FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 27. prosinca 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 9.30

CAGAYAN DE ORO - Broj mrtvih u poplavama na jugu Filipina naglo se povećao u utorak kada su vlasti objavile da je još 200 osoba poginulo i da bi nova mrtva tijela mogla biti pronađena. Poplave izazvane sredinom prosinca prolaskom tropske oluje Washi usmrtile su dosad 1.453 osoba, prema najnovijim podacima koje je u utorak objavio Ured civilne obrane. Desetci tijela izvučeni su iz voda kod otoka Mindanao, najvećega u filipinskome arhipelagu. Tropska oluja Washi poharala je jug Filipina od 16. do 18. prosinca te izazvala razorne poplave u toj slabije naseljenoj pokrajini koja je zbog toga bila i lošije pripremljena za spašavanje u slučaju tropskih oluja. Washi je napose poharala sela i sirotinjske četvrti sklepane od otpadnih materijala na pjeskovitu tlu. Gotovo 55.000 osoba još je u evakuacijskim centrima i ostat će mjesecima u šatorima dok se za njih ne podignu čvrsti domovi.

KAIRO - Egipatska televizija objavila je u utorak da su promatrači Arapske lige na putu za sirijski grad Homs, središte devetmjesečne pobune protiv režima predsjednika Bašara al-Asada. U Homsu je, prema podacima aktivista, u ofenzivi vladinih snaga u ponedjeljak u tenkovskim napadima ubijena najmanje 31 osoba. Promatračka misija Arapske lige, koja je kasno u ponedjeljak doputovala u Siriju, prva je skupina stranih promatarča koja je stigla u Siriju otkako je u toj zemlji sredinom ožujka izbila pobuna nadahnuta Arapskim proljećem. Režim pobunu guši u krvi i Ujedinjeni narodi procjenjuju da je od ožujka ubijeno više od 5.000 ljudi. Promatrači trebaju nadzirati provodi li al-Asadov režim plan Arapske lige za okončanje sukoba.

TOKIO - Japanska kompanija Tokyo Electric Power (Tepco) zatražila je u utorak od vladinog tijela za financijsku pomoć dodatnih 690 milijardi jena (8,8 milijardi dolara) za obeštećenje žrtava nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi koja je vlasništvo kompanije. Kako bi pomogla Tepco-u, najvećoj japanskoj tvrtki za distribuciju električne energije, da namiri troškove odštete i čišćenja koji dosežu milijarde dolara, vlada je već u studenome pristala putem fonda za pomoć dati 890 milijardi jena. Japanski ministar trgovine Yukio Edano, zadužen i za energetsku politiku, vjerojatno će zahtjev odobriti već u siječnju, rekao je agenciji Reuters izvor blizak slučaju. Sjeveroistok Japana pogodili su 11. ožujka 2011. potres magnitude 9 i golemi plimni val u kojima je poginulo ili nestalo oko 28.000 ljudi. Potres i tsunami teško su oštetili i nuklearku Fukushima, a zbog istjecanja radijacije evakuirano je oko 80.000 stanovnika iz područja oko elektrane.

HONOLULU - Vlada Sjedinjenih Država razmatra treba li dopustiti ulazak u zemlju jemenskome predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu na liječenje, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest. Saleh je ranjen u atentatu u lipnju zbog čega se liječio u Saudijskoj Arabiji i prošlog mjeseca predao je vlast svome zamjeniku nakon višemjesečnih prosvjeda koji su Jemen doveli na rub građanskog rata. Earnest nije želio reći kada će odluka biti donesena i zanijekao je informaciju iz lista New York Times da je molba jemenskog predsjednika prihvaćena. "Dužnosnici SAD-a nastavljaju razmatrati zahtjev predsjednika Saleha za ulazak u zemlju isključivo radi liječenja no prva izvješća da je dozvola već dana nisu istinita", rekao je Earnest na Havajima gdje se odmara predsjednik Barack Obama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙