FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena nafte stabilne uoči objave ključnih podataka iz SAD-a

LONDON, 9. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na londonskom tržištu oko razine od 125 dolara nakon dobrog odaziva privatnih ulagača na ponudu zamjene grčkih obveznica, a pozornost je sada preusmjerena na ključno američko izvješće o zaposlenosti u veljači.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala nepromijenjena, na 125,39 dolara. Na američkom je tržištu bila u plusu 33 centa i iznosila 106,91 dolara.

Grčka je izvijestila da je 85,8 posto privatnih vjerovnika prihvatilo njenu ponudu zamjene obveznica, čime je privremeno otklonjena opasnost da neće moći izvršiti svoje financijske obaveze.

Cijene nafte podržali su podaci iz Kine, koji su pokazali klizanje inflacije u veljači na najnižu razinu u 20 mjeseci od 3,2 posto. Time je inflacija kliznula ispod vladinog plafona od četiri posto i otvorila prostor vladi za poticanje posustalog gospodarskog rasta.

"Današnje su vijesti pozitivne za tržišta nafte i roba, a riječ je o sporazumu o zamjeni grčkih obveznica i o kineskim podacima", konstatira Andy Sommer iz švicarskog EGL-a.

"Svima je jasno da su cijene nafte vrlo visoke i da će to vjerojatno negativno utjecati na potražnju za naftom. U posljednje su vrijeme cijene toliko porasle da ulagači sada čekaju američke podatne o zaposlenosti kako bi odlučili što im je činiti", dodao je.

Očekuje se da će izvješće pokazati da su američki poslodavci u prošlom mjesecu neto otvorili 210 tisuća novih radnih mjesta, nakon 243 tisuće otvorene u prvom ovogodišnjem mjesecu. Stopa nezaposlenosti trebala bi se zadržati na najnižoj razini u tri godine od 8,3 posto.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 124,13 dolara, što znači da je pala 2,37 dolara u odnosu na srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙