FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 29. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Američki gospodarski rast u posljednjem je tromjesečju 2011. ubrzao više nego što je ranije procijenjeno zahvaljujući boljoj osobnoj i potrošnji kompanija, što bi moglo pomoći otkloniti strah od oštrog usporavanja rasta na početku ove godine. Bruto domaći proizvod porastao je na godišnjoj razini tri posto, po najvećoj stopi od drugog tromjesečja 2010., izvijestilo je američko ministarstvo trgovine u drugoj po redu procjeni. Time je naviše revidirana početna procjena iz siječnja u kojoj je stopa rasta procijenjena na 2,8 posto. U trećem je tromjesečju najveće svjetsko gospodarstvo poraslo po stopi od 1,8 posto. Osobna potrošnja izdvajala se u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju sa 2,1-postotnim rastom, a poskočila su i ulaganja poduzeća u opremu i softver i to za 4,8 posto.

LUXEMBOURG - Godišnja stopa inflacije u siječnju se u eurozoni spustila na 2,6 posto, s 2,7 posto koliko je iznosila u prosincu, čime je europski statistički ured u srijedu blago povisio svoju prvu procjenu. Na mjesečnoj razini cijene su pale za 0,8 posto. U Europskoj uniji godišnja je inflacija u siječnju kliznula na 2,9 posto, s 3,0 posto koliko je iznosila u prosincu, objavio je Eurostat. Među zemljama članicama u siječnju su najnižu stopu inflacije imale Švedska (0,7 posto), Irska (1,3 posto) i Malta (1,5 posto), a najvišu Mađarska (5,6 posto), Estonija (4,7 posto), Poljska i Slovačka (po 4,1 posto). U eurozoni su u siječnju na godišnjoj razini najviše porasle cijene stanovanja, za 4,5 posto. Slijede cijene prijevoza, sa stopom rasta od 4,4 posto, te alkohol i duhan, čije su cijene porasle za 3,8 posto. Na mjesečnoj razini najviše su u siječnju u eurozoni poskupjele usluge zdravstvene skrbi i prijevoza, za 1,0 posto. Slijede cijene stanovanja, koje su u siječnju bile više 0,8 posto nego u prosincu.

FRANKFURT - Njemačko pravosuđe donijelo je u srijedu privremenu mjeru zabrane štrajka kontrolora leta i zemaljskog osoblja u frankfurtskoj zračnoj luci, nakon zahtjeva upravitelja zračne luke i njemačke zrakoplovne tvrkte Lufthanse. Štrajk koji je počeo 16. veljače trebao je trajati do četvrtka ujutro. Zadnjih dana je zbog štrajka svaki dan otkazivano oko 20 posto letova, uglavnom na domaćim linijama. Štrajk koji bi se uskoro morao prekinuti, organiziran je zbog nezadovoljstva dvjestotinjak kontrolora i članova zemaljskog osoblja plaćama. Uprava zračne luke zahtjeve je ocijenila pretjeranim i poduzela je mjere kako bi se ograničio utjecaj štrajka na djelatnost zračne luke, najveće u Njemačkoj i treće u Europi po broju putnika.

LJUBLJANA - Slovenska vlada spremna je smanjiti državni udio u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) na 25 posto plus jednu dionicu, te na isti način smanjiti svoj kontrolni udio u Novoj kreditnoj banci Maribor (NKBM) i osiguravateljnoj tvrtki Triglav, izjavio je u srijedu ministar financija Janez Šuštaršič. "Zaključili smo da se i formalno započne s dokapitalizacijom NLB-a i to bez izravnog učešća proračunskih sredstava. To je zapravo neophodno ako fiskalnu konsolidaciju države želimo provesti u ovoj i idućoj godini", rekao je Šušteršič. Prema nekim procjenama, NLB treba financijsku injekciju od najmanje 400 milijuna eura, a sadašnja vlada zbog financijske stabilizacije ta sredstva ne planira u proračunu, kako bi smanjila deficit kojim je bio opterećen ranijih godina. Šušteršič je naglasio da je vlada odlučna rebalansom proračuna smanjiti proračunski deficit u ovoj godini na tri posto BDP-a.To znači da bi proračunski deficit iznosio oko jedne milijarde eura, što je gotovo dvostruko manje nego ranijih godina. Šušteršič je ocijenio da NLB i dalje treba pokušati prodati svoje nestrateške investicije, poput dionica Mercatora.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice crpile su u srijedu potporu od 530 milijardi eura jeftinih zajmova za banke koje je ponudila Europska središnja banka (EBC), što je ojačalo optimizam ulagača da će više kredita biti dodijeljeno tvrtkama, te da će se dodatno smanjiti troškovi zaduživanja država. Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,1 posto na 5.923 boda, indeks Frankfurtske burze DAX porastao 0,5 posto na 6.923 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,6 posto i iznosio 3.475 bodova. ECB-ova operacija dugoročnog refinanciranja glavni je čimbenik koji od kraja prošle godine podupire rast europskih dionica. Ukupno 800 banaka posudilo je novac na drugoj aukciji zajmova s rokom vraćanja do tri godine, a potražnja je bila veća od 500 milijardi eura, premašivši očekivanja trgovaca u anketi Reutersa. Banke eurozone bile su vodeći dobitnici, ojačavši u prosjeku 1,2 posto.

LONDON - Euro se u srijedu na međunarodnim tržištima našao ponovno pod pritiskom, jer je nova golema injekcija Europske središnje banke (ECB) u bankovni sustav okrenula ulagače rizičnijim valutama, poput australskog i novozelandskog dolara, na štetu jedinstvene europske valute. Euro se u takvim okolnostima nakratko spustio na najnižu razinu u danu od 1,3425 dolara, da bi se kasnije stabilizirao na 1,3453 dolara, što znači da je na dnevnom gubitku od svega 0,1 posto. U veljači je ojačao gotovo tri posto, najviše u mjesec dana od listopada prošle godine. Euro je oslabio i 0,25 posto prema jenu, na 108,4 jena, dok je dolar ostao nepromijenjen i njime se trgovalo po 80,38 jena. Na drugoj aukciji jeftinih trogodišnjih zajmova ECB-a ukupno 800 banaka zadužilo se za gotovo 530 milijardi eura. Nova golema injekcija ubrizgana u bankovni sustav utišala je strahove u vezi dužničke krize u eurozoni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙