FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 18. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

PEKING - Svjetska ekonomija pokazuje znakove oporavka, ali visoka razina duga na razvijenim tržištima i rast cijena nafte predstavljaju buduće rizike, rekla je izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde u nedjelju u Pekingu. "Globalna ekonomija se možda nalazi na putu oporavka, ali nema prostora za pogreške", kazala je Lagarde, naglasivši da znakovi ekonomske stablizacije dolaze nešto više iz Sjedinjenih Država nego iz eurozone, koja je, međutim, poduzela važne korake u rješavanju grčke krize. "Svjetska ekonomija odmaknula se korak od ruba i imamo razloga biti optimisti. Međutim, optimizam nas ne smije uspavati i odvesti nas u lažan osjećaj sigurnosti. Još se uvijek moramo suočiti s velikim ekonomskim i financijskim ranjivostima", kazala je Lagarde, istaknuvši da su, kao prvo, financijski sustavi i dalje krhki zbog opterećenosti visokim javnim dugom u razvijenim gospodarstvima. Kao drugi problem navela je rast cijena nafte što postaje problem globalnom razvoju. "I treće, raste rizik da će aktivnost u rastućim gospodarstvima u srednjem roku biti usporena", rekla je.

DILI - Predsjednik Istočnog Timora, dobitnik Nobelove nagrade za mir Jose Ramos-Horta sve je udaljeniji od novog mandata nakon što u nedjelju brojanja glasačkih listića s predsjedničkih izbora pokazuju da ozbiljno zaostaje za dvama kandidatima. Podaci obrađeni sa 65 posto biračkih mjesta pokazuju da se u vodstvu nalazi Francisco Guterres, kandidat oporbne stranke Fretilina, s 28,5 posto glasova. Bivši šef istočnotimorske gerile i kasnije zapovjednik vojske Jose Maria de Vasconcelos na drugom je mjestu s 25 posto glasova. Ramos-Horta, ključna osoba u stjecanju neovisnosti Istočnog Timora 2002. godine, nalazi se na trećem mjestu sa samo 19,5 posto glasova. Potpuni rezultati trebali bi biti objavljeni u ponedjeljak. Predsjednički izbori, drugi u povijesti Istočnog Timora, održani su u subotu i protekli su mirno. Dvojica kandidata s najvećom potporom suočit će se u drugom sredinom travnja.

MOSTAR - U porastu je broj hrvatskih građana koji zbog nižeg PDV-a odlaze u kupovinu u Bosnu i Hercegovinu, ostvarujući velike uštede u kućnome proračunu, piše u nedjelju sarajevski Dnevni Avaz koji izvješćuje o gužvama u prodajnim centrima u mjestu Gabela Polju na granici kod Metkovića. Ispred trgovina u tom dijelu čapljinske općine velik je broj parkiranih automobila splitskih, dubrovačkih i makarskih registarskih oznaka, a na graničnome prijelazu BiH navode da je broj prelazaka državljana Hrvatske udvostručen. Hrvatski kupci Avazu su rekli da se kupovina u BiH isplati jer je stopa PDV-a za osam posto niža nego u Hrvatskoj, pa pri većem 'shoppingu' građani uštede oko 50 konvertibilnih maraka (oko 200 kuna). Istodobno, pri kupnji u iznosu većem od 100 konvertibilnih maraka hrvatski građani mogu ostvariti i povrat PDV-a. Vlasnici trgovačkih centara u blizini granice zadovoljno trljaju ruke, piše Avaz, tvrdeći da se promet svakodnevno povećava otkako je Hrvatska podigla stopu PDV-a. Avaz dodaje kako Hrvati, osim kućnih potrepština, u BiH troše i na gorivo. Cijena eurosupera 95 u BiH niža je za oko 1,10 do 1,20 kuna po litri nego u Hrvatskoj.

NEW YORK - Između policije i prosvjednika i simpatizera pokreta Occupy Wall Street (OWS) došlo je u subotu navečer do sukoba u trenutku kada su prosvjednici pokušali okupirati Zuccotti Park povodom obilježavanja šest mjeseci od nastanka ovoga pokreta. Redatelj Michael Moore pridružio se prosvjednicima kojih je bilo oko 600, koji su pokušali podignuti šator na trgu. Policija je intervenirala kako bi rastjerala prosvjednike te je privela više prosvjednika. OWS, Pokret koji osuđuje preveliku moć novca u politici i rastuće nejednakosti, okupirao je tijekom dva mjeseca, od rujna do studenoga, Zuccotti Park, sve dok prosvjednike nije rastjerela policija. Pokret je objavio svoju namjeru da u subotu na tome mjestu organizira okupljanje kako bi obilježio šest mjeseci svoga postojanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙