FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SKOPLJE - Prvi predsjednik neovisne Makedonije Kiro Gligorov umro je u dobi od 95 godina u svome domu, objavili su u ponedjeljak makedonski mediji. Rođen 3. svibnja 1917. u Štipu, Gligorov je diplomirao pravo i bio je sudionik Narodnooslobodilačkog rata. Smatra se jednim od najistaknutijih političara Republike Makedonije, izvijestio je makedonski portal 24 časa. Od proglašenja neovisnosti 1991., Gligorov je postao prvi predsjednik Republike Makedonije i odradio je dva mandata do 1999. Poslije prvih nemira u bivšoj Jugoslaviji zahtijevao je da se svi makedonski vojnici povuku iz JNA, a s generalom Blagojem Adžićem dogovorio je mirno povlačenje jedinica JNA iz Makedonije. Početkom listopada 1995. godine u Skoplju je na njega bio izveden neuspjeli atentat.

KAIRO - Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak, svrgnut s vlasti u veljači, u ponedjeljak je vozilom hitne pomoći dovezen do sudnice u Kairu u kojoj se održava sudski proces protiv njega i njegovih suradnika. Na nosilima je 83-godišnji Mubarak iznesen iz vozila te prebačen u sudnicu, kao i tijekom prethodnih ročišta. Sudski proces koji se vodi protiv bivšega egipatskog predsjednika, koji je ostavku podnio 11. veljače pod pritiskom narodne pobune, počeo je 3. kolovoza. nje odredbe da se puca na prosvjednike tijekom demonstracija početkom godine, u kojima je, prema službenim podacima, smrtno stradalo 850 ljudi. Bude li proglašen krivim, sud bi mu mogao odrediti smrtnu kaznu.

SEUL - Južna Koreja oštro će odgovoriti na svaku sjevernokorejsku provokaciju no spremna je graditi najbolje odnose sa Sjevernom Korejom koja odnedavno ima novoga čelnika, rekao je u ponedjeljak južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak u novogodišnjoj poruci. "Ako budemo isprovocirani, odgovorit ćemo", rekao je južnokorejski predsjednik i dodao da je glavni cilj Južne Koreje "mir i stabilnost na Korejskom poluotoku" te poručio "Ostavit ćemo prozor otvoren za sve mogućnosti". Pjongjang je kritizirao aktualnu seulsku vladu zbog navodnih "grijeha" počinjenih tijekom razdoblja žalovanja za sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-Ilom 17. prosinca.

MAIDUGURI - Radikalna islamistička sekta Boko Haram dala je trodnevni ultimatum kršćanima da se isele sa sjevera Nigerije, gdje žive pretežito muslimani te zaprijetila i vladinim snagama u područjima gdje je proglašeno izvanredno stanje nakon napada na kršćane u kojima je na Božić ubijeno pedeset osoba. "Dajemo trodnevni rok kršćanima da napuste sjever Nigerije", poručio je Abul Kaka u ime sekte Boko Haram. Kršćanska nigerijska zajednica zaprijetila je da će se braniti oružjem ako je islamisti nastave napadati.

TEHERAN - U mornaričkim vježbama u Perzijskome zaljevu Iran je uspješno testirao i drugi dalekometni projektil, objavila je u ponedjeljak iranska državna televizija. "Danas smo uspješno lansirali Nur (svjetlo), svoju dalekometnu raketu zemlja-zemlja", rekao je zamjenik zapovjednika mornarice Mahmud Musavi. Prije toga u ponedjeljak je Iran ispalio i dalekometnu raketu zemlja-voda nazvanu Kadar (sposoban) i njome uspješno uništio predviđene mete u Perzijskome zaljevu, objavila je državna agencija IRNA Musavijeve riječi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙