FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

NEW DELHI - Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je u petak kako ne vjeruje sa će doći do bilo kakvih poremećaja u globalnoj opskrbi naftom budući da će Saudijska Arabija i drugi proizvođači iz Perzijskog zaljeva ponuditi tržištu više nafte. Cijena barela sirove nafte skočila je od početka godine za 15 posto, prekoračivši razinu od 123 dolara za barel, uslijed zabrinutosti da će veliki dio iranskog izvoza od 2,5 milijuna barela dnevno biti izgubljen zbog europskih i američkih sankcija Iranu povezanih s iranskim nukearnim programom. "Nema straha od prekida opskrbe, a znate i da će Saudijska Arabija ponuditi više nafte na tržištu", kazala je Maria van der Hoeven, izvršna direktorica agencije, na konferenciji "Asia Gas Partnership" u New Delhiju. IEA još ne vidi potrebu za otpuštanjem nafte iz strateških rezervi, kazala je, dodavši da trenutno ne postoji "nijedan ozbiljan poremećaj opskrbe". Cijene sirove nafte mogle bi porasti između 20 i 30 posto ukoliko se prekine iranska opskrba tržišta, kazala je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso tvrdi da bi porez na financijske transakcije mogao prepoloviti uplate zemalja članica u proračun Europske unije. "Prema preliminarim procjenama, porez na financijske transakcije mogao bi smanjiti doprinose zemalja članica EU-a u europski proračun za oko 50 posto", izjavio je Barroso u Europskom parlamentu. Komisija trenutno radi na izradi nacrta proračuna za razdoblje od 2014. do 2020. godine koji bi se trebao temeljiti na takozvanim vlastitim izvorima, kako bi se smanjila ovisnost EK o doprinosima zemalja članica. Bruxelles traži da se na razini EU-a uvede porez na dodanu vrijednost (PDV) i porez na financijske usluge u sklopu revizije sljedećeg proračuna EU-a. Povjerenik za proračun Janusz Lewandowski kazao je da bi se dvije trećine budućeg poreza na financijske transakcije mogle iskoristiti za financiranje proračuna EU-a, dok bi se ostatak slijevao u proračune pojedinih članica. Predloženo je također da se doprinosi država umanje za iznose koje države prikupe i uplate u proračun EU-a na ime poreza na financijske transakcije. EK procjenjuje da bi se njime moglo uprihoditi 80 milijardi eura u 2020., od čega bi dvije trećine, odnosno 54 milijarde eura, otišlo u europski proračun.

NEW DELHI - Indija je zabranila svojim zrakoplovnim kompanijama da poštuju shemu Europske unije o plaćanju emisija ugljičnog dioksida, pridruživši se Kini u otporu planovima koji su uzrokovali napetosti među trgovinskim partnerima EU-a. Europska unija uvela je 1. siječnja namet zrakoplovnim kompanijama na emisije ugljičnog dioksida, no nijedna od njih neće ih morati plaćati prije 2013., budući da su ovogodišnje dozvole podijeljene besplatno. Indijski ministar civilnog zrakoplovstva Ajit Singh kazao je u četvrtak u parlamentu da se "emisije neće oporezivati" jer će indijski zrakoplovni prijevoznici jednostavno odbiti dostaviti svoje podatke o emisijama. Europska unija ističe da će joj namet na emisije ugljičnog dioksida pomoći ostvariti ciljano smanjenje emisija za 20 posto do 2020. te da neće odustati od tog plana. EU tvrdi da su troškovi za zrakoplovne kompanije podnošljivi, procijenivši da bi plan zahtijevao od prijevoznika povećanje cijene za duge letove između četiri i 24 eura. Upućene osobe iz industrije strahuju da bi shema mogla izazvati trgovinski rat između EU-a i zemalja koje se protive porezu.

BRUXELLES - Europska unija i Izrael dogovorili su u četvrtak u Tel Avivu sveobuhvatni sporazum o zračnom prometu od kojeg se očekuje da će povećati broj izravnih letova između EU i Izraela i otvoriti vrata snižavanju cijena karata, priopćeno je iz Europske komisije. Sporazumom će se postupno do 2017. godine otvoriti i integrirati tržišta te ojačati suradnja i ponuditi nove mogućnosti za industriju, uključujući avioprijevoznike te potrošače, navodi Komisija. "Izrael je ključni partner Europske unije i sporazum će puno pomoći razvoju zračnih veza dvaju partnera i uspostavi više razine regulatorne integriranosti", kazao je tim povodom povjerenik EU-a za promet Siim Kallas. Rezultat je sporazuma, o kojem se pregovaralo od 2008., da će svi europski avioprijevoznici moći održavati izravne letove iz EU-a za Izrael kao i da će izraelske kompanije moći imati letove do svih zračnih luka unutar EU-a. U 2010. godini na relaciji Izrael-EU letjelo je 6,75 milijuna putnika.

BRUXELLES - Europska komisija odlučila je podnijeti tužbu protiv Mađarske pred Europskim sudom pravde zbog posebnog kriznog poreza koji je 2010. uvela telekom operaterima. "Komisija taj porez smatra nezakonitim, budući da su pravilima EU-a o telekomunikacijama posebni nameti u tome sektoru dopušteni samo za pokriće posebnih troškova zbog reguliranje toga sektora a ne i za generiranje dodatnih prihoda u središnji proračun", navodi se u priopćenju EK od četvrtka. Porez u visini 6,5 posto ukupnih prihoda (bez poreza na dodanu vrijednost) donosi godišnje preko 200 milijuna eura u mađarski proračun, navodi nadalje Komisija. EK je utvrdila da se Mađarska nije na primjereni način savjetovala s telekom operaterima prije uvođenja takozvanog kriznog poreza, koji je uveden također u energetskom i financijskom sektoru. Vlada premijera Viktora Orbana tvrdi da je navedeni porez poseban financijski doprinos za poboljšanje stanja u proračunu u vrijeme gospodarske krize. Službena Budimpešta ustraje na tvrdnjama da porez nije u suprotnosti s pravilima EU-a a i odbila ga je promijeniti i nakon što je Komisija zaprijetila tužbom pred Europskim sudom.

MEMPHIS - Američki logistički div FedEx objavio je suzdržanu prognozu za poslovanje u ovoj godini, ističući da je gospodarski oporavak slabiji no što su očekivali. U FedExu su pojasnili i da je skuplje gorivo potaknulo korisnike njegovih usluga da češće šalju pošiljke kopnenim prijevozom nego onim zračnim. Tvrtka je ipak ostvarila snažne poslovne rezultate u fiskalnom trećem tromjesečju zaključno s krajem veljače, s više nego udvostručenom neto dobiti na 521 milijun dolara i povećanim prohodima od prodaje za više od devet posto. Ističu da i tekuće tromjesečje izgleda snažno. "Četvrto je tromjesečje do sada još uvijek vrlo dobro, ali trenutno primjećujemo da gospodarstvo nije onako snažno kao što smo se nadali prije godinu dana", rekao je u telefonskom razgovoru s analitičarima financijski direktor Alan Graf. Američko logističko poduzeće ima status pouzdanog vjesnika predstojećih gospodarskih aktivnosti budući da transportira široku paletu artikala, od mobitela do lijekova i financijskih dokumenata. FedEx je snizio svoju procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na 2,3 posto, s ranije prognoziranih 2,9 posto.

BERLIN - Njemačka vlada sprema se kupiti do 12 posto europske zrakoplovne grupe EADS od kompanije Daimler i privatnih banaka, kazao je izvor iz vlade. "Nacrt rebalansa proračuna predviđa 1,6 milijardi eura za tu svrhu", rekao je izvor, potvrdivši time izvješće objavljeno u njemačkim novinama da bi vlada ove godine mogla povećati udio u EADS-u putem državne razvojne banke KfW.

PARIZ - Konzumacija vina u svijetu lani je blago uvećana zahvaljujući pojačanoj sklonosti vinu u Sjedinjenim Državama i Kini, objavilo je Međunarodno udruženje vinogradara i vinara (OIV). Prošle su godine u svijetu popijena 242 milijuna hektolitara vina, što je povećanje od 0,7 posto u usporedbi s godinom ranije, objavila je u četvrtak ta međuvladina organizacija sa sjedištem u Parizu. U Europi je potrošnja vina smanjena za 500 tisuća hektolitara, s time da je u Francuskoj blago porasla a u Italiji smanjena. Rast potrošnje zabilježen je i u Njemačkoj, dok je ona također smanjena u Španjolskoj, Britaniji i Portugalu, priopćili su iz OIV-a. U SAD-u, drugom najvećem svjetskom potrošaču vina, porasla je potrošnja za 900 tisuća hektolitara, na 28,5 milijuna hektolitara, dok je u Kini poskočila za 1,5 milijuna hektolitara, na 17 milijuna. U 2011. Francuska je vratila titulu najvećeg svjetskog proizvođača vina, s ukupnom proizvodnjom od 49,6 milijuna hektolitara, zbacivši s trona Italiju. Proizvodnja vina u SAD-u lani je smanjena za 10,3 posto u odnosu na godinu ranije, na 18,7 milijuna hektolitara, pokazuju podaci OIV-a.

LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na londonskom tržištu nadomak 124 dolara za barel, poduprte strahovanjima u vezi s opskrbom koja su potisnula u drugi plan umirujuće poruke Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će nafte biti dovoljno. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte bila viša 79 centi i iznosila je 123,93 dolara, nakon što je nakratko dosegnula i 124,2 dolara. Na američkom je tržištu bila u plusu 43 centa i iznosila je 105,78 dolara. Analitičari i trgovci smatraju da je blago poskupljenje rezultat ocjene ulagača da su cijene previše pale nakon razočaravajućih podataka iz Kine i eurozone. "Svjedoci smo općeg rasta cijena roba nakon jučerašnjeg pada, nije riječ samo o nafti već i o baznim metalima, i to u sklopu opće stabilizacije na tržištu", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. "Možda neki smatraju da su cijene jučer previše pale i smatraju njihove niže razine prilikom za kupovinu, s obzirom na nastavljeni rizik u vezi s opskrbom", dodao je. Reuters je anketom utvrdio da je svjetska opskrba naftom u ožujku smanjena za 1,2 milijuna barela dnevno, pod utjecajem građanskih nemira, nepovoljnih vremenskih prilika i tehničkih teškoća.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer je slabljenje kineskog i gospodarstva eurozone navelo ulagače na dobitonosnu prodaju. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1,2 posto, a više od 1 posto potonule su i cijene dionica u Šangaju te Hong Kongu. I u Australiji su cijene dionica pale, 0,1 posto, dok su u Južnoj Koreji i Singapuru ojačale između 0,1 i 0,3 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na gubitku 0,4 posto, pa bi u cijelom ovom tjednu mogao zabilježiti pad od oko 2 posto. Još od jučerašnjih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika sirovina, pod pritiskom su dionice u rudarskom sektoru. Jutros je dionica australskog BHP Billitona pojeftinila više od 1 posto. I dok slabljenje gospodarstava Kine i eurozone nije neočekivano, ulagače su pokolebali podaci o padu novih narudžbi u obje regije, što bi moglo naštetiti cjelokupnom svjetskom gospodarstvu.Strahovanja od slabljenja rasta ključnih izvoznih tržišta izazvala su jutros pad cijena dionica japanskih izvoznika. Dionice Toyote, Honde i Sonya pojeftinile su između 1,4 i 2,3 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, pri čemu je S&P 500 indeks nakon šest dana zaronio ispod psihološki važne razine od 1.400 bodova, jer su ulagače na prodaju naveli podaci o slabljenju industrije u eurozoni i Kini. Dow Jones indeks oslabio je 78 bodova, ili 0,60 posto, na 13.046 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,72 posto, na 1.392 boda, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 3.063 boda. Pad cijena dionica treći dan zaredom posljedica je naznaka slabljenja industrijske proizvodnje u Kini i eurozoni. Cijene dionica na svjetskim burzama neprestano su rasle od početka godine, zahvaljujući naznakama jačanja američkog gospodarstva. U tom je razdoblju S&P 500 indeks porastao više od 11 posto, dosegnuvši najviše razine u četiri godine. S&P indeks energetskog sektora potonuo je 2,1 posto, dok su cijene dionica u rudarskom sektoru pale 1,6 posto. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su zamijenile 6,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,9 milijardi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙