FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 15. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

NEW YORK/LONDON - Agencija za kreditne rejtinge Fitch snizila je prognozu za najviši 'AAA' rejting Velike Britanije u negativnu, upozorivši da bi ta država mogla izgubiti najviši rejting u idućih nekoliko godina ako vlada posustane u nastojanjima da smanji zaduženost. "Promjena prognoze za rejting u negativnu odražava vrlo ograničen fiskalni prostor za apsorpciju daljnjih nepovoljnih pritisaka na gospodarstvo u svjetlu povišenih razina zaduženosti. U svjetlu uvelike neizvjesnih prognozi za gospodarstvo i državne financije, uključujući rizike za oporavak gospodarstva zbog nastavljenih financijskih napetosti u eurozoni u uvjetima i dalje golemog strukturnog proračunskog manjka te visokog i rastućeg državnog duga, negativna prognoza ukazuje na vjerojatnost nešto veću od 50 posto za sniženje rejtinga u iduće dvije godine", navodi Fitch u priopćenju.

LONDON/ZAGREB - Europske države trebale bi liberalizirati vizne režime kako bi privukle turiste iz cijelog svijeta i potaknule gospodarski rast, rekao je europski povjerenik za turizam Antonio Tajani. "Potrebna nam je modernija vizna politika koja može privući sve jaču srednju klasu iz Rusije, Kine, Indije i Brazila", rekao je Tajani u razgovoru za britanski list The Independent. Tajani je kazao da je turizam već dugo zanemarena industrija te da je vrijeme da europske države shvate da je taj sektor ključan za razvoj, osobito u južnim europskim državama koje su pogođene dužničkom krizom. Države članice EU-a izdale su 2010. više od 11 milijuna viza. EU je prošle godine privukao šest posto više stranih turista. Izravan doprinos putovanja i turizma europskom BDP-u 2011. iznosio je 508,1 milijardi eura i taj sektor osigurava 7,3 milijuna radnih mjesta, po podacima Svjetskog vijeća za putovanja i turizam.

BRUXELLES/ZAGREB - Europski parlament usvojio je dogovor EU-a sa SAD-om i Kanadom o govedini tretiranoj hormonima, okončavši jedan od njihovih najstarijih sporova. Slučaj traje još od 1998. kada je EU zabranio uvoz govedine tretirane hormonima rasta, na što su SAD i Kanada odgovorili sankcijama vrijednim 125 milijuna američkih dolara na godinu čitav na niz europskih proizvoda, od sireva do tartufa i senfa. Vijeće ministara EU-a još mora potvrditi odluku, no već je dalo neformalni pristanak, objavio je Parlament. SAD trenutačno razmatra ukidanje zabrane uvoza europske govedine, uvedene 1997. nakon pojave kravljeg ludila (BSE).

BUDIMŠPEŠTA - Mađarsko gospodarstvo svake godine izgubi otprilike 8.500 milijardi forinti (28,9 milijardi eura) zbog nekontroliranih ekonomskih odljeva, kazao je ministar gospodarstva Gyorgy Matolcsy za mađarski tjednik Heti Valasz, a prenosi novinska agencija MTI. Prema Matolcsyjevim riječima, domaći monopoli koji su prodani inozemnim tvrtkama imaju najveći udio u tom odljevu, otprilike 3.000 milijardi forinti. Nadalje, "nepotrebna birokracija" godišnje usisa 2.000 milijardi forinti, zbog utaje poreza gubi se također sličan iznos, a i državne agencije rasipaju na razne nepotrebne operacije oko 600 milijardi forinti, naglašava i također navodi da najmanje 500 milijardi forinti godišnje Mađarska izgubi zbog visokih kamata na njezin inozemni dug, dok nezaposlenost uzrokuje gubitke od gotovo 200 milijardi. Sto milijardi forinti gubimo zbog održavanja deviznih rezervi u središnjoj banci na previsokoj razini, a dodatnih sto milijardi zbog korupcije unutar državne uprave.

SINGAPUR - Kinesko gospodarstvo već je ušlo u fazu izrazitijeg usporavanja aktivnosti i na putu je recesije, ocijenio je glavni strateg u JP Morganu zadužen za Aziju i tržišta u nastajanju. "Prodaja autombila pada, smanjuje se proizvodnja cementa i čelika, a padaju i dionice graditeljskog sektora. To više nije predmet za raspravu, radi se o činjenici", ustvrdio je Adrian Mowat na jednoj konferenciji u Singapuru. Već prošle godine taj je strateg upozorio da kinesko gospodarstvo riskira 'oštro prizemljenje' jer ulaganja u gradnju kuća i stanova i dalje rastu, unatoč slaboj potražnji za nekretninama. Burzovni indeks Shangai Composite Index pao je u srijedu za 2,6 posto, najviše od 30. studenoga, nakon što je kineski premijer Wen Jiabao kazao da kako će u Kini na snazi ostati mjere koje sprječavaju pretjeran rast cijena na tržištu nekretnina, unatoč zamjerkama da bi to moglo izazvati oštrije usporavanje rasta gospodarstva.

ZUERICH - Švicarska središnja banka nastavit će ograničavati rast tečaja švicarskog franka, te održavati njegov minimalni tečaj prema euru od 1,20 franka. Švicarska narodna banka (SNB) na svom je današnjem redovitom tromjesečnom zasjedanju zadržala postojeću monetarnu politiku. Poručila je i da će održavati ciljani raspon za tromjesečni LIBOR između 0 i 0,25 posto i nastaviti održavati likvidnost na tržištu novca na iznimno visokoj razini. "Čak i po trenutnom tečaju, švicarski franak je još uvijek snažan", objavio je SNB. Stoga je središnja banka spremna poduzeti daljnje mjere u bilo koje vrijeme ako to gospodarski izgledi i rizik od deflacije budu zahtijevali, priopćeno je danas iz SNB-a. Eurom se jutros trguje po 1,21 franak, što je 0,2 posto manje nego u srijedu.

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je za magazin Le Point kako je nedopustivo da velike internetske kompanije u Francuskoj ostvaruju promet od nekoliko milijardi eura a ne plaćaju porez. Francuski parlamentarni zastupnici prošle su godine odbacili prijedlog o oporezivanju prihoda od internetskog oglašavanja, strahujući da bi taj projekt više naštetio malim lokalnim kompanijama nego globalnim internetskim gigantima kao što su Google, Facebook ili Twitter. Glasnogovornica Googlea kazala je da kompanija već uvelike pomaže francuskom gospodarstvu. Tako je Goggle citirao izvješće konzultantske tvrtke McKinsey u kojem se navodi da su internetske kompanije 2009. pridonijele francuskom gospodarstu sa 60 milijardi eura ili 3,2 posto bruto domaćeg proizvoda i da bi do 2015. mogle otvoriti 450.000 radnih mjesta. "Internet nudi predivnu priliku za generiranje rasta i radnih mjesta u Francuskoj", podsjetila je Googleova glasnogovornica.

LJUBLJANA - Istekao je konzorcijski ugovor vlasnika 52 posto dionica Mercatora čiji je cilj bio prodaja većinskog udjela slovenskog trgovačkog lanca, ali će Nova Ljubljanska banka (NLB) i Pivovarna Laško individualno nastaviti aktivnosti na prodaji svojih udjela. "Priča s Agrokorom je završena, a konzorcijski ugovor istekao", rekao je za ljubljansko "Delo" direktor Nadzornog odbora Pivovarne Laško Vladimir Malenkovič. No ističe i da je novi pokušaj prodaje u konzorciju moguć, te da Pivovarna Laško svakako mora prodati svojih 23,34 posto dionica Mercatora jer u suprotnom ne može podmiriti visoke kreditne obveze prema bankama. Pivovarni Laško krajem ovog mjeseca dospijeva 160 milijuna eura kredita, a s bankama razgovara o njihovu reprogramiranju. Pivovarna Laško objavila je u četvrtak u dnevnom tisku prikupljanje neobvezujućih ponuda za kupnju 80-postotnog udjela te tvrtke u mariborskoj novinsko-izdavačkoj kući "Večer" te najavila da će na prodaju sredinom godine i njen udio u ljubljanskom "Delu".

BRUXELLES - Prodaja novih automobila u Europi pala je u veljači za 9,7 posto u odnosu na godinu ranije, što je njezin peti uzastopni mjesečni pad, objavila je u četvrtak Europska udruga proizvođača automobila (ACEA). Ukupno je u veljači u 26 od ukupno 27 članica Europske unije, uz izuzetak Malte, registrirano 888.878 novih automobila, izvijestila je ACEA. Prodaja je stagnirala na najvećem europskom tržištu, onom njemačkom, dok je u Francuskoj pala za 20,2 posto a u Italiji za 18,9 posto, unatoč tome što je ovogodišnja veljača imala jedan radi dan više, s obzirom da je 2012. prijestupna godina. Manje zemlje eurozone koje su snažno pogođene dužničkom krizom zabilježile su još i veći pad prodaje, pa je tako u Portugalu broj registriranih novih vozila pao za 48,4 posto a u Grčkoj za 45,2 posto, pokazuju podaci ACEA-e.

LJUBLJANA - Slovenska podružnica francuskog proizvođača automobila Renaulta Revoz objavila je da će od travnja smanjiti proizvodnju i srezati broj zaposlenih za 13 posto, na oko 2.220, zbog pada prodaje u Europi. Revoz je vodeći slovenski izvoznik a proizvodi modele Twingo, Clio i Wind. "U zadnjih nekoliko mjeseci bilježili smo pad narudžbi zbog značajne krize na europskom tržištu. Budući da se tržišno okruženje ne poboljšava, vjerojatno ćemo 26. travnja ukinuti noćnu smjenu", navodi se u priopćenju. Godišnja proizvodnja dosegnula je u 2009. 212.860 vozila, da bi nakon toga počela padati i u 2011. iznosila je 174.127 automobila. Kompanija još nije objavila nove prognoze proizvodnje za ovu godinu. Iz Revoza su priopćili da namjeravaju povećati broj zaposlenih u drugoj polovici sljedeće godine, kada bi trebali početi proizvoditi dva nova modela koji će bit projektirani u partnerstvu Renault-Nissana i Daimlera.

LONDON - Cijena nafte pala je u četvrtak na londonskom tržištu ispod razine od 125 dolara po barelu zbog poboljšanih prognoza globalne opskrbe, koje su prevagnule nad većom potražnjom iz SAD-a s obzirom na poboljšane Fedove prognoze za gospodarstvo. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 18 centi, na 124,79 dolara. Na američkom je tržištu ostala gotovo nepromijenjena, nakon što je u srijedu kliznula 1,28 dolara i iznosila 105,43 dolara. Zemlje potrošači ishodile su novog tjedna novo obećanje vodeće članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Saudijske Arabije da će povećati proizvodnju kako bi pomogla kontrolirati cijene i zaštititi globalno gospodarstvo od eventualnog smanjenja iranskog izvoza s obzirom na moguće sankcije. Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi izjavio u srijedu da je njegova zemlja spremna popuniti svaku prazninu u opskrbi sirovom naftom, bila ona "stvarna ili percipirana". To je obećanje uvjerilo ulagače da ne prijeti opasnost značajne nestašice nafte.

TOKYO - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer nema vijesti koje bi potaknule veće oscilacije cijena dionica, dok dolar jača jer je, s obzirom na stabilan rast američkog gospodarstva, splasnula nada u dodatno labavljenje monetarne politike u SAD-u. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu bile u minusu između 0,1 i 0,5 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na gubitku 0,2 posto, što je ponajviše posljedica slabljenja dionica u rudarskom i energetskom sektoru zbog klizanja cijena sirovina. Jutros su cijene dionica Honde, Canona, Mazde i Ricoha porasle između 3 i 7 posto, pa je japanski Nikkei indeks dosegnuo najvišu razinu u osam mjeseci.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni nakon što su cijene dionica dosegnule najviše razine u četiri godine. Dow Jones je ojačao 16 bodova, ili 0,12 posto, na 13.194 boda, a Nasdaq indeks 0,03 posto, na 3.040 bodova. S&P 500 oslabio je, pak, 0,12 posto, na 1.394 boda. Jedini dobitnici bili su jučer tehnološki i bankarski sektor. KBW indeks bankarskog sektora ojačao je daljnjih 1,3 posto, povećavši svoj ovogodišnji dobitak na 22 posto. Među najvećim dobitnicama, s rastom cijene za 3,5 posto, bila je i dionica American Expressa, nakon što je ta kartičarska kuća povećala dividendu i najavila program otkupa vlastitih dionica na tržištu vrijedan 5 milijardi dolara. Obujam trgovanja ponovno je bio iznadprosječan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙