FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 29. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

ZAGREB

Austrijski predsjednik Heinz Fischer doputovat će u srijedu u službeni posjet Hrvatskoj, na poziv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a službeni dio posjeta započet će u četvrtak prijepodne razgovorom sa svojim domaćinom. Kako se očekuje, u središtu razgovora bit će bilateralni odnosi i skori ulazak Hrvatske u EU, dužnička kriza u Uniji, kao i politička situacija na jugoistoku Europe i stanje na Kosovu. Nakon razgovora u četiri oka, Josipović i Fischer obratit će se novinarima. U austrijskom izaslanstvu bit će i ministar poljoprivrede i zaštite životnog okoliša Nikolaus Berlakovich koji će se odvojeno sastati s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i ministricom zaštite okoliša i prirode Mirelom Holy.

RIM

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem razgovarao je u srijedu u Rimu s predsjednikom Donjeg doma talijanskog parlamenta Gianfrancom Finijem o unaprijeđenju odnosa dvije zemlje, parlamentarnoj i kulturnoj suradnji, kao i odnosima u Europskoj uniji nakon što je sinoć i talijanski Senat većinom glasova podržao zakon o ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske EU. Šprem je naglasio kako je dogovoreno da će se sporazum o kulturnoj suradnji između Hrvatske i Italije potpisan 2008. godine vrlo brzo ratificirati u talijanskom parlamentu, kako u Donjem, tako i u Gornjem domu. Predsjednik Hrvatskog sabora još jednom zahvalio je predsjedniku Donjeg doma talijanskog parlamenta što su pristupni sporazum između Hrvatske i EU prihvatili još 15. veljače, da bi se jučerašnjim potvrđivanjem sporazuma i u Senatu, Italija pridružila zemljama koje su to dosad učinile - Slovačkoj, Bugarskoj i Mađarskoj.

SARAJEVO

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je kako je veoma zadovoljan rezultatima posjeta predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića BiH istaknuvši kako je to bila prilika da se otvori dvadesetak gorućih pitanja na čije se rješavanje čeka godinama. "Bilo je govora o Europskoj uniji, graničnim prijelazima, izvozu iz Hrvatske u BiH nakon izlaska iz CEFTA-e, Jadransko-jonskoj autocesti, problemima Neuma, koridora V c, mostu kod Gradiške, kontroli zračne plovidbe, statusu luke Ploče, izlazu (BiH) na otvoreno more", nabrojao je Bevanda u intervjuu "Dnevnom avazu" od srijede neke od najvažnijih tema razgovora vođenih s Milanovićem.

SARAJEVO

Broj nezaposlenih u Bosni i Hercegovini stalno raste, a stopa nezaposlenosti u toj zemlji dosegnula je 43,08 posto, objavila je u srijedu Agencija za rad i zapošljavanje BiH. Prema statističkim pokazateljima kojima raspolažu u ovoj agenciji, zadnjeg dana siječnja u BiH je status nezaposlenog imalo 541.360 osoba. To je tek za 140.000 osoba manje od ukupnog broja zaposlenih. U usporedbi s prosincem 2011. godine ta brojka bila je veća za 4.500 ili za 0,85 posto.

PARIZ

Europski sindikati u srijedu organiziraju prosvjede kako bi zatražili od šefova država da unesu u svoje odluke "socijalnu dimenziju", rekao je Bernard Thibault, glavni tajnik CGT-a, ključnog francuskog sindikata. Europska konfederacija sindikata pozvala je na dan akcija u svim zemljama Unije pred održavanje summita EU-a u četvrtak i petak, kada bi se trebao potpisati novi europski fiskalni sporazum. Pod parolom "Što je previše, previše je" sindikati osuđuju taj dokument za kojega tvrde da "institucionalizira štednju". "Nema zajedničkog projekta koji bi davao Europi socijalnu dimenziju, .. to je tržišna Europa", rekao je vođa francuskog sindikata za France Inter. "Europski ugovor koji nameće proračunske restrikcije, okvir nacionalnih politika za restrikcije, vode nas prema recesiji", smatra Thibault. On također smatra neprihvatljivom činjenicu da se ne traži "mišljenje naroda" o važnim pitanjima.

AMMAN

Žestoki sukobi izbili su u srijedu u blizini glavnog pobunjeničkog uporišta Baba Amro u Homsu nakon što su sirijske snage pokrenule kopneni napad, kazali su oporbeni izvori. "Vojska pokušava ući s pješaštvom iz smjera nogometnog igrališta Al Basel i vode se žestoki sukobi s automatskim puškama i teškim strojnicama", rekao je aktivist Mohamad al-Homsi iz Homsa. Dodao je da je vojska granatirala to područje u utorak i tijekom noći prije početka kopnenog napada.

RAMALA

Izraelska vojska zatvorila je u noći na srijedu dvije palestinske televizijske postaje u Ramali, kazali su predstavnici tih postaja. Zatvorena je privatna televizijska postaja Al-Vatan i postaja Kuds, čiji je program većinom namijenjen djeci, a razlozi za to nisu poznati. Izraelska vojska incident još nije potvrdila. Novinari tih postaja najavili su za danas prosvjed na glavnom trgu u Ramali.

PEKING

Turkofona muslimanska manjina Ujguri izazvali su u utorak napadom na jednu tržnicu u autonomnoj pokrajini Xinjiang nasilje u kojem je poginulo najmanje 12 ljudi, objavila je u srijedu kineska policija "Oko 17.30 ili 18 sati desetak napadača naoružanih hladnim oružjem pojavilo se na tržnici u četvrti nastanjenoj većinom pripadnicima naroda Han", rekao je policajac Tuo. U neredima u Kargiliku, u prefekturi Kashgar, na krajnjem zapadu Kine, poginulo je najmanje 12 ljudi, javila je Xinhua, dodajući da je policija ubila najmanje dvojicu napadača. Ujguri čine nešto više od 40 posto od ukupno 21 milijuna stanovnika te regije. Većina su u Kashgaru i drugim južnim dijelovima regije i mnogi su nezadovoljni vladinom kontrolom nad njihovom kulturom i religijom. U srpnju 2009. u sličnom je nasilju u Urumqiju, regionalnom središtu, poginulo najmanje 197 ljudi, većinom pripadnika naroda Han.

WELLINGTON

Filipinski kapetan i drugi časnik teretnog broda koji se nasukao na grebenu kod Novog Zelanda priznali su u srijedu krivnju za najgoru ekološku katastrofu u toj zemlji zadnjih desetljeća, kazali su novozelandski pomorski dužnosnici. Dvojica časnika mogli bi biti kažnjeni velikim novčanim kaznama i dobiti do sedam godina zatvora. Optuženi su početkom listopada nakon što se brod Rena nosivosti 47.230 tona, koji plovi pod liberijskom zastavom, nasukao na greben oko 20 kilometara od Taurange, najveće izvozne luke na Novom Zelandu. Kapetan broda priznao je da je kriv za opasno upravljanje brodom, izlijevanje otrovnih supstanci i pokušaj ometanja pravde mijenjanjem brodskih dokumenata, priopćeno je. Časnik za navigaciju priznao je krivnju za sve točke optužnice osim jedne manje.

FRANKFURT

Nešto manje od 20 posto letova otkazano je u srijedu na zračnoj luci u Frankfurtu, trećoj po veličini u Europi, zbog štrajka zemaljskog osoblja koji bi trebao trajati do četvrtka ujutro i o kojem bi se tijekom dana trebao izjasniti sud. "Od 1260 predviđenih letova, 235 je u srijedu otkazano, a žalimo i zbog kašnjenja", rekao je glasnogovornik Fraporta, operatera zračne luke. Sindikat kontrolora leta i zemaljskog osoblja GdF i poslodavac očekuju u srijedu odluku suda o štrajku koji je počeo 16. veljače. Sud za radne sporove zabranio je u utorak GdF-u da "iz solidarnosti" proširi štrajk na kontrolore leta. Sindikat se može žaliti na odluku. Lufthansa zbog štrajka gubi milijune eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙