FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale zbog slabih podataka iz Kine i Europe

LONDON, 22. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak na londonskom tržištu na najnižu razinu u više od dva tjedna, nakon što je objava slabih podataka o kineskoj i europskoj industrijskoj proizvodnji potpirila bojazni da bi usporavanje rasta moglo nagristi svjetsku potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 85 centi, na 123,35 dolara. Na američkom je tržištu bila niža 1,25 dolara i iznosila je 106,02 dolara.

Kineske proizvodne aktivnosti pale su u ožujku peti mjesec zaredom, i to bržim tempom nego u prethodnom mjesecu, pokazao je indeks menadžera nabave koji izrađuje britanski bankovni div HSBC.

"Kineski rast trenutno blago slabi i trebali bismo očekivati više previranja dok se ne vidi hoće li blago usporiti ili naglo kliznuti u negativni teritorij", rekao je Filip Petersson iz stockholmskog SEB-a.

"Iako su znatno veće šanse za blago usporavanje, povremeno će jačati sumnje a u Europi se raspoloženje ulagača danas prilično naglo preokrenulo u pesimizam", dodao je.

Stanje u gospodarstvu eurozone neočekivano se pogoršalo u ožujku, pogođeno oštrim padom francuskih i njemačkih proizvodnih aktivnosti koji nisu očekivali ni najpesimističniji ekonomisti, pokazala su najnovija izvješća utjecajnog instituta Markit.

Slabija potražnja u Europi teško je pogodila rafinerije čije su marže naglo pale, pa je tako švicarska nezavisna rafinerijska grupa Petroplus bila prisiljena staviti ključ u bravu.

Sezonsko usporavanje svjetske potražnje za naftom i potencijalno odmrzavanje strateških zaliha zemalja potrošača usporit će rast cijena u sljedećim mjesecima, prije nego što sankcije Iranu počnu utjecati na globalnu opskrbu, pokazalo je Reutersovo istraživanje objavljeno u četvrtak.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 122,91 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na utorak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙