FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jači dolar i očekivanja rasta zaliha u SAD-u pritisnuli cijene nafte

LONDON, 14. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u srijedu su na međunarodnim tržištima blago pale nakon što su očekivanja o rastu zaliha u SAD-u i jači dolar potisuli u drugi plan pojačani optimizam u vezi s gospodarstvom.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 43 centa, na 125,79 dolara. Na američkom je tržištu bila u minusu 26 centi i iznosila 106,45 dolara.

U Londonu se cijena već tjedan dana drži u rasponu između 124 i 126 dolara, a trgovci to tumače zabrinutošću za opskrbu.

"Cijene se kreću u ograničenom rasponu", konstatirao je Christopher Bellew iz londonskog Jefferies Bachea. "Bez Irana, Sirije i možda Sudana bile bi niže. Neće ni značajnije rasti ako ne bude novih vijesti iz Irana", dodao je.

Naftna tržišta pritisnuo je jači dolar, koji smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom.

Pozornost je usmjerena i na tjedno izvješće o zalihama u Sjedinjenim Državama, za koje se očekuje da bi moglo pokazati njihov rast četvrti tjedan zaredom.

Analitičari koje je anketirao Reueters očekuju rast zaliha u prošlom tjednu za 1,7 milijuna barela. Zalihe benzina trebale bi se smanjiti za milijun barela, a derivata za 1,3 milijuna barela.

Takva su očekivanja potisnula u drugi plan optimistične podatke o prometu u američkoj maloprodaji u veljači, kao i snažno poboljšanje očekivanja njemačkih ulagača u ožujku, koje je očitovalo najnovije mjesečno izvješće njemačkog instituta ZEW-a.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 124,59 dolara, što znači da je porasla za 71 centi u odnosu na ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙