FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitore oraspoložio dogovor čelnika EU-a

NEW YORK, 9. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi porasli su danas, nakon vijesti da su se čelnici Europske unije na summitu u Bruxellesu dogovorili mjere kojima djelomično rješavaju dužničku krizu u eurozoni.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 14,00 sati u plusu 106 bodova, a tehnološki Nasdaq 14,75 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 bio je na dobitku 8,9 bodova, i iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Na summitu su dogovorene mjere oštrije proračunske discipline za članice eurozone. Ipak, nisu sve zemlje članice pristale na izmjene EU sporazuma, ponajviše se tome opire Britanija.

U svakom slučaju, investitori na svjetskim financijskim tržištima pozitivno su reagirali na najnovije vijesti iz EU-a.

„Više je pozitivnog nego negativnog u tome planu, a sve to daje nam osjećaj da čelnici EU-a razumiju veličinu problema i kako se s njime nositi. Ovo nije još jedan propali pokušaj rješavanja problema“, kaže Rick Fier, potpredsjednik Confier Securitesa.

U elektroničkom predtrgovanju na Wall Streetu najviše su porasle cijene dionica banaka, u prosjeku za 1,8 posto.

U nešto većem fokusu investitora mogle bi se naći i dionice proizvođača čipova, dan nakon što je Texas Instruments smanjio svoje procjene prihoda za tekuće tromjesečje, upozorivši na slabiju potražnju. I Altera je smanjila svoje procjene prihoda za to razdoblje. Cijena dionice Texasa u predtrgovanju potonula je 6 posto, na 28,12 dolara.

Nove smjernice investitorima će dati podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni SAD-a za listopad te povjerenje potrošača za prosinac.

I na europskim burzama reakcija investitora na postignuti sporazum bila je pozitivna. Frankfurtski DAX u plusu je trenutno 1,36 posto, pariški CAC 1,51 posto, a londonski Ftse indeks 0,55 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙