FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 24. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je izmijenio Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom, čime je uveden novi model naplate poreznog duga. Po tom modelu, onima koji su prošle godine kasnili s plaćanjem, a u mogućnosti su podmiriti dug, omogućuje se otpis kamata ako u roku od 30 dana taj dug podmire. Oni koji niti uz otpis kamata ne mogu platiti svoje dugove, sve neizvršene obveze do 31. siječnja ove godine mogli bi refinancirati na rok od 36 mjeseci. Nakon toga, kako je nedavno najavio ministar financija Slavko Linić, svako neplaćanje poreza ili neizvršavanja drugih obveza značit će blokadu i otvaranje stečaja. Sabor je donio zakon kojim se osniva centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija koji bi pratio investicije koje Vlada najavljuje u energetskom sektoru, a koje bi provodile tvrtke u većinskom i djelomičnom državnom vlasništvu.

ZAGREB - Napravili smo maksimalno što smo mogli, izjavio je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina komentirajući sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka po kojem će cijena biti 2,43 kune po kilogramu, a koji je sinoć potpisao dio udruga proizvođača mlijeka. Model koji je do sada važio, promemorija koja je obuhvaćala 27 zemalja EU, nije bio održiv. Našli smo model da uzmemo pet zemalja EU - Njemačku, Francusku, Mađarsku, Sloveniju i Rumunjsku i tromjesečni prosjek njihove cijene. Taj model vrijedi sljedeća tri mjeseca, kazao je, dodavši kako će stručni savjet, predstavnici udruga mljekara i mljekarske industrije, pratiti kretanje cijene i nakon toga će se vidjeti je li potrebno korigirati taj model ili postaviti nekakav drugi. S obzirom da je stručni savjet radio stalno i da smo bili blizu rješenja, prosvjeda uopće nije trebalo biti, rekao je Jakovina novinarima u Hrvatskom saboru. Oni koji žele radikalizaciju scene, koji žele cestu, pritisak, interventne mjere države, oni se vjerojatno neće složiti bez obzira koji se model ponudi, zaključio je Jakovina.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja jučer postignut sporazum dijela mljekara sa mlječnom industrijom i poziva ostale proizvođače da prekinu s prosvjedima i pridruže se tom sporazumu, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare HUP-a koji je izrazio zabrinutost i žaljenje događajima vezanim uz pregovore oko otkupne cijene mlijeka. HUP podržava i brani zakonsko pravo svakoga da demonstrira i prosvjeduje, no isto tako podržava i brani ustavno pravo svakoga na rad te stoga oštro osuđuje blokiranje prometnica i tvornica. Stav je HUP-a da je otkupna cijena mlijeka tržišna kategorija i moraju je dogovarati proizvođači i otkupljivači, istaknuo je direktor HUP-a Davor Majetić. Kaže kako je potpuno jasno da je izostala pravovremena priprema proizvođača na nove okolnosti poslovanja te je potrebno da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada nađu modele kako pomoći proizvođačima mlijeka da prođu tranziciju. Direktor Gospodarskog interesnog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić ponovio je kako će sinoć potpisani sporazum omogućiti nesmetan otkup svih ponuđenih količina mlijeka te kako se stvaraju pretpostavke da neće biti, barem u ovom vremenu, novih povećanja cijena mliječnih proizvoda.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je nastavljen uzlet cijena dionica građevinskih kompanija na krilima pozitivnih očekivanja investitora oko najave Vladina ovogodišnjeg investicijskog ciklusa. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,19 posto, na 1.766 bodova, a Crobex10 za 0,14 posto, na 986 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 12,2 milijuna kuna, što je oko 8,6 milijuna više nego jučer u to doba. Već jučer su cijene dionica građevinskih kompanija snažno porasle, a danas je nastavljen njihov uspon. Do podneva najveća je dobitnica bila dionica Ingre, sa skokom cijene od gotovo 25 posto, na 7,9 kuna. Uz promet od 2,8 milijuna kuna ujedno je i najlikvidnija. Znatno su ojačale i dionice ostalih 'građevinaca' pri čemu dionice Tehnike za više od 9 posto, Dalekovoda za 8,9 posto, Vijadukta za 4,1 posto te IGH za 2,8 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu blago ojačala prema euru za 0,01 posto, dok je na tjednoj razini, u odnosu na petak, tečaj eura porastao za 0,06 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,582047 kuna. Kuna je u odnosu na jučerašnju tečajnu listu HNB-a ojačala i prema američkom dolaru za 0,56 posto te blago prema britanskoj funti, za 0,08 posto, dok je prema švicarskom franku oslabila za 0,05 posto. Na tjednoj razini pak, u odnosu na prošli petak, kuna je oslabila prema franku za 0,29 posto, dok je istodobno znatnije dobila na vrijednosti prema dolaru, za 1,76 posto i prema funti, za 2,06 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,293722 kune, dolara 5,664162 kune i funte 8,947424 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙