FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završetak projekta nacionalnog sustava za nadzor zaštite prirode

ZAGREB, 8. ožujka 2012. (Hina) - Službeni završetak IPA 2009 Twinning Light Projekta "Razvoj nacionalnog informacijskog sustava za nadzor zaštite prirode" kojemu je svrha očuvati biološku raznolikost u Republici Hrvatskoj obilježen je danas u Informacijskome centru Europske unije (EU) u nazočnosti ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy i šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paula Vandorena.

Ministrica Holy istaknula je kako joj je iznimno drago što je naslijedila i jedan tako dobar i kvalitetan projekt uz mnoge neriješene probleme u tom području. Istaknula je kako je Hrvatska po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja u Europi, no, unatoč toj visokoj vrijednosti prirode, mnoge sastavnice prirode i okoliša izrazito su ugrožene zbog prekomjernog korištenja prirodnih dobara za komercijalne svrhe. Ustvrdila je kako je za očuvanje biološke raznolikosti vrlo važno i dalje jačati kapacitete inspekcijskih službi i sustav nadzora zaštite prirode te da je strategijom vladinih programa od 2012. do 2014. kao jedan od ciljeva definirana i zaštita i očuvanje prirode tako da se radi na uspostavi i razvijanju informacijskog sustava zaštite prirode.

Ostvarenjem tog projekta, koji je Europska unija financirala s 241.955,35 eura, uspostavlja se dio informacijskog sustava koji će osigurati jačanje i unaprjeđenje rada svih sudionika u provedbi nadzora zaštite prirode, istaknula je Holy i objasnila kako se projektom postiže informacijsko umrežavanje svih inspektora zaštite prirode i nadzornika u zaštićenim područjima, a ujedno se priprema i priključenje Hrvatske europskoj mreži zaštićenih područja NATURA 2000 nakon njezina ulaska u EU.

Najavila je da će kao nastavak tog projekta tijekom godine biti realiziran i projekt nabave opreme za nacionalni informacijski sustav za nadzor zaštite prirode s dodatnih 450.000 eura te će tako inspektori zaštite prirode i nadzornici u zaštićenim područjima na terenu imati "ured u malom", čime će postići veću učinkovitost i racionalnost u nadzoru zaštite prirode.

Objasnila je kako će projekt olakšati postupke te ubrzati određene procedure inspekciji zaštite prirode jer je za nju razvijen poseban softver, a nabavit će se i dodatna oprema koja će joj omogućiti da nakon postupaka na terenu utvrđivanjem određenih prekršaja Zakona o zaštiti prirode može na tom mjestu odmah donositi rješenja. "Vjerujem da ćemo na taj način napraviti jako puno u smislu sprječavanja loših mjera i postupaka u smislu prekršaja i kaznenih djela protiv prirode", rekla je ministrica Holy.

Istaknula je kako će projekt biti "veliki benefit" i za očuvanje mreže zaštićenih područja NATURA 2000. Rekla je kako se radi na "detaljiziranju obuhvata" te mreže i vjerojatno će on biti manji od naše domaće ekološke mreže, gdje je gotovo 50 posto teritorija Hrvatske njom obuhvaćeno. "Detaljiziranjem NATURA-e 2000 taj je postotak pao za deset posto, a pretpostavljam da će detaljiziranjem karte još dodatno pasti", rekla je ministrica Holy.

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren istaknuo je kako se veseli suradnji na očuvanju prirode te da je taj projekt "model uspješne suradnje" i da su ostvareni dobri rezultati koji će Hrvatskoj koristiti kad uđe u EU.

Istaknuo je kako je zaštita prirode prioritet građana EU-a, a zaštita okoliša je predmet najvećeg broja kršenja propisa. Propisi i pravna stečevina EU-a iznimno su važna tema, a njihova provedba je primarna, istaknuo je Vandoren i dodao kako je u tom poslu i velika uloga učinkovitog pravosuđa.

Projekt se provodi od 15. srpnja 2011. do 15. travnja 2012. uz pomoć španjolskog TRAGSA (Agrarian Transformation Company SA) i njegove podružnice TRAGSATEC (Agricultural Technologies and Services, SA).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙