FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 26. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Od 179 zemalja, Hrvatska se u najnovijem izvješću udruge "Reporteri bez granica" - Indeks medijskih sloboda u svijetu 2011-2012., našla na 68. mjestu, zabilježivši pad od šest mjesta u odnosu na prethodnu godinu. Zemlje su svrstane u pet kategorija: dobra situacija, zadovoljavajuća, uočljivi problemi, teška situacija i vrlo teška situacija, a Hrvatske se našla među zemljama s uočljivim problemima. Hrvatske se na tom popisu nalazi iza Mauritanije, Mozambika, Tonga, Sierra Leonea i Lesota, a dijeli isto mjesto s Burkinom Faso. "Represija je, kada je riječ o medijima, obilježila 2011. godinu. Nikada prije nije sloboda informiranja toliko bila povezana s demokracijom. Nikada novinari nisu toliko razbjesnili neprijatelje slobode i nikada se fizički napadi na novinare i cenzuriranje njihovih tekstova nisu činili tako brojni", ističe se u izvješću "Reportera bez granica".

SUBOTICA - Za napade na hrvatske navijače u utorak navečer u Novome Sadu, nakon rukometne utakmice Hrvatska-Francuska, odgovorni su pripadnici "navijačkih podskupina i čak članovi određenih organizacija", objavila je policija, dodajući da je do sada uhićeno 12 osoba kod kojih je pronađeno vatreno i hladno oružje, a radi se na identifikaciji ostalih sudionika napada, prenose u četvrtak vojvođanski mediji. Istodobno, nema informacija da je poslije utakmice između Hrvatske i Mađarske, u srijedu navečer u Novome Sadu bilo novih incidenata, a hrvatsku reprezentaciju, unatoč povišenim tenzijama u gradu, bodrilo je oko 1.000 hrvatskih navijača. Policija je objavila popis uhićenih iz kojega je razvidno kako je riječ o mlađim osobama uglavnom s područja Novoga Sada, a troje ih je iz Beograda.

BEOGRAD - Na provođenju mjera sigurnosti koje će biti poduzete u vezi s odigravanjem polufinalne utakmice između Hrvatske i Srbije u petak u Beogradskoj areni u sklopu europskog rukometnog prvenstva biti će angažirano pet tisuća pripadnika policije, piše u četvrtak beogradski dnevnik Press navodeći kako je iz Hrvatske već stigao tim operativaca koji surađuje sa srbijanskom policijom. Kako navodi taj list, čak pet tisuća policajaca osiguravat će sutra Beogradsku arenu i prostor oko nje, središte Beograda, ali i autocestu od granice Srbije i Hrvatske do glavnog grada, kako bi se spriječili izgredi poput preksinoćnjeg u Novom Sadu kada su napadnuti hrvatski navijači.

ZAGREB - Udruga za medije jugoistočne Europe (SEEMO), podružnica Međunarodnog novinarskog instituta (IPI), u četvrtak je izrazila iznenađenje upozorenjem hrvatskog Vijeća za elektroničke medije RTL-u Hrvatska da programe na srpskom mora prevoditi na hrvatski jezik, jer će u suprotnom izgubiti dozvolu za rad. RTL je 19. siječnja morao izmijeniti svoj program, tj. ne emitirati srbijansku televizijsku seriju, ali je najavio osporavanje te odluke sudskim putem, ističući da i drugi televizijski kanali emitiraju serije i filmove na srpskom i bošnjačkom bez prevođenja. SEEMO smatra da je prevođenje sa srpskog na hrvatski i obratno, kao kada bi se argenetinski i kubanski filmovi prevodili u Španjolskoj.

PARIZ - Socijalistički kandidat za francuske predsjedničke izbore Francois Hollande je u četvrtak dao nova obećanja i najavio mjere u korist malog i srednjeg poduzetništva i prijedloge o obrazovanju i mladima. U dokumentu na 40 stranica, objavljenom u četvrtak u dnevnom listu Le Parisien, socijalistički kandidat za predsjedničku palaču je potvrdio da će nove mjere, povezane s njegovim prioritetima stajati do 20 milijardi eura do 2017. godine, posljednje godine njegovog petogodišnjeg mandata ako bude izabran u svibnju. Kandidat kojem su prioriteti obrazovanje i mladi, najavio je otvaranje 60.000 radnih mjesta u tom sektoru tijekom 5 godina. On za 25 posto namjerava povisiti financijsku pomoć na početku školske godine. Na gospodarskom planu Hollande predviđa veliku fiskalnu reformu.

NIKOZIJA - Sirijske snage su u četvrtak pokrenule ofenzivu na grad Dumu, 20 km od Damaska, koji su dezerteri nakratko zauzeli 21. siječnja, javila je sirijska organizacija Opservatorij za ljudska prava. Velik broj pripadnika snaga sigurnosti zauzeo je u četvrtak ujutro grad Dumu, gdje su postavili zapreke na ulicama, prenosi opservatorij u priopćenju i ne spominje sukobe. Tu informaciju neovisni izvor nije mogao potvrditi radi ograničenja slobode kretanja stranih novinara koji pate sukob u zemlji. Opservatorij je javio da su dezerteri 21. siječnja preuzeli kontrolu nad Dumom nakon žestokih sukoba sa snagama sigurnosti da bi se zatim povukli. Ured ne objašnjava razloge povlačenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙