FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 23. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ATENA - Grčki parlament odobrio je u četvrtak zakon o zamjeni obveznica s privatnim vjerovnicima, ključnu stavku 130 milijardi eura vrijednog paketa pomoći, unatoč novim prosvjedima protiv rezanja proračuna koji su uvjet za realizaciju programa EU-a i MMF-a za spašavanja prezadužene Grčke. Ta mjera, koja znači da će privatni ulagači zamijeniti svoje obveznice za dug manje vrijednosti, smanjit će grčki dug za 100 milijardi eura, što je ključan dio paketa pomoći EU-a i MMF-a kojemu je cilj smanjiti dug sa 160 posto na 120,5 posto bruto društvenog proizvoda do 2020. Drugi paket pomoći od 2010. europski ministri financija usvojili su u utorak i tako otklonili prijetnju bankrota zemlje, ali ne i sumnje u dugoročnu financijsku i društvenu stabilnost Grčke. "Da bismo uspjeli, moramo biti jedinstveni, ozbiljni, uporni i raditi, raditi, raditi!", istaknuo je predsjednik parlamenta Anastasios Venizelos. Vlada kaže da se ponuda vjerovnicima mora iznijeti do petka, a biti gotova do 12. ožujka, prije isteka roka 20. ožujka kada na naplatu stiže 14,5 milijardi eura duga.

PEKING - Kina je u četvrtak upozorila da će europska istraga o uvozu kineskih specijaliziranih proizvoda od čelika potkopati nastojanja da se suzbije kriza u eurozoni. Europska komisija pokrenula je istragu zbog sumnje u subvencioniranje i damping u slučaju uvezenih kineskih obloženih čeličnih proizvoda koji su u širokoj primjeni u građevinskoj industriji. Istraga se temelji na pritužbama da kineski uvoz šteti europskim proizvođačima. Istovremeno europski lideri traže od Pekinga da sudjeluje u financiranju europskog kriznog fonda. Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je da je jako nezadovoljno zbog istrage o čeličnim proizvodima, koja po njihovom mišljenju šalje "svijetu pogrešan signal o trgovinskom protekcionizmu", navodi se u priopćenju na internetskoj stranici. Istraga "ne samo da baca sjenu na kinesko-europsku trgovinu čelikom, već će potkopati i zajedničke napore Kine i Europe da se riješi kriza", stoji u priopćenju. Najnovije priopćenje kineskog ministarstva trgovine navodi na zaključak da bi Peking mogao pokušati iskoristiti pomoć Europi kako bi ušutkao kritike na račun kineske trgovinske politike.

LJUBLJANA - Udruga slovenskih svinjogojaca predala je u četvrtak predsjedniku parlamenta Gregoru Virantu peticiju sa 7500 potpisa kojom od vlade i parlamenta traži hitne mjere za spas te djelatnosti koja je nekonkurentna zbog velikog uvoza jeftinoga svinjskog mesa iz Austrije, Mađarske i drugih država. U peticiji su upozorili da se 2003. u Sloveniji uzgojilo 650.000 svinja, a sada samo nešto više od 200.000 na godinu, pa je stupanj opskrbe domaćim svinjskim mesom pao na vrlo nisku razinu. Time su dovedene u krizu svinjogojske farme i seljaci koji tove svinje, a ugroženo je oko 5000 radnih mjesta, tvrde u udruzi svinjogojaca. Pad zanimanja za uzgoj svinja vidljiv je od ulaska Slovenije u Europsku uniju, kad su ukinute trgovačke zapreke za uvoz, a upozoravaju i na pad proizvodnje nakon promjene načina isplate subvencija u 2007. godini, kad su izgubili pravo na poticaje. Seljaci tvrde da bi država ponovno trebala uvesti isplatu poticaja. Svinjogojci tvrde da proizvođačima svinja u drugim državama EU ne mogu konkurirati cijenom jer u tim zemljama, iako je isplata državnih subvencija za svinjsko meso službeno prekinuta, dobivaju poticaje na lokalnoj razini.

LONDON - Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima ojačao na najvišu razinu prema dolaru u 10 tjedana a dosegnuo je i najvišu razinu od studenog prema jenu, crpeći podršku iz boljeg od očekivanog izvješća instituta Ifo o poslovnom povjerenju u Njemačkoj. Euro je ojačao prema dolaru 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,3294 dolara. Spustio se tako s ranije dosegnute najviše razine od sredine prosinca od 1,3343 dolara. Ojačao je i prema jenu, dosegnuvši najvišu razine u tri i pol mjeseca od 106,87 jena, da bi se potom stabilizirao na 106,52 jena. Dolar je pak oslabio prema jenu za 0,2 posto i njime se trgovalo 80,12 jena, ispod najviše razine u sedam mjeseci od 80,406 jena, na koju se popeo u srijedu. Spustio se i na najnižu razinu u tri i pol mjeseca prema švicarskom franku i njime se trgovalo po 90,35 centima. Takvi pritisci na tečaj dolara prema franku izazvali su i slabljenje eura prema franku, nakon čega se njime trgovalo po 1,2051 franak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙