FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge od ministrice Holy traže odbacivanje projekta regulacije Dunava

ZAGREB, 28. veljače 2012. (Hina) - Nevladine organizacije WWF, Zelena akcija i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode pozvale su danas ministricu zaštite okoliša i prirode Mirelu Holy da trenutačno odbaci projekt regulacije Dunava i ne odobri studiju utjecaja na okoliš koja taj projekt ocjenjuje prihvatljivim za okoliš.

WWF, Zelena akcija i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode ne slažu se s planiranim projektom regulacije Dunava čija je studija utjecaja na okoliš tijekom veljače bila na javnoj raspravi, a potporu su im dale i udruge Baobab, Zeo Nobilis, BIOM, Ekološko društvo Koprivnica, Franjo Koščec i ZEUS. Udruge su svoje su primjedbe na studiju utjecaja na okoliš danas predstavile pomoćniku ministrice za zaštitu okoliša i prirode Davoru Škrlecu, priopćila je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF.

Udruge smatraju da su skandalozni zaključci studije, izrađene na zahtjev Agencije za vodne putove, da je planirani projekt prihvatljiv za okoliš te da neće imati značajan negativan utjecaj.

"Ovakvi su zaključci skandalozni i u suprotnosti s međunarodnim obvezama Republike Hrvatske da zaštiti područje Dunava te da primijeni zakone i standarde EU u regiji", ocjenjuju udruge pozivajući ministricu Holy da studiju ne odobri i trenutačno odbaci projekt.

Udruge navode kako je riječ o projektu regulacije 53 kilometara Dunava, a planirana je izgradnja 53 vodne građevine (pera i obaloutvrde) koje će, smatraju, uništiti prirodne obale pretvarajući rijeku u beživotni kanal.

Kao jedan od razloga za provedbu projekta koji u studiji navodi Agencija za vodne putove je poboljšanje plovnosti na Dunavu, ističu udruge i ocjenjuju da "studija ni na koji način ne dokazuje da su predložene tehničke mjere uistinu neophodne".

Smatraju također da utjecaji na okoliš projekta regulacije Dunava nisu dovoljno obrađeni te se čini, dodaju, da je studija odrađena radi zadovoljavanja propisa, a ne u stvarnoj namjeri da se ocjeni utjecaj takvog zahvata.

"Odobri li se projekt regulacije, uništit će se prirodni tok Dunava narušavajući dotok vode u Kopački rit. To će ozbiljno ugroziti populaciju strogo zaštićenog orla štekavca i ugroženih vrsta poput crne rode ili jesetre", navodi se u priopćenju WWF-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙