FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 24. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor donio je danas državni proračun za ovu godinu, kojim su planirani rashodi od 118,8 milijardi kuna, što je za 3,4 milijarde manje nego lani, dok su planirani prihodi od 108,9 milijardi kuna, ili 1,4 posto više nego za 2011. godinu. Za Vladin prijedlog državnog proračuna glasovalo je 82 zastupnika vladajuće koalicije te nacionalnih manjina, protiv je bio 41 zastupnik iz HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista, a suzdržanim se izjasnio jedan zastupnik. S planiranim prihodima i rashodima, deficit proračuna smanjuje se za više od 5 milijardi kuna i iznosi 9,9 milijardi kuna ili 2,8 posto BDP-a. Vlada u ovoj godini predviđa gospodarski rast od 0,8 posto te inflaciju od 2,4 posto.

ZAGREB - Čelnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) najavili su da od ponedjeljka prestaju isporučivati mlijeko prerađivačima, da ne odustaju od prosvjeda do ispunjenja svojih zahtjeva, a sinoć potpisani Sporazum o utvrđivanju modela otkupne cijene mlijeka drže spornim. Nastavljamo prosvjede do ispunjenja naših zahtjeva, kazali su čelnici Saveza na konferenciji za novinare napominjući kako ne mogu kontrolirati situaciju na terenu i ne mogu reći hoće li doći do eskalacije prosvjeda. Ako se dogode spontane blokade, to je zato jer ne možemo kontrolirati situaciju na terenu, upozorili su. Po njihovim tvrdnjama, sinoćnji sporazum potpisali su ljudi koji nisu članovi Savjeta za mlijeko. Prema poslovniku oni mogu sudjelovati na sjednici Savjeta, ali nemaju pravo glasa. Sporazum je potpisala manjina koja želi nametnuti pravila za većinu, rekao je predsjednik pregovaračkog tima Stožera za obranu cijene mlijeka HSUPM-a Darko Pavičević. Sporazum je, kažu, sporan i zbog članka 9. po kojem se za one koji nisu potpisali sporazum otkupna cijena mlijeka obračunava prema važećem cjeniku mljekara. Zbog svega toga od ponedjeljka se prekida isporuka mlijeka, najavili su čelnici HSUPM. I dalje zahtjevaju potpisivanje tripartitnog sporazuma i traže da u tom razdoblju dogovora i pregovora vrijedi otkupna cijena mlijeka iz promemorije iz 2009.

ZAGREB - Nadzorni odbor Podravke danas je imenovao novu Upravu Podravke - za predsjednika Uprave imenovan je Zvonimir Mršić, dosadašnji gradonačelnik Koprivnice, a članovi su Jadranka Ivanković, Olivija Jakupec, Jorn Pedersen i Miroslav Klepač, izvijestili su iz Podravke u priopćenju o promjenama u Nadzornom odboru i Upravi. Nadzorni je odbor Podravke na sjednici donio odluku o imenovanju Dubravka Štimca za predsjednika Nadzornog odbora, a u to je tijelo Agencija za upravljanje državnom imovinom imenovala dva nova člana - Matu Crkvenca, koji je imenovan i zamjenikom predsjednika Nadzornog odbora, te Ivu Družića. Crkvenac u Nadzorni odbor ulazi umjesto Ljube Jurčića, a Družić će zamijeniti Miljenka Javorovića. S dosadašnjom Upravom na čelu s Miroslavom Vitkovićem dogovoren je sporazumni prekid mandata. Vitković je imenovan za novog direktora Podravkinog poduzeća u Ljubljani, te savjetnika predsjednika Uprave Podravke za tržišta. U Podravki ostaju i Krunoslav Bešvir koji će na izvršnoj razini biti zadužen za marketing te Miroslav Repić koji će na izvršnoj razini biti zadužen za operativnu efikasnost kompanije. Dosadašnji članovi Uprave Lidija Kljajić i Marin Pucar odlaze iz Podravke. U priopćenju se prenosi i izjava novog predsjednika Uprave Zvonimira Mršića da Podravka ostaje kompanija s velikim potencijalom, da je njeno poslovanje nakon krizne situacije stabilizirano te mu je namjera iskoristiti prilike za brži rast i značajnije bolju efikasnost.

ZAGREB - Sindikati koji djeluju u Zračnoj luci Zagreb smatraju da je Vlada pogriješila što je prihvatila ponudu Zagreb Airport International Company (ZAIC) za koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala u Zračnoj luci Zagreb (ZLZ), te da je općenito koncesijski model pogrešan i štetan za razvoj ZLZ-a. Glasnogovornik Koordinacije sindikata ZLZ-a Ante Dujić izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da su sindikati od Vlade očekivali poništenje natječaja, te da je ZLZ sposoban sam, iz vlastitog kapitala, financirati proširenje kapaciteta. Po njegovim riječima, ukupni godišnji prihodi ZLZ-a od korištenja piste, reklama, najma ureda, raznih putničkih taksi i naplate parkinga iznose 21,6 milijuna eura, a za 30 godina, koliko bi trajala koncesija, to bi bilo 649,6 milijuna eura. Zašto te prihode ustupiti koncesionaru, pita se Dujić, kad ZLZ komotno može sam financirati izgradnju novih objekata. Za sindikalce su upitne i procjene rasta prometa na 8,5 milijuna putnika godišnje. U vezi slijedećih koraka sindikata Dujić je najavio zbor radnika u utorak, na kojem bi mogle biti donijete odluke o sindikalnim akcijama.

ZAGREB - Godišnja stopa rasta plasmana banaka nebankarskom sektoru u Hrvatskoj na kraju prosinca 2011. godine, izuzme li se utjecaj tečaja, iznosila je 3,8 posto, doprinos rastu plasmana dao je sektor poduzeća, dok se potražnja stanovništva za novim kreditima nije oporavila. Godišnja stopa rasta plasmana poduzećima u 2011. godini, bez utjecaja tečaja, dosegnula je 9,1 posto, dok su krediti stanovništvu na godišnjoj razini, ako se isključi utjecaj tečaja, pali za 1,1 posto, podaci su Hrvatske narodne banke objavljeni u najnovijem Biltenu središnje banke. Tako je financiranje poduzeća kod banaka u 2011. bilo nešto snažnije nego godinu prije, ponajviše zbog potražnje za kratkoročnim obrtnim sredstvima i zbog postupnog razduživanja prema inozemstvu. Tek manji dio prirasta kredita poduzeća odnosio se na kredite za investicije, pa je učinak kreditnog rasta na dinamiziranje gospodarske aktivnosti i povećanje zaposlenosti u 2011. izostao, ističu analitičari HNB-a. Kada je riječ o financiranju središnje države na razini godine plasmani su snažno porasli, za 15,5 posto ili 7,8 milijardi kuna, navode iz HNB-a.

ZAGREB - Porezna je uprava do sada zaprimila 316.514 godišnjih prijava poreza na dohodak za 2011. godinu, a očekuje se ukupno oko 750 tisuća prijava, doznaje se danas u Ministarstvu financija iz kojeg podsjećaju građane da je krajnji rok za predaju prijava 29. veljače do ponoći. Prošle je godine, a za 2010. godinu, bilo zaprimljeno ukupno 884.542 prijave i do sada je, po obrađenim prijavama (97 posto), izvršen povrat preplaćenog poreza u iznosu 1,3 milijarde kuna. Za 2011. se očekuje manji broj prijava i manji iznos povrata, kažu u Poreznoj upravi podsjećajući da se za 2011. više ne mogu koristiti porezne olakšice za stambene potrebe, zdravstvene usluge i premije osiguranja, a koje se u prijavama za 2010. mogle koristiti za prvih šest mjeseci.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 27,4 milijuna kuna, a vrijednost dioničkog indeksa Crobex je porasla za 0,75 posto, na 1.776,35 bodova. Specijalizirani indeks Crobex10 bilježi skromniji rast, za 0,31 posto, na 991,45 bodova. Najlikvidnija je danas bila dionica Ingre sa 5,03 milijuna kuna prometa, a bilježi i visok postotni rast cijene, za 23,49 posto, na 8,20 kuna. Cijene dionica građevinskih tvrtki već su jučer snažno porasle, a njihov je rast nastavljen i danas, što analitičari ponajprije pripisuju pozitivnim očekivanjima investitora oko najave Vladina ovogodišnjeg investicijskog ciklusa. Dionica Instituta IGH, uz promet od 2,5 milijuna kuna, zabilježila je rast cijene za 3,38 posto, na 979 kuna. Dionice Dalekovoda poskupila je za 3,91 posto, na 132,85 kuna, a protrgovano ih je za 1,5 milijuna kuna. Uz Ingru, IGH i Dalekovod, još je pet dionica danas imalo promete veće od milijun kuna. Dionicom Ine ostvareno je 3,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 0,67 posto. Rast cijene od 4,17 posto bilježi dionica Petrokemije, uz promet od 2,1 milijun kuna. Dionica HT-a protrgovano je za 1,9 milijuna kuna, a cijena im je pala za 0,98 posto. Dionice Dukata imale su promet od 1,5 milijun kuna, a cijena im je ostala na 680 kuna. Nešto više od milijun kuna prometa imala je danas još dionica Atlantske plovidbe, čija je zadnja cijena porasla za 5,95 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙