FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj zrak i dalje uglavnom prve kategorije

ZAGREB, 15. veljače 2012. (Hina) - Agencija za zaštitu okoliša priopćila je danas kako je iz godišnjeg izvješća za 2010., koje sadržava obrađene podatke sa svih 139 postaja za praćenje kakvoće zraka, vidljivo da je u Hrvatskoj zrak i dalje uglavnom čist ili neznatno onečišćen, to jest da je prve kategorije, a u nekim gradskim područjima utvrđena je druga i treća kategorija zraka, to jest umjereno i prekomjerno onečišćen zrak.

Agencija za zaštitu okoliša, kad je riječ o onečišćenom zraku, ističe povišene vrijednosti lebdećih čestica i benzopirena (BaP) kao izravnu posljedicu prometa i industrije u industrijskim središtima te u većim gradovima sjeverne Hrvatske - Zagrebu i Sisku.

Agencija za zaštitu okoliša ističe i visoke vrijednosti lebdećih čestica u Slavonskome Brodu zbog prekograničnog onečišćenja zraka uvjetovanog radom rafinerije nafte u Bosanskome Brodu (BiH) te prekoračenja sumporovodika (H2S) u Slavonskome Brodu kao posljedicu emisija iz te rafinerije nafte te na odlagalištu otpada Viševcu u Primorsko-goranskoj županiji. Spomenutih onečišćenja ima i uz velika industrijska središta Rijeku i Sisak, a u Sisku je izmjerena i povišena koncentracija merkaptana.

Agencija za zaštitu okoliša izdvaja i visoke vrijednosti sumpornog dioksida (SO2) na postajama oko rafinerije nafte u Rijeci te na postaji u centru Splita. Navodi i kako je prekoračenje granične vrijednosti amonijaka (NH3) zabilježeno na jednoj postaji u Kutini, a povišene koncentracije ukupne taložne tvari u blizini Kamenoloma sv. Nikole te talija na postajama kod Potpićana u Istarskoj županiji.

Agencija za zaštitu okoliša u priopćenju navodi kako se, radi sprječavanja štetnih posljedica na zdravlje ljudi, prirodna i materijalna dobra, u Hrvatskoj prati kakvoća zraka mjerenjima na postajama državne mreže, postajama lokalnih mreža i postajama posebne namjene, ukupno na njih 139. Trenutačni izmjereni podaci s automatskih postaja dostupni su javnosti na internetskim stranicama Agencije za zaštitu okoliša: http://kvalitetazraka.azo.hr/iszo/iskzl.

Onečišćenje zraka utvrđuje se za svaku tvar posebno, a jedan od kriterija je broj dana u kojima je dopušteno prekoračenje propisanih koncentracija. Tako je, primjerice, za čestice fine prašine (PM10) utvrđeno onečišćenje ako je granična vrijednost prekoračena više od 35 puta tijekom kalendarske godine, za sumporni dioksid (SO2) ako je prekoračena više od tri puta, za sumporovodik (H2S) ako je prekoračena više od sedam puta u godini, za ozon (O3) ako je ciljna vrijednost prekoračena više od 25 puta tijekom godine itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙