FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 28. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

SKOPLJE

Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem rekao je u srijedu u Skoplju da Hrvatska snažno podupire Makedoniju u njenom približavanju Europskoj uniji i NATO-u. „Republika Hrvatska snažno podupire Makedoniju da što prije pristupi EU i NATO-u. Hrvatska ima posebnu odgovornost da snaži europske vrijednosti u cijelom području“, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora nakon sastanka s predsjednikom Sobranja Republike Makedonije Trajkom Veljanovskim te istaknuo kako je jedan od načina u ostvarenju odgovornosti Hrvatske i današnji posjet Makedoniji, kao i međuparlamentarna suradnja. Veljanovski je izrazio zadovoljstvo što je ovaj susret upriličen uoči 20. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa Hrvatske i Makedonije, te naglasio kako u Hrvatskoj Makedonija ima prijatelja na putu u EU, a obojica predsjednika istaknula su potrebu osnaživanja suradnje na gospodarskom području.

BEOGRAD/PRIŠTINA

Zbog sumnje da su nosili izborni materijal iz Srbije, kosovska policija uhitila je četvoricu Srba kod graničnog prijelaza Bijela Zemlja, na istoku Kosova, na putu prema južnosrbijanskom mjestu Bujanovcu. Kod uhićenih je, po riječima glasnogovornika kosovske policije Bakija Kelanija, u utorak navečer pronađen birački popis "paralelne" srpske općine Vitina na Kosovu, i određeno im je policijsko zadržavanje u trajanju do 48 sati. Uhićeni su predstavnici lokalnih srpskih institucija iz Vitine, koje kosovske vlasti ne priznaju i nazivaju ih "paralelnima". Vitina ima lokalnu albansku vlast koju kosovske vlasti smatraju legitimnom. U Srbiji su za 6. svibnja raspisani parlamentarni i pokrajinski izbori, a za isti datum predsjednica srbijanskog parlamenta raspisala je lokalne izbore, obuhvativši njima i Kosovo. Kosovski je parlament potom donio rezoluciju kojom zabranjuje održavanje srbijanskih parlamentarnih i lokalnih izbora na teritoriju Kosova, a predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi nekoliko dana nakon toga izjavio je da će srbijanski izbori na teritoriju Kosova biti silom spriječeni bude li potrebno.

TEHERAN

Pregovori o nuklearnim postrojenjima između Irana i grupe 5+1 koju čine SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, nastavit će se 13. travnja, no još nije dogovoreno mjesto njihova održavanja, izjavio je u srijedu šef iranske diplomacije Ali Akbar Salehi. Turska je "spremna ugostiti sudionike pregovora i to je jedna od opcija. Osobno smatram da je Istanbul najbolje mjesto za naš sastanak", rekao je Salehi za Irnu. Iran i članice grupe 5+1 spremne su nastaviti s pregovorima o nuklearnim postrojenjima. Zadnji su put održani u siječnju 2011. u Istanbulu.

PEKING

Kina je u srijedu objavila kako očekuje da režim u Damasku i sirijska oporba poštuju "obaveze" u okviru plana izlaska iz krize međunarodnog izaslanika Kofija Annana. "Nadamo se da će sirijska vlada i oporba poštivati svoje obaveze", izjavio je glasnogovornik kineske diplomacije Hong Lei, upitan o Annanovu planu. "Zadovoljni smo što je sirijska vlada prihvatila prijedloge u šest točaka posebnog izvjestitelja Kofija Annana i mislimo da će to dovesti do političkog rješenja sirijske krize", dodao je Hong.

BEJRUT

Sirijski tenkovi zauzeli su u srijedu Kalat al-Madik, grad u središnjem dijelu zemlje koji su već dva tjedna držali pod opsadom jer se taj grad smatra jednim od pobunjeničkih uporišta, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Nakon napada, žestoki sukobi izbili su u gradu smještenom u pokrajini Hama, između vojske i pobunjeničkih skupina, sprečavajući napredovanje tenkova, istaknula je organizacija. Eksplozije i pucnjava odjekivali su u okolnim selima, dodala je ona.

ADEN

Skupina naoružanih muškaraca u utorak ujutro otela je saudijskog vicekonzula u Adenu, glavnome gradu Jemena u kojemu Al-Kaida nastoji ojačati svoju prisutnost, objavila je policija. Vicekonzula Abdalaha al-Kalidija je, u trenutku dok je izlazio iz svojeg doma u četvrti Mansura, otela skupina nepoznatih naoružanih muškaraca, doznaje se iz policijskih izvora, no nije poznato kamo je odveden. Prije četiri mjeseca naoružana je skupina muškaraca presrela vicekonzula Al-Kalidija te ukrala njegov automobil. Al-Kaida na jugu zemlje pokušava ojačati svoje redove te je od 25. veljače intenzivirala operacije. To je datum na koji je potpredsjednik Abd Rabo Mansur Hadi i službeno postao predsjednikom države nakon Saleha koji je na njezinu čelu bio 33 godine.

ISLAMABAD

Načelnik američkog Središnjeg zapovjedništva general James N. Mattis i zapovjednik NATO-a u Afganistanu general John Allen sastat će se u srijedu sa zapovjednikom pakistanske vojske generalom Ašfakom Kajanijem, priopćila je pakistanska vojska. Ovo će biti prvi vojni kontakt na visokoj razini od prekograničnog američkog napada u studenome prošle godine u kojem su ubijena 24 pakistanska vojnika, a glavna tema razgovora bit će istraga tog incidenta. Ti razgovori održat će se dan nakon što se američki predsjednik Barack Obama sastao s pakistanskim premijerom Jusufom Razom Gilanijem u Seulu.

JUBA

U noći na srijedu sudanske zračne vojne snage napale su pogranični dio zemlje, prema teritoriju Južnog Sudana, no u srijedu ujutro nije bilo informacija o sukobima, rekao je za France pressse ministar informiranja Gideon Gatpan. Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je u noći na srijedu duboku zabrinutost zbog oružanih sukoba na granici između Sudana i Južnog Sudana te ocijenio da bi između tih, sada odvojenih država mogao buknuti građanski rat kakav je postojao prije podjele. I Afrička unija u srijedu se oglasila priopćenjem u kojemu poziva vlasti u Kartumu i Jubi da povuku trupe na 10 km od zajedničke granice, kako je dogovoreno memorandumom o nenapadanju. "Svaki pogranični spor može se riješiti mirnim putem", rekao je predsjednik Povjerenstva AU.

AMSTERDAM

Nizozemski ministar financija Jan Kees de Jager odbio je komentirati tvrdnje da je prijetio otkazom ne pristane li vlada na rezove koji bi proračun dogodine smanjili na tri posto BDP-a. De Jager koji često napada zemlje juga Europe što ne ostvaruju proračunske ciljeve član je liberalno-demokršćanske koalicije koja o obuzdavanju deficita upravo pregovara sa slobodarskom strankom, svojim političkim saveznikom. Predviđa se da će bez dodatnih rezova nizozemski fiskalni minus dogodine biti 4,6 posto BDP-a. Po propisima EU-a, Nizozemska ga mora smanjiti na maksimalno tri posto.

BEČ

Austrijski parlament počeo je u srijedu raspravu o mjerama štednje od gotovo 28 milijarda eura što bi trebalo uravnotežiti proračun 2016. godine. Plan štednje smanjenjem izdvajanja za socijalna prava i mirovine bit će prihvaćen jer ga podupiru partneri vladajuće koalicije, socijaldemokrati (SPOe) i konzervativci (OeVP), koji imaju parlamentarnu većinu. Glasovanje je predviđeno za srijedu navečer. Plan predviđa uštedu od 17,3 milijarda eura na mirovinama, tržištu rada i javnih subvencijama. Reformom zdravstvenog osiguranja treba se uštedjeti još 1,4 milijarde, a povećanjem poreza 9,2 milijarde. U Austriji je javni deficit u 2011., iznosio 3,3 posto BDP-a, što je malo iznad 3 posto propisanih Maastrichtskim ugovorom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙