FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 7. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LOS ANGELES - Nekoć financijski gigant Lehman Brothers od utorka više nije u stečaju i sada je u likvidaciji s vraćanjem duga vjerovnicima i ulagačima. Nekoć ugledna investicijska banka Lehman Brothers, čiji se kolaps u rujnu 2008. često povezuje s vrhuncem financijske krize, počet će 17. travnja s isplatom svojih vjerovnika za koju očekuje da će doseći ukupno oko 65 milijardi dolara, navodi se u priopćenju. Prva tranša isplate vjerovnika, od kojih su mnogi izgubili novac nakon kolapsa prije tri i pol godine, uključivat će iznos od najmanje 10 milijardi dolara. Takav potez predstavlja prekretnicu, no ne znači i da je skori kraj Lehmana Brothersa na pomolu. Tvrtka će nastaviti poslovati, u istim središnjicama na Manhattanu gdje je bila i prije stečaja, premda će njezini uredi biti smješteni na manjem broju katova budući da mora rasprodati preostalu imovinu. U Lehmanu je krajem siječnja radilo ukupno 433 ljudi, osjetno manje u usporedbi s 25 tisuća koliko je Lehman zapošljavao prije stečaja. Nova uprava će nadgledati kompaniju nakon izlaska iz stečaja, izvijestili su iz Lehmana.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice blago su u srijedu porasle u očekivanju sporazuma o zamjeni grčkih obveznica i američkih podataka o zaposlenosti u privatnom sektoru. Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,3 posto na 5.785 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,2 posto na 6.643 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,6 posto i iznosio 3.382 boda. Bankovne dionice oporavile su se u srijedu, pri čemu je Banco Popolare skočio 6,5 posto, Natixis 3,4 posto a Commerzbank 3,4 posto. Među dobitnicima izdvali su se u srijedu i proizvođači luksuznih roba, zbog obnovljenih glasina da će Kina sniziti uvozne carine na luksuznu robu kako bi potaknula potražnju. LVMH, Burberry i Hermes ojačali su u rasponu od 1,4 do 2,2 posto. Procjenjuje se da kinesko tržište luksuznih roba vrijedi oko 30 milijardi dolara i da raste 25 posto godišnje.

LONDON/NEW YORK - Euro se u srijedu na međunarodnim tržištima kretao nedaleko najniže razine u tri tjedna prema dolaru, jer su neizvjesnosti oko zamjene grčkih obveznica prigušile entuzijazam ulagača u vezi jedinstvene europske valute. Eurom se u takvim okolnostima tijekom poslijepodneva trgovalo po 1,3110 dolara, što znači da je više manje nepromijenjen na dnevnoj razini. Time se zadržao tek neznatno iznad najniže razine u tri tjedna od 1,3101 dolara. Dolar je bio na neznatnom dnevnom dobitku prema jenu, ojačavši 0,1 posto na 80,94 jena. "Euro je izgubio većinu prekonoćnih dobitaka, a krajnji rok, koji ističe sutra, ograničava njegove dobitke pa na tržištima prevladava oprez", kazao je Omer Esiner, glavni analitičar u Commonwealth Foreign Exchangeu. Neizvjesnosti u vezi zamjene grčkih obveznica i zabrinutosti u vezi rasta u Aziji navele su ulagača da smanje izloženost riziku i potraže utočište u američkoj valuti. Vjetar u leđa dolaru je dodatno pružio novi u nizu pozitivnih pokazatelja iz američkog gospodarstva, onaj s tržišta rada. Novi podatak svjedoči o 216 tisuća radnih mjesta otvorenih u privatnom sektoru u prošlom mjesecu, čime su nadmašena očekivanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙