FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena nafte stabilna blizu 123 dolara

LONDON, 16. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijena nafte stabilizirala se u petak na londonskom tržištu na razini blizu 123 dolara za barel nakon snažnih rasprodaja dan ranije, budući da se pozornost trgovaca ponovo okrenula ograničenom iranskom izvozu i prekidima u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 25 centi, na 122,85 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu u minusu oko dva dolara slijedom Reutersovog izvješća da se Britanija i Sjedinjene Države spremaju odmrznuti naftne rezerve. Na američkom je tržištu bila viša za 38 centi i iznosila 105,49 dolara.

Nafta je u četvrtak pojeftinila i do tri dolara nakon razgovora američkog predsjednika Baracka Obame i britanskog premijera Davida Camerona u srijedu u Washingtonu o mogućnosti zajedničkog odmrzavanja strateških rezervi, što je potpirilo očekivanja da bi uskoro mogao biti upućen i odgovarajući službeni zahtjev.

Washington bi mogao biti u iskušenju da posegne u 727 milijuna barela američkih strateških rezervi budući da je cijena benzina dotakla rekordnu razinu sredinom ožujka, potpirujući gnjev potrošača u predizbornoj godini.

Najveće svjetsko gospodarstvo ponovno raste nakon duljeg razdoblja usporavanja ali rast cijena na benzinskim postajama mogao bi ugroziti oporavak i zasmetati vozače, koji konzumiraju oko trećine svjetskih zaliha benzina.

"Rezervni kapaciteti zapravo su vrlo oskudni i svaka prirodna katastrofa ili problem na Bliskom istoku mogli bi predstavljati pravi problem", rekao je Rob Montefusco iz Sucden Financiala, ukazujući na prekide opskrbe iz Sirije, Sudana i drugih zemalja.

Postroženi propisi za Iran također bi mogli izazvati poremećaj u isporuci nafte u Aziju, pa su tamošnje zemlje pozvale zapadne dužnosnike da izmijene planirane sankcije zbog kojih osiguravatelji možda neće moći osiguravati tankere s iranskom naftom i gorivom.

Dodatna je naznaka pojačane izolacije Irana objava da će iranske institucije koje se zbog sankcija nalaze na crnoj listi biti isključene iz europskog sustava za prekogranično plaćanje SWIFT.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 123,039 dolara, što znači da je pala 1,26 dolara u odnosu na srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙