FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 27. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i danas je predstavnicima Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka ponovio da država više ne može intervenirati sa 42 lipe koju su dobivali do kraja listopada prošle godine, izjavili su predstavnici Saveza koji kažu da ih je ministar uputio na pravnu bitku za promemoriju o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009. Ako smo nezadovoljni s prošlog tjedna potpisanim sporazumom o otkupnoj cijeni od 2,43 kune, ministar nam je rekao da idemo u pravnu bitku za promemoriju iz 2009. protiv Lactalisa i Ministarstva, izjavio je nakon dvostanog sastanka član Saveza Branko Zorić. Savez će dogovoriti svoje daljnje poteze, kazao je Zorić. Ministar Jakovina u izjavi novinarima ponovio je stav Ministarstva i Vlade, a to je da će djelovati na pokretanju reformskih zahvata kao što su legalizaciji poljoprivrednih objekata, novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, pronalaženje modela s HBOR-om oko reprograma nepovoljnih kredita, mogućnostima plasmana mlijeka na ino tržište itd. Ulica, pritisak i blokade nisu način za rješavanje problema, probleme treba rješavati za stolom, kazao je Jakovina dodajući kako nije trebalo doći do eskalacije problema i izlaska traktora na prometnice.

ZAGREB - Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) priopćila je danas da ne pristaje na izmjenu čl. 262. Zakona o radu (ZOR), kojim se regulira produžena primjena prava iz kolektivnog ugovora nakon njegova isteka. S obzirom da je pet sindikalnih središnjica prilikom pokušaja (bivše) Vlade da promijeni čl. 262. ZOR-a prikupilo 713.000 potpisa za provedbu referenduma o tom pitanju, a referendum nije održan, cijeneći povjerenje koje smo dobili prikupljenim potpisima ne pristajemo na promjene čl. 262. ZOR-a i nećemo o tome pregovarati, ističe URSH. Taj sindikat također podsjeća sadašnje članove Vlade da su i sami potpisali peticiju za održavanje referenduma, pa je neprihvatljivo da sada pokušavaju izmijeniti ZOR na isti način, bez prethodnog izjašnjavanja naroda o tom pitanju.

ZAGREB - Darko Grivičić danas je na Upravnom odboru Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) podnio ostavku na mjesto predsjednika HPK-a, potvrdio je u telefonskoj izjavi glasnogovornik te komore Vladimir Novotny. Napomenuo je kako ostavku Grivičića treba potvrditi Skupština Hrvatske poljoprivredne komore za mjesec dana. Grivičić, kaže Novotny, smatra da ako je "problem ministru poljoprivrede i Vladi to što nije u SDP-u, svojim djelovanjem ne želi opterećivati Komoru". Novotny navodi kako je Grivičić rekao i da ne želi politizirati Komoru jer je riječ o instituciji koja nije politička.

ZAGREB - Zagrebački velesajam otkazao je ovogodišnji Zagreb Auto Showa zbog objektivnim gospodarskih poteškoća u kojima se nalazi auto industrija. "Zbog gospodarske i financijske krize čiji je utjecaj teško pogodio automobilsku industriju, veći broj proizvođača i zastupnika nije u mogućnosti sudjelovati na ovogodišnjem Zagreb Auto Show-u", navode sa ZV-a. Zagreb Auto Show, koji se trebao održati od 23. ožujka do 1. travnja, održavao se svake dvije godine, no ovo je drugi put da je otkazan, jer nije održan ni 2010. Sa ZV-a podsjećaju kako je kriza na automobilskom tržištu u Hrvatskoj započela 2009. dramatičnim padom prodaje vozila za 50 posto u odnosu na godinu prije. Pad prodaje nastavljen je i u 2010. za idućih 15 posto. U 2011. prodaja vozila je lagano porasla, za 7,6 posto, ali taj porast još uvijek za auto industriju ne znači izlazak iz krize. Pad prodaje automobila, izostanak financijske potpore principala-proizvođača prema zastupnicima i uvoznicima, troškovi izlaganja uzrokovali su da se nije mogao skupiti dovoljan broj izlagača.

ZAGREB - Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) danas je provelo isplatu predujma dividende, u iznosu od 11,07 kuna po dionici, dioničarima Hrvatskog telekoma, objavljeno je na web stranicama SKDD-a. Pravo na isplatu predujma dividende ostvarili su dioničari na čijim su računima u SKDD-u na dan 20. veljače ove godine bile upisane dionice HT-a. Hrvatski telekom je 14. veljače, prilikom objave u rezultata poslovanja u 2011., izvijestio je da će gotovo cijeli iznos neto dobiti za prošlu godinu od 1,8 milijardi kuna isplatiti dioničarima kroz dividendu koja iznosi 22,14 kuna po dionici, pri čemu će se 50 posto tog iznosa ili 11,07 kuna po dionici isplatiti kao predujam dividende 27. veljače, a ostatak u svibnju nakon Glavne skupštine planirane za 25. travnja. HT ima nešto malo više od 221 tisuću dioničara, a najveći udjel od 51 posto u vlasničkoj strukturi ima njemački Deutsche Telekom. Fond hrvatskih branitelja iz domovinskog rata drži 7 posto vlasničkog udjela, Umirovljenički fond 3,5 posto, a ostali dio od 38,5 dionica je u rukama privatnih i institucionalnih ulagatelja.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 45,6 milijuna kuna, a porasle su vrijednosti dioničkih indeksa, Crobexa za 0,64 posto, na 1.787,65 bodova te Crobexa10 za 1,10 posto, čime je nakon dužeg vremena taj specijalizirani indeks prešao granicu od tisuću bodova završivši dnevno trgovanje na 1.002,35 bodova. Sedam je dionica danas ostvarilo milijunske promete. Najveći promet, od 13,2 milijuna kuna, imala je dionica Ingre, koja je i dobitnica dana s porastom cijene za 32,93 posto, na 10,90 kuna. S prometom od 9,3 milijuna slijedi dionica HT-a, čija je cijena pala za 0,71 posto, na 222 kune. Porast cijene od 5,15 posto, na 715 kuna, zabilježila je danas dionica Dukata ostvarivši promet od 3,9 milijuna kuna. Porast cijene od 12,91 posto, na 150 kuna, imala je dionica Dalekovoda uz promet od 2,8 milijuna kuna. S padom cijene od 1,35 posto, na zadnjih 3.655 kuna, dionica Ine ostvarila je 2,5 milijuna kuna prometa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙