FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 12. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

PARIZ - Gospodarstvo eurozone pokazuje prve naznake poboljšanja, pokazuje najnovije mjesečno izvješće Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Vodeći složeni pokazatelj OECD-a koji bi trebao locirati točke promjene gospodarskih trendova porastao je u siječnju za područje eurozone za 0,2 postotna boda, signalizirajući mogući početak oporavka. Poboljšanje uočeno u prethodnim mjesecima u SAD-u i Japanu nastavljeno je, uz rast odgovarajućeg OECD-ova indeksa u siječnju za 0,7 odnosno 0,5 postotnih bodova, priopćio je OECD sa sjedištem u Parizu. "Glavni su motori općeg poboljšanja Sjedinjene Države i Japan, ali se jači, iako zasada još nesigurni znakovi oporavka, počinju pojavljivati i u svim drugim velikim gospodarstvima OECD-a i u eurozoni u cjelini", navodi se u priopćenju. Brazil i Kina pak i dalje pokazuju znakove slabljenja, ističu u OECD-u, koji je izvijestio o padu u siječnju za 0,6 postotna boda za Kinu i za 0,2 postotna boda za Brazil. U regiji OECD-a u cjelini, koja obuhvaća 30 uglavnom industrijaliziranih zemalja, indeks je u prvom ovogodišnjem mjesecu porastao treći mjesec zaredom i to za 0,4 postotna boda, neznatno više nego u prethodnom mjesecu.

BASEL - Pozivi europskih regulatora bankama da drže veće iznose kapitala povećali su zabrinutosti u vezi zdravlja financijskog sektora eurozone i izazvali strahove od ograničavanja kreditiranja kompanija i kućanstava, upozorila je Banka za međunarodna poravnanja (BIS). Ta 'banka središnjih banaka' je objavila da su zahtjevi, najavljeni u listopadu, kojima se od najvećih banaka u regiji traži da osnaže kapital i podignu stope adekvatnosti kapitala (tier 1) na devet posto do lipnja ove godine destabilizirali financijski sustav, jer su izazvali strahove na financijskim tržištima da bi banke mogle smanjiti kreditiranje i povećati prodaju imovine, prenosi londonski financijski dnevnik Financial Times. BIS navodi da su kreditni plasmani financijskih institucija eurozone smanjeni za oko 0,5 posto u četvrtom tromjesečju 2011. Učinci toga najvećim su dijelom ipak kompenzirani, jer su zajmodavci, upravitelji imovine i ulagači, na tržištima obveznica preuzeli dio poslova europskih banaka.

TOKIO - Japanski gospodarski oporavak potaknuo je rast temeljnih industrijskih narudžbi u siječnju, koji je nadmašio očekivanja. Temeljne narudžbe u siječnju su porasle 3,4 posto na mjesečnoj razini, u usporedi sa 7,1-postotnim padom u prosincu, izvijestila je japanska vlada. Prošlog je mjeseca Japan izvijestio o dvopostotnom skoku industrijske proizvodnje u siječnju. Analitičari kažu da se gospodarstvo oporavlja od posljedica prošlogodišnjih elementarnih nepogoda, te da su kompanije sve optimističnije u vezi prognoza rasta. Zato šire poslovanje i kupuju nove strojeve. "Kako gospodarski rast bude ubrzavao, kapitalna potrošnja postupno će se oporavljati. Gospodarstvo se već pokrenulo iz mrtvila", zaključio je Hiroshi Shiraishi iz tokijskog BNP Paribasa.

PEKING - Kina je u veljači zabilježila najveći trgovinski manjak u najmanje deset godina zbog snažnog skoka uvoza roba pod utjecajem nastojanja kompanija da se povećavanjem zaliha zaštite od poskupljenja. Trgovinski manjak Kine iznosio je u veljači 31,5 milijardi dolara temeljem skoka uvoza za 39,6 posto u odnosu na godinu ranije. Izvoz je uvećan za 18,4 posto, objavila je carinska uprava. Analitičari ističu da povećanje trgovinskog manjka možda signalizira dublje gospodarske probleme kojima će se Kina morati pozabaviti. Kinesko je gospodarstvo orijentirano na izvoz a globalni gospodarski rast već je dulje vrijeme slabašan. U međuvremenu rastu cijene mnogih sirovina koje Kina treba kako bi poticala rast. Rast cijena spada među najveće probleme s kojima se Kina proteklih godina suočava, između ostalog i zato što većinu potreba za naftom i robama podmiruje iz uvoza.

LJUBLJANA - Zračni prijevoznici s područja bivše Jugoslavije morali bi se povezati ako žele preživjeti, a i preko 500 zrakoplovnih kompanija koliko ih je registrirano u Europskoj uniji osjetno je previše, iznio je u razgovoru za ljubljanski "Dnevnik" glavni tajnik Europskog udruženja za zračni prijevoz (AEA) Ulrich Schulte - Strathaus. "Činjenica je da je nekadašnje zajedničko jugoslavensko zrakoplovno tržište sada fragmentirano, a pojedinačni prijevoznici premali i neučinkoviti. Bilo bi potrebno regionalno rješenje. Regija bi trebala kompaniju koja bi djelovala globalno, pokrivala bi lokalne potrebe i povezivala se s inozemstvom preko međunarodnih zrakoplovnih čvorišta", rekao je Strathaus koji je nedavno o tome razgovarao s upravom slovenske zrakoplovne kompanije Adria Airways. "Regija je u teškoj krizi, pa tako Srbija za JAT nikako ne uspijeva naći investitora, Croatian Airlines i Montenegro Airlines u sve su većim problemima, a BH Airlines će bankrotirati kad ga prestane financirati Turkish Airlines", kazao je Ulrich Schulte Strathaus.

MOSTAR - Vlasti Federacije BiH pokrenut će međunarodni pravni spor protiv turske naftne kompanije Turkoil tražeći isplatu dugovanja zbog jednostranog prekida zakupa naftnih terminala u Pločama u vlasništvu ovoga entiteta, objavio je "Dnevni avaz" pozivajući se na službene izvore. Prema podacima kompanije Naftnih terminala Federacije BiH u Pločama (NTF), turska kompanija Turkoil je dužna više od milijun maraka (oko pola milijuna eura) za višemjesečni najam terminala od 41.250 metara kubičnih, a od 1. siječnja ove godine potpuno se povukla prodajući svoju tvrtku kćerku Turkoil BiH. U međuvremenu su predstavnici NTF-a u Pločama raspisali javni poziv za iznajmljivanje terminala koje je koristila turska kompanija. "Uskoro bismo trebali potpisati ugovor o najmu spremnika veličine 15.000 metara kubičnih s INA-om. Sve je spremno, ostalo je još samo potpisivanje", rekao je direktor Terminala Federacije BiH Rasim Kadić. U međuvremenu su potpisani ugovori o najmu preostalih kapaciteta terminala s tvrtkom "Energospektar" iz Zagreba, te tvornicom glinice "Birač" iz Zvornika.

PARIZ - Airbus i šest europskih zrakoplovnih kompanija udružile su se u kritici europskog poreza na emisiju CO2 u pismima upućenim šefovima vlada Francuske, Njemačke, Britanije i Španjolske, doznaje se iz službenih izvora. Airbus i kompanije British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, Air France, Air Berlin i Iberia u pismima ističu da žele upozoriti europske čelnike na "gospodarske posljedice" tog poreza koji predstavlja "neprihvatljivu" prijetnju njihovu sektoru. Europski zakon, koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, propisuje da sve zrakoplovne kompanije koje lete u EU moraju otkupiti 15 posto svojih emisija ugljičnog dioksida, odnosno 32 milijuna tona. Tomu se protivi 26 od 36 država članica Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva, među kojima je Kina, SAD i Rusija.

BEČ - Austrijski kancelar Werner Faymann očekuje da će se ove godine pokrenuti potpisivanje peticija u barem šest država članica kako bi EU odustao od nuklearne energije, prenosi austrijski tisak. Po Lisabonskom ugovoru, peticijama koje podrži najmanje milijun ljudi mogu se tražiti zakonski prijedlozi od Europske komisije, a pravila o tome trebala bi biti ratificirana do lipnja. To će omogućiti aktivistima protiv nuklearne energije da počnu prikupljati potporu. "Očekujem da će na jesen biti pokrenute peticije u barem šest država članica", rekao je Faymann. "Cilj je napuštanje nuklearne energije u cijeloj Europi", rekao je. Austrija je zabranila nuklearne elektrane 1974. U zasebnom intervjuu, austrijski ministar za zaštitu okoliša Nikolaus Berlakovich rekao je da Austrija više neće uvoziti električnu energiju proizvedenu u nuklearkama kada osigura dovoljno energije iz obnovljivih izvora.

FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen objavio je da bi ove godine mogao nadmašiti prošlogodišnji rekordan rezultat, oslonjen na snažan rast na tržištima u razvoju. Ove bi godine broj prodanih vozila mogao nadmašiti rekordnih 8,3 milijuna prodanih u 2011., navodi kompanija. Također se prognozira da bi se neto dobit u 2012. mogla izjednačiti s prošlogodišnjom kada je iznosila 15,8 milijardi eura i bila je dvostruko veća nego u 2010. Do 2018. VW želi postati najveći i najprofitabilniji proizvođač automobila u svijetu. Na nova postrojenja i modele u sljedećih pet godina Volkswagen planira potrošiti 62 milijarde eura, kao i na istraživanje i razvoj. Također planira zaposliti još 50 tisuća radnika u sljedećih šest godina.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice oslabile su u ponedjeljak nakon što se zabrinutost vezana za dužničku krizu u eurozoni preselila na Španjolsku i druge periferne države, dok su prošlotjedni dobri američki podaci o zaposlenosti prigušili očekivanja dodatnih monetarnih poticaja. Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,2 posto na 5.873 boda, a na istom postotnom gubitku bio je i frankfurtski DAX, kliznuvši na 6.869 bodova. Pariški CAC bio je u minusu 0,3 posto i iznosio je 3.477 bodova. Španjolske dionice bile su u središtu pažnje, uz pad ključnog indeksa IBEX za 0,5 posto, nakon što se pozornost ulagača prebacila s Grčke na sposobnost Španjolske da se nosi sa svojim dugovima. Dionice Endese pale su za 1,5 posto, a BBVA za jedan posto. Talijanske dionice također su oslabile pa je tako milanski FTSE MIB indeks izgubio na vrijednosti 0,3 posto. Među pojedinačnim gubitnicima izdvala je grupa Campari, koja je oslabila 6,8 posto nakon što su njezini podaci o dobiti bili lošiji no što se očekivalo. Dionice rudarskih kompanija i proizvođača čelika snažno su pale, kao i cijene metala zbog objave podataka o slabijoj potražnji iz Kine. Rio Tinto oslabio je 0,7 posto, a BHP Billiton 0,6 posto.

LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima s obzirom na stišanu zabrinutost u vezi s opskrbom s Bliskog istoka, a pozornost je preusmjerena na zdravlje globalnog gospodarstva i potražnju za naftom. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 1,22 dolara, na 124,76 dolara. Na američkom je tržištu bila u minusu 1,02 dolara i iznosila 106,38 dolara. Napetosti između Irana i Zapada zbog nuklearnog programa Teherana potpirile su u ovoj godini strah od poremećaja u opkrbo s Bliskog istoka, ali su najave skorašnjih razgovora ipak otklonile bojazan od krize u predstojećem razdoblju. Europska gospodarstva bilježe pad aktivnosti ili stagniraju, a istodobno su pojačane sumnje da će američka središnja banka ustrajati u popustljivoj monetarnoj politici, glavnom osloncu rasta. Raspoloženje su pokvarili i slabi kineski podaci o izvozu, koji su pokazali najveći trgovinski deficit u razdoblju duljem od deset godina, potpirujući time bojazan od slabije potražnje, usprkos rekordnom uvozu sirove nafte i derivata u prošlom mjesecu.

TOKYO - Na azijskim je burzama tjedan počeo padom cijena dionica, nakon podataka koji ukazuju na usporavanje rasta kineskog gospodarstva, dok je euro pod pritiskom unatoč uspješnom restrukturiranju grčkih dugova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 0,2 posto, a cijene dionica u Singapuru, Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu su pale između 0,1 i 0,8 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 0,6 posto. Dionica China Shipping Container Lines pojeftinila je 3,3, a COSCO Holdingsa 2,3 posto.

NEW YORK - Prošloga se tjedna činilo da na Wall Streetu slijedi dugo očekivana korekcija cijena dionica, no nakon novih dobrih pokazatelja iz američkog gospodarstva analitičari smatraju da još ima prostora za rast. S&P 500 indeks prošloga je tjedna ojačao 0,1 posto, na 1.370 bodova, a Nasdaq indeks 0,4 posto, na 2.988 bodova. No Dow Jones je oslabio 0,4 posto, na 12.922 boda. "Iako nisu nestale sve zabrinutosti u vezi Grčke s tržišta, najgori je scenarij, a dobre vijesti s američkog tržišta rada potaknule su rast cijena dionica“, kaže Leo Grohowski, direktor u fondu BNY Mellon Wealth Management.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙