FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 22. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijestido 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i danski veleposlanik u RH Bo Eric Weber izrazili su u nedjelju u Zagrebu veliko zadovoljstvo prvim prijevremenim rezultatima referenduma po kojima je 67,06 posto hrvatskih građana reklo "da" Europskoj uniji. "Ovo je fantastičan rezultat, ozbiljan i jako obvezujući", rekla je Pusić koja je zajedno s Weberom i šefom delegacije EU u RH Paulom Vandorenom pred velikom ekranom u zgradi Hrvatskog sabora čekala prve rezultate izjašnjavanja hrvatskih građana.

"To je izvrstan rezultat i za Hrvatsku i za EU i veselimo se da će Hrvatska biti 28 članica EU-a 2013. Sigurni smo da će Hrvatska biti važna članica EU-a. Svi bi trebali biti sretni, i vi bi trebali biti sretni", rekao je Weber novinarima. Danski veleposlanik, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om, naglasio je kako smatra da su hrvatski građani donijeli ispravnu odluku.

ZAGREB - Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak rekao je u nedjelju u Zagrebu kako ga iznimno raduje ravnomjerna potpora ulasku u Europsku uniju širom čitave zemlje. "Ono što posebno raduje nije samo konačan rezultat na razini države, već raduje vidjeti da su pristaše EU-a u svakoj od županija uvjerljivo odnijeli prevagu nad onima 'ne'", rekao je Drobnjak u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru. "To je ono što me raduje još više nego konačan rezultat", naglasio je. Hrvatski građani su, prema prvim nepotpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objavljenima u 20 sati, većinom glasova podržali pristupanje Hrvatske Europskoj uniji za koje je glasovalo 67,06 posto birača, dok je protiv bilo 32,37 posto birača, potvrdio je Hini predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

SARAJEVO - Na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini na kojima hrvatski državljani mogu glasovati na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji do 16 sati glasovalo je nešto više od 4800 birača, po podacima hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu. Koordinatorica za provedbu izbora na području BiH Marijana Mikulić kazala je Hini kako se glasovanje odvija bez poteškoća. Na popisima hrvatskih državljana s pravom glasa koji žive na području BiH nešto je više od 263 tisuće imena. Registrirani birači mogli su glasovati na 24 biračka mjesta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci.

SUBOTICA - Nešto manje od 1.000 hrvatskih državljana u Vojvodini i Srbiji iskoristilo je glasačko pravo na nedjeljnom referendumu, govore podaci s dva glasačka mjesta u Subotici i Beogradu. U Generalnom konzulatu RH u Subotici glasovao je oko 500 hrvatskih državljana, uglavnom mjesnih Hrvata, dok je u Veleposlanstvu RH u Beogradu na referendum izišlo oko 400 glasača, koliko i na nedavnim parlamentarnim izborima, doznaje se neslužbeno. Prema anketi Radio televizije Vojvodine na biralištu u Subotici većina građana je bilo za ulazak Hrvatske u EU. Glasovanje je prošlo bez incidenata i problema, izjavila je konzulica Generalnoga konzulata RH u Subotici Vesna Njikoš Pečkaj.

SARAJEVO - Političke stranke iz Republike Srpske koje trebaju činiti novu vladajuću koaliciju na razini Bosne i Hercegovine u nedjelju su dogovorile kandidate za budući sastav Vijeća ministara BiH. Na sastanku predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Srpske demokratske stranke (SDS) Mladena Bosića u Banjoj Luci dogovoreno je kako će dosadašnji predsjedatelj Vijeća ministara Nikola Špirić (SNSD) preuzeti ministarstvo financija, dok će Sredoje Nović ostati na poziciji ministra civilnih poslova. Kandidat SDS-a za poziciju ministra vanjske trgovine je Mirko Šarović, nekadašnji predsjednik RS i član Predsjedništva BiH koji je 2004. godine smijenjen s dužnosti odlukom tadašnjeg Visokog predstavnika Paddyja Ashdowna zbog umiješanosti u ilegani izvoz oružja u Irak.

HELSINKI - Proeuropski konzervativni kandidat Sauli Niinisto uvjerljivo vodi u prvom krugu nedjeljnih predsjedničkih izbora u Finskoj, sa 40 posto glasova birača, nakon prebrojavanja prispjelih rezultata, priopćilo je ministarstvo pravosuđa. Nakon prebrojavanja 1,38 milijuna glasova od 4,4 milijuna birača kandidat Nacionalne koalicije Niinisto dobiva 40 posto, Paavo Vayrynen iz Stranke centra 17,8 posto, Pekka Haavisto iz Stranke zelenih 14,7 posto i nacionalist Timo Soini 9,5 posto, po ministarstvu. Potvrde li se ovi rezultati Niinisto ide s Vayrynenom u drugi krug koji će se održati 5. veljače i na kojemu će se izabrati nasljednik veoma popularne socijaldemokratkinje Tarje Halonen koja završava svoja dva uzastopna mandata po šest godina.

TRIPOLI - Potpredsjednik libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Abdelhafid Goga najavio je u nedjelju da podnosi ostavku nakon niza prosvjeda protiv njega osobno i protiv nove libijske vlade. "Odlučio sam dati ostavku u interesu naroda", rekao je Goga u izjavi za Al-Džaziru. Gogu, koji je i glasnogovornik NTC-a, prosvjednici redovno prozivaju i traže njegovu ostavku jer ga smatraju oportunistom i dijelom bivšeg režima Moamera Gadafija. U četvrtak su ga na sveučilištu u Bengaziju prosvjednici napali na svečnosti u spomen na žrtve revolucije. "Ne želim da se ova količina netrpeljivosti prema meni prelije i na NTC. To tijelo je važno zaštititi", poručio je.

GIGLIO - Još je jedno tijelo pronađeno u olupini broda Coste Concordije, koji se prije devet dana nasukao blizu talijanskog otočića Giglia, rekla je za novinsku agenciju AFP glasnogovornica talijanske civilne zaštite, a time se broj žrtava brodoloma popeo na 13. "Ronioci vatrogasne službe pronašli su tijelo žene na sedmoj palubi blizu krme, u potopljenu dijelu" kruzera, rekla je Francesca Maffini, dodavši da je žena "imala spasilački prsluk". Truplo je pronađeno na dubini od 10 metara i još nije identificirano. Zasad su obitelji identificirale tek osam žrtava, četvero Francuza i po jednog talijanskog, španjolskog, njemačkog i mađarskog državljanina.

KIJEV - Više od 3000 Ukrajinaca, među kojima i slavni boksač Vitalij Kličko, prosvjedovalo je u nedjelju u Kijevu protiv režima predsjednika Viktora Janukoviča i u znak potpore bivšoj premijerki i oporbenoj čelnici Juliji Timošenko koja je u zatvoru zbog zlouporabe vlasti. Prosvjednici su se po snijegu i velikoj studeni okupili na središnjem kijevskom trgu na poziv nekoliko oporbenih stranaka, među kojima su stranke Timošenko i Klička, u prigodi 93. obljetnice ujedinjenja istoka i zapada Ukrajine. Četiristotinjak pristaša Timošenko prosvjedovalo je ispred njezina zatvora u Harkivu, na istoku zemlje, javila je agencija France Presse. Timošenko, koja je prvo bila u zatvoru u Kijevu, a zatim je premještena u Harkiv, osuđena je u listopadu na sedam godina zatvora zbog zlouporabe vlasti dok je bila na dužnosti predsjednice vlade.

KAIRO - Ministarski odbor zadužen za sirijsko pitanje u Arapskoj ligi preporučio je u nedjelju da se misija njezinih promatrača u Siriji produlji za jedan mjesec, usprkos snažnim kritikama upućenim na njezinu adresu, rekao je čelnik te panarapske organizacije. O toj će se preporuci raspravljati na plenarnoj sjednici ministara Arapske lige koja u nedjelju predvečer treba početi u Kairu. Ministarski odbor proučio je iza zatvorenih vrata izvješće koje je podnio voditelj promatračkog izaslanstva, sudanski general Mohamed Ahmed Mustafa al-Dabi, a on smatra se misija, koja je pri kraju, treba produljiti i pojačati na logističkom planu, ali se ne smije produljivati unedogled. Sirijsko nacionalno vijeće, glavna skupina sirijske oporbe, pozvala je pak Arapsku ligu da zatraži raspravu o sirijskom pitanju u UN-ovu Vijeću sigurnosti, istaknuvši da se sprema poslati izaslanstvo u New York.

SANA - Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh, koji odlazi s vlasti nakon 33 godine provedene na dužnosti predsjednika države, zatražio je oprost od sunarodnjaka uoči odlaska na liječenje u Sjedinjene Države. "Putujem u SAD na liječenje, odakle ću se vratiti kao predsjednik Općeg narodnog kongresa", svoje stranke, rekao je Saleh, koji još nije posve sanirao posljedice ranjavanja u napadu na njegovu palaču u lipnju.

No tranzicijski će predsjednik formalno biti sve do 21. veljače, za kada su sazvani predsjednički izbori, po ugovoru o prijenosu vlasti s oporbom zaključenom u studenom u Rijadu. Te izjave dolaze dan nakon glasovanja parlamenta o zakonu po kojemu on i njegovi bliski suradnici dobivaju imunitet. Parlament je ujedno potvrdio jedinu kandidaturu potpredsjednika Abda Raba Mansura Hadija na predsjedničkim izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙