FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova uloga inspekcije zaštite okoliša

ZAGREB, 14. ožujka 2012. (Hina) - Odlukom državnog odvjetnika inspektori zaštite okoliša sada mogu imati postati i istražitelji te izvoditi istražne radnje koje su potrebne za određeni krivični odnosno kazneni postupak, a što dosad nisu radili, istaknuo je pomoćnik ministrice zaštite okoliša i prirode zadužen za inspekcijske poslove Goran Heffer otvarajući dvodnevnu radionicu "Zakonodavne promjene u području kaznenih djela protiv okoliša i kaznenog postupka".

Radionica se održava u okviru twinning projekta IPA 2008 "Provedba novog Zakona o zaštiti okoliša usklađenog sa zakonodavstvom EU-a u slučajevima kaznenih djela protiv okoliša". Heffer je istaknuo da je taj twinning projekt jedan od ključnih projekata za Hrvatsku u ovoj završnoj fazi procesa pristupanja punopravnom članstvu Europske unije te dolazi kao dio logičnog slijeda aktivnosti, u kome je, nakon usklađivanja hrvatskih propisa s pravnom stečevinom EU, sljedeći korak upravo provedba tih propisa.

Istaknuo je da novi Zakon o kaznenom postupku stavlja u novu ulogu inspektore, te oni mogu biti imenovani kao istražitelji koji provode istražnje radnje po nalogu državnog odvjetnika. Pojasnio je kako to znači da inspektor koji je od državnog odvjetnika određen da djeluje kao istražitelj, u određenom kaznenom postupku više ne djeluje kao inspektor nego poduzima radnje prema Zakonu o kaznenom postupku koji je stupio na snagu 1. rujna prošle godine. Podsjetio je da je donesen i novi Kazneni zakon, koji će u cijelosti stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine, a koji je usklađen s odredbama Direktive o zaštiti okoliša kroz kazneno pravo i donosi nekoliko novina vezano za kaznena djela protiv okoliša. Pojasnio je da države članice EU moraju osigurati da ekološka kaznena djela, obuhvaćena tom direktivom, podliježu učinkovitim, odvraćajućim i razmjernim kaznenim sankcijama.

Najavio je da će se se raditi na promjeni dosadašnje prakse malog broja prekršajnih postupaka koje pokreću inspektori zaštite okoliša jer Zakon o zaštiti okoliša i svi sektorski zakoni propisuju da oni u slučaju uočavanja povrede nekog od tih zakona, imaju pravo i obvezu bez odgađanja pokrenuti prekršajni ili kazneni postupak. Naglasio je da i novi Zakon o sustavu državne uprave sadrži i odredbe o inspekcijskom nadzoru kojima propisuje da inspektor ima pravo i obvezu, ukoliko uoči da je povrijeđen zakon ili drugi propis, podnijeti i prijavu nadležnom državnom tijelu zbog kaznenog dijela, odnosno izreći zakonom ili drugim propisom utvrđenu prekršajnu kaznu.

Istaknuo je kako je novina da se inspektor u kaznenom postupku može naći u različitim ulogama - u ulozi inspektora koji detektira kazneno djelo i podnosi kaznenu prijavu, u ulozi istražitelja koji izvršava dokazne radnje po nalogu državnog odvjetnika, u ulozi svjedoka koji može biti ispitan pred kaznenim sudom te u ulozi izvora informacija za državnog odvjetnika radi pokretanja kaznenog progona.

Heffer je zaključio kako je naše inspektore i sve dionike potrebno što brže osposobiti za nove zadaće koje su pred njima, a to će učiniti putem certificiranih trenera koji su se osposobili tijekom provedbe projekta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙