom gradu na sjeveru Iraka u kojem je u napadu kemijskim oružjem 1988., koji je naredio upravo al-Majid, ubijeno oko 5000 ljudi, uglavnom žena i djeca. Uže će se čuvati u sklopu spomenika posvećenom žrtvama u Halabji. Tijekom jutra 16. ožujka 1988. irački zrakoplovi su nadlijetali Halabju pet sati, ispuštajući iperit, tabun, sarin i VX. Na smrt vješanjem je Kemijski Ali, bratić Sadama Huseina, osuđen 2007. za kampanju protiv Kurda tijekom operacije kodnog imena Anfal (1987-1988) u kojoj je ubijeno oko 180.000 ljudi, a smrtnu kaznu zaradio je i naredne godine u prosincu, zbog gušenja pobune šijita, nakon prvog Zaljevskog rata 1991. Godine 2009. je isto tako osuđen na smrt vješanjem zbog pokolja šijita u Sadr Cityju u Bagdadu, 1999. Kemijski Ali obješen je 25. siječnja 2010.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙