FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze ojačale, euro iznad 1,30 dolara

TOKIO, 16. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, nakon višednevnih gubitaka, dok se tečaj eura vratio iznad razine od 1,30 dolara, jer su ulagače ponešto ohrabrili dobri američki makroekonomski podaci.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji ojačale između 0,3 i 1 posto.

U Šangaju cijene dionica stagniraju, a MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,7 posto.

Podatak o padu novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna na najnižu razinu u tri i pol godine, kao i jačanje industrijske aktivnosti u pojedinim američkim regijama potaknuli su jučer rast cijena dionica na Wall Streetu i pozitivno jutros utjecali na azijska tržišta.

„Situacija u američkom gospodarstvu i dalje se poboljšava, a to bi moglo pozitivno utjecati i na naša tržišta“, kaže Michael Heffernan, strateg u grupi Austock.

No, trguje se oprezno jer europska dužnička kriza ne jenjava. Doduše, na jučerašnjoj aukciji španjolskih obveznica potražnja je bila veća od očekivanja, a prinosi daleko ispod rekordnih razina.

No, brzog rješenja za dužničku krizu nema, pa svaka loša vijest iz Europe može ponovno snažno uzdrmati tržišta, kažu analitičari.

Danas će u fokusu ulagača biti glasanje talijanskog parlamenta o prijedlogu mjera štednje vlade Marija Montija, vrijednom milijarde eura. Unatoč žestokom protivljenju, vjeruje se da će prijedlog dobiti 'zeleno svjetlo', no pitanje je, kažu analitičari, kakvi će biti amandmani u vezi iznosa štednje i rokova primjene mjera.

Nakon što je polovicom tjedna, po prvi puta od siječnja, tečaj eura zaronio ispod 1,30 dolara, jučer poslijepodne vratio se iznad te razine. Jutros se na azijskim valutnim tržištima kreće oko 1,3030 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura stabilizirala se oko 101,40 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo je, pak, s jučerašnjih 78,05 na 77,85 jena.

Nakon što je jučer pala za više od 1 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala za 20-ak centi, na 94,17 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙