FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu 126 dolara u očekivanju Fedova sastanka

LONDON, 13. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u utorak su na londonskom tržištu porasle nadomak 126 dolara jer se očekuje da će američka središnja banka na večerašnjem sastanku potvrditi poboljšane prognoze za najveće svjetsko gospodarstvo i time prigušiti očekivanja dodatnih monetarnih poticaja.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 51 cent, na 125,85 dolara. Na američkom je tržištu bila u plusu 55 centi i iznosila 106,89 dolara.

Sve su oči uprte u večerašnji sastanak Feda radi eventualnih novih naznaka o tempu oporavka američkog gospodarstva.

"Danas će tržište samo pratiti i čekati", rekao je Bill Hubard iz Markets.coma. Trgovci i analitičari također očekuju podatke o prometu u američkoj maloprodaji u veljači. Ako pokažu rast za jedan posto ili čak više, dolar će vjerojatno porasti ali će tržišta nafte zato vjerojatno biti pod pritiskom, tumači Hubard.

Jači dolar utječe na cijene roba iskazane u "zelenoj novčanici", smanjujući kupovinu moć imatelja drugih valuta.

Fedov signal o boljim izgledima za američko gospodarstvo prigušila bi očekivanja novih monetarnih poticaja.

"Čini se da tržište obuzdava svoja očekivanja o novom krugu kvantitativnog ublažavanja monetarne politike s obzirom na načelno pozitivan ton gospodarskih podataka objavljenih u posljednje vrijeme", navela je u bilješci Natalie Robertson iz ANZ-a.

"To bi moglo uzrokovati blage oscilacije u cijenama roba i moguće rizike njihova pada", dodala je.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 123,88 dolara, što znači da je pala za 27 centi u odnosu na petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙