FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale, strahuje se više za rast nego za opskrbu

LONDON, 6. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijena nafte pala je u utorak u nestabilnom trgovanju na londonskom tržištu prema 123 dolara za barel budući da su pojačane zabrinutosti u vezi s gospodarskim rastom potisnule u drugi plan rizike po opskrbu i napetosti oko iranskog nuklearnog programa.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 66 centi, na 123,12 dolara. Na američkom je tržištu bila u minusu 62 centa i iznosila 106,09 dolara.

"S jedne strane, naftom se već trguje po visokim cijenama. S obzirom na mješovite gospodarske podatke, potencijal za njihov daljnji rast trebala bi biti ograničena", tumači Tobias Merath iz Credit Suissa.

"Istodobno geopolitički rizici sve više zabrinjavaju i ne dozvoljavaju spuštanje cijena", dodao je.

Sve tvrđi izraelski stav prema Iranu zbog njegova nuklearnog programa izaziva napetost na naftnim tržištima.

Nakon sastanka s američkim predsjednikom Barackom Obamom u ponedjeljak izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije pokazao da bi bio voljan odustati od moguće vojne akcije protiv Irana.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) alarmirala je u ponedjeljak svjetsku javnost zbog radova u iranskim nuklearnim postrojenjima, ukazujući na naznake aktivnosti u vojnom kompleksu u Parachinu.

Teheran je u utorak poručio da će UN-u omogućiti pristup tom kompleksu, ali nije odredio datum posjeta.

Ulagači će također pratiti podatke o kineskoj industrijskoj proizvodnji, investicijama i maloprodaji koji će biti objavljeni u petak kako bi saznali kako se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo nosi sa svjetskom krizom.

Peking je smanjio ciljanu razinu gospodarskog rasta za 2012. na najnižu razinu u zadnjih osam godina od 7,5 posto, s dugogodišnje ciljane godišnje razine od osam posto, što je potpirilo zabrinutost od usporavanja potrošnje nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 122,34 dolara, što znači da je pala 74 centa u odnosu na petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙