FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 14. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Eurozona je službeno odobrila drugi plan pomoći Grčkoj kojim će ta zemlja dobiti 39,4 milijarde eura, rekao je u srijedu vođa skupine ministara financija eurozone, luksemburški premijerJean-Claude Juncker. "Zemlje eurozone službeno su odobrile drugi plan pomoći Grčkoj. Odobrile su Fondu za europsku financijsku stabilnost (EFSF) deblokadu prvog dijela pomoći u ukupnom iznosu od 39,4 milijardi eura koji će se isplatiti u nekoliko rata", naveo je Juncker u pisanoj izjavi. Odluka je donesena u srijedu nakon sastanka visokih dužnosnika eurozone u sklopu radne skupine "Euro Working Group". Riječ je o "jedinstvenoj prilici koju Grčka ne smije propustiti. Grčke vlasti moraju nastaviti iskazivati angažiranost i nastaviti provedbu reformi u području proračuna, fiskalne konsolidacije i privatizacije, sukladno novom programu pomoći", rekao je Juncker.

PARIZ - Iranski izvoz nafte vjerojatno će se za šest mjeseci gotovo prepoloviti, procijenila je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA), potvrdivši ujedno procjenu globalne potražnje za naftom po prvi put u šest mjeseci. U izvješću se naglašava da na tržište nafte snažno djeluju sankcije Europske unije protiv Irana i ostali poremećaji u opskrbi, poduprti tijesnim odnosom ponude i potražnje. Stoga troškovi energije u mnogim sektorima rastu, dodaje IEA te procjenjuje da će iranski izvoz u drugoj polovini godine pasti na oko milijun barela dnevno. Pritom navode izjave stručnjaka iz industrije koji "očekuju da će izvoz iranske nafte u konačnici biti limitiran na oko 800.000 do milijun barela dnevno od sredine godine nadalje". S druge će strane prigušena gospodarska aktivnost i visoke cijene obuzdati pritiske na rast potrošnje, dodaju u agenciji. Ukupno je IEA potvrdila važeću prognozu rasta potražnje za naftom u 2012. od 800.000 barela dnevno. To je prvi put u šest mjeseci da je nije snizila.

KUVAJT - Saudijska Arabija spremna je pokriti sav manjak u opskrbi naftnog tržišta povećanjem proizvodnje crnog zlata, ponovio je u srijedu saudijski ministar nafte Ali al-Nuaimi na konferenciji za novinare u Kuvajtu. Saudijska Arabija i drugi, pripravni su nadoknaditi sav manjak u ponudi sirove nafte, rekao je ministar na konferenciji za novinare održanoj tijekom zatvorenog sastanka na 13. međunarodnom energetskom forumu. Ocijenio je da je naftno tržište na globalnoj razini u ovom trenutku uravnoteženo, s dovoljnim proizvodnim i rafinerskim kapacitetima, još jednom prebacivši odgovornost za golemi rast cijena nafte na tržišne špekulante. U bliskoj su prošlosti dezinformacije o dosegnutom maksimumu proizvodnje nafte (ili teze o tome da je proizvodnja već u padu) i neutemeljeni strahovi o proizvodnim kapacitetima pridonijeli nestabilnosti cijena, ali su u konačnici nestabilnost uzrokovale špekulacije na tržištu, ustvrdio je saudijski ministar nafte.

LONDON - Američka investicijska banka Goldman Sachs pretvorila se u kompaniju čija je jedina zadaća izvući iz klijenata sve što se može, izjavio je u srijedu izvršni direktor u ostavci u prilogu za New York Times. Izvršni direktor Greg Smith kazao je da je taj div Wall Streeta zamijenio nekadašnju politiku zarađivanja novaca za klijente novom koja klijente smatra 'muppetima'. Zaposleni govore o tome "kako oderati klijente", dodao je. Odgovornost za tu promjenu pripisao je glavnom izvršnom direktoru Lloydu Blankfeinu i predsjedniku uprave Garyju Cohnu. Oni su za svog mandata zaboravili nekadašnju kulturu poduzeća, navodi Smith u napisu objavljenom na njegov zadnji radni dan u Goldman Sachsu. "Otvoreno mogu reći da okruženje nikada nije bilo tako otrovno i destruktivno", zaključio je. Goldman Sachs odbacio je Smithove ocjene, naglašavajući da je fokusiran na interese klijenata.

BRUXELLES - Kao najveći potrošač čokolade na svijetu i sjedište nekoliko najvećih proizvođača te omiljene poslastice, EU se mora boriti protiv iskorištavanja djece u njezinoj proizvodnji, istaknuli su zastupnici Europskog parlamenta u rezoluciji usvojenoj u srijedu. Europski parlament dao je pristanak na obnovu Međunarodnog ugovora o kakau, njegovoj proizvodnji i trgovini, iskoristivši prigodu da upozori na problem dječjeg rada na poljima kakaovca. Svi kreatori politika i čimbenici u proizvodnji kakaa moraju biti dorasli svojim dužnostima da se iz proizvodnje kakaa iskorijeni dječji rad, rekao je izvjestitelj Vital Moreira. Međunarodni ugovor o kakau glavni je ugovor između izvoznika i uvoznika kakaa. Cilj mu je pravedna i održiva trgovina kakaom u svijetu EU preradi i potroši gotovo 40 posto svjetskog kakaa. U proizvodnji 90 posto kakaa u svijetu sudjeluje 5,5 milijuna malih poljoprivrednika, a o njegovoj proizvodnji izravno ovisi još 14 milijuna ruralnih radnika.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice ojačale su u srijedu temeljem optimističnih ocjena američke središnje banke Fed i uspješne aukcije talijanskih obveznica. Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,4 posto na 5.977 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,2 posto na 7.082 boda, dok je pariški CAC ojačao 0,8 posto na 3.577 bodova. Financijske i ostale cikličke dionice ojačale su. Među dobitnicima u sektoru izdvajali su se BNP Paribas, u plusu 3,9 psoto, te Deutsche Bank i Commerzbank, koje su dobile na vrijednosti po 3,2 posto. Ojačao je i francuski osiguravatelj Axa, i to 4,3 posto. Među dobitnicima izdvajala se i njemačka energetska tvrtka E.ON, koja je dobila na vrijednosti 6,8 posto. Dionice automobilskih kompanija također su bile na dobitku. Tako je francuski PSA Peugeot Citroen porastao za 5,7 posto.

NEW YORK/LONDON - Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima zabilježio novu najvišu razinu u 11 mjeseci prema jenu i novu najvišu u mjesec dana prema euru, nakon što je američka središnja banka Fed poboljšala prognoze za američko gospodarstvo s obzirom na niz najnovijih podataka koji govore o stabilnom oporavku. Euro je u takvim okolnostima pao na novu najnižu razinu u posljednjih mjesec dana od 1,3028 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,3067 dolara, što znači da je bio na dnevnom gubitku od svega 0,1 posto. Uoči zasjedanja švicarske središnje banke, jedinstvena europska valuta ojačala je prema švicarskom franku, nakratko dosegnuvši 1,2117 franaka, što je njezina najviša razina od 8. veljače. Kasnije se eurom trgovalo po 1,2102 franaka. Dolar je poskočio prema jenu za čak jedan posto, dosegnuvši time novu najvišu razinu od sredine travnja od 83,76 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙