FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 9. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati

WASHINGTON - Zaposlenost u SAD-u solidno je porasla u veljači, treći mjesec zaredom, najnoviji su podaci američke vlade, pa je stopa nezaposlenosti ostala na najnižoj razini u tri godine. Američki poslodavci u prošlom mjesecu otvorili su 227 tisuća novih radnih mjesta, nakon 284 tisuće novih radnih mjesta ostvarenih u prvom mjesecu. Pritom je u privatnom sektoru otvoreno 233 tisuće radnih mjesta, dok ih je u javnom sektoru zatvoreno šest tisuća. Stopa nezaposlenosti zadržala se tako u veljači na najnižoj razini u tri godine, na 8,3 posto. Ukupno je u prošlom mjesecu u SAD-u bez posla bilo 12,8 milijuna ljudi, što znači da je njihov broj u osnovi ostao nepromijenjen u odnosu na siječanj. Prerađivačka industrija predvodila je u veljači po broju otvorenih novih mjesta, zaposlivši 31 tisuću novih radnika, slijedom pojačane proizvodnje automobila. Građevinski je pak sektor zatvorio 13 tisuća radnih mjesta, zabilježivši pad prvi puta u četiri mjeseca.

RIM - Industrijska proizvodnja u Italiji bila je u siječnju puno slabija no što se očekivalo, potonuvši 2,5 posto u odnosu na mjesec ranije, izvijestio je statistički ured ISTAT. Objavljeni podaci slabiji su no što su analitičari predviđali, očekujući pad proizvodnje za daleko skromnijih 0,8 posto. Ujedno je ISTAT blago snizio procjenu za prosinac, koja sada pokazuje rast po stopi od 1,2 posto, u odnosu na ranije procijenjenih 1,4 posto. Na godišnjoj razini proizvodnja prilagođena za broj radnih dana pala je pet posto, što je njezin najstrmiji pad od prosinca 2009. "Brojke zaista predstavljaju veliko razočaranje, pogoršanje je zabilježeno u svakom proizvodnom sektoru", zaključuje Carmela Pace iz MPS Financea, napominjući da je rezultate vjerojatno pritisnuo siječanjski štrajk kamionskih prijevoznika i posljedična blokada isporuka roba u tvornice i trgovine. "Budući da će podaci iz veljače vjerojatno biti slabiji zbog vala hladnoće, ne piše se dobro ni proizvodnji ni BDP-u u prvom tromjesečju", dodaje.

BRUXELLES - Povjerenik Europske unije za gospodarsku politiku Olli Rehn kazao je u petak da je jako zadovoljan sudjelovanjem privatnih ulagača u zamjeni grčkih obveznica. Grčka je objavila da je postigla povijesni dogovor o zamjeni obveznica, čime se otvara put hitnom odobravanju dodatne pomoći Ateni kako bi se otklonio bankrot. Eurozona je pak spašena od nove krize. Grčko ministarstvo financija objavilo je da je za zamjenu ponuđeno 85,8 posto od ukupno 177 milijardi eura obveznica izdanih po grčkim zakonima. Dodaju da će odaziv porasti na 95,7 posto nakon što se na ulagače koji nisu željeli dobrovoljno sudjelovati primijeni klauzula o kolektivnim mjerama. Prihvativši uvjete sporazuma, "ulagači priznaju da je Europa izdvojila značajnu svotu za dobrovoljnu zamjenu obveznica i za daljnju provedbu grčkog programa", naglasio je Rehn. Otpis duga bio je središnji uvjet EU-a i MMF-a za odobravanje drugog paketa pomoći Grčkoj.

ATENA - Grčka je u petak objavila da njezin dug mora biti smanjen za dodatnih sedam milijardi eura u sklopu planirane zamjene obveznica s obzirom na neočekivano snažan pad gospodarstva u prošloj godini. Najnoviji grčki službeni podaci pokazali da je grčko gospodarstvo u prošloj godini zabilježilo dublji pad no što se ranije procjenjivalo. Statistički ured u petak je objavio da je gospodarstvo u četvrtom tromjesečju palo za 7,5 posto, korigirajući prethodnu procjenu o 7,0-postotnom padu. To znači da je u cijeloj prošloj godini gospodarstvo palo za 6,9, a ne za 5,5 posto kao što je ranije prognozirano.

LISABON - Portugalsko gospodarstvo smanjilo se u prošloj godini za 1,6 posto, kliznuvši ponovo u recesiju, podaci su državnog statističkog instituta. U 2010. gospodarstvo je poraslo za 1,4 posto. Ulaganja su u prošloj godini pala za 14 posto a domaća potražnja za 6,2 posto, izvijestio je INE. Izvoz je porastao za 7,4 posto. U ovoj godini portugalska vlada predviđa smanjenje gospodarskih aktivnosti za 3,3 posto. Portugal je u svibnju prošle godine dobio 78 milijardi eura međunarodne financijske pomoći kako bi izbjegao bankrot, nakon deset godina rasta po prosječnoj stopi manjoj od jedan posto tijekom kojih se zemlja zadužila do grla. Prošle je godine vlada usvojila paket mjera, uključujući više poreze i namete i smanjenje javne potrošnje, kako bi osigurala paket pomći i smanjila razinu duga.

MADRID - Španjolski sindikati suglasili su se u petak da će 29. ožujka održati opći štrajk jer se nisu s vladom dogovorili oko reforme zakona o radu koji poslodavcima treba omogućiti jeftinije otpuštanje radnika i ograničiti usklađivanje plaća s porastom inflacije. Reforma zakona o radu dio je mjera kojima Vlada desnog centra nastoji potaknuti gospodarstvo i povećati zapošljavanje u zemlji s 23 postotnom nezaposlenošću. Premijer Mariano Rajoy priznao je da neće moći ostvariti zadani cilj smanjenja proračunskog manjka na 4,4 posto što je bilo dogovoreno s Bruxellesom i najavio da će španjolski proračunski manjak narasti na čak 5,8 posto BDP-a u 2012.dok je dopuštena granicu u EU tri posto BDP-a. Španjolska je zadnji opći štrajk održala u rujnu 2010.

NEW YORK - Dolar je u petak ojačao na međunarodnim tržištima valuta nakon što je izvješće američke vlade o zaposlenosti u veljači pokazalo jaz između oporavka američkog gospodarstva i posustajanja onih u drugim dijelovima svijeta. Euro je tako oslabio 1,1 posto prema zelenoj novčanici, kliznuvši na 1,3138 dolara. Nakratko se spustio i na 1,3122 dolara. Američka je valuta bila na dobitku i prema jenu, i to 0,9 posto, te se njome trgovalo po 82,26 jena. Euro je i prije objave izvješća o američkoj zaposlenosti bio pod pritiskom prema dolaru budući da su bojazni u vezi sa zaduženim članicama eurozone potisnule u drugi plan olakšanje zbog dogovora o restrukturiranju grčkog duga. "Smatramo da je Portugal uglavnom zaštićen ali Španjolska bi mogla biti veći problem", tumači Geoffrey Yu iz UBS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙