FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: loše raspoloženje investitora zbog eurozone

NEW YORK, 14. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi upućuju danas na pad cijena dionica na Wall Streetu jer investitori špekuliraju da bi zemlje eurozone uskoro mogle izgubiti kreditne rejtinge s obzirom da nisu dogovorile hitno rješavanje dužničke krize.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 14,00 sati u minusu 26 bodova, a tehnološki Nasdaq 7,25 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 bio je na gubitku 2,1 bod, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Od početka ovoga tjedna na Wall Streetu su cijene dionica pod pritiskom prodaja, jer se investitori plaše da sporazum koji su krajem prošloga tjedna postigli čelnici EU-a neće biti dovoljan za rješavanje sada već 2-godišnje dužničke krize u eurozoni.

„U posljednjih 6 mjeseci svakih nekoliko tjedana čujemo 'imamo sporazum' a zatim vidimo da je u njemu više rupa nego u siru“, izjavio je Oliver Pursche, predsjednik uprave investicijske tvrtke Gary Goldberg Financiale Services.

Kako dodaje, do kraja godine očekuje nizak obujam trgovanja i nastavak velike volatilnosti cijena dionica.

Investitore zabrinjava i to što se Italija danas zadužila po rekordnoj kamatnoj stopi od 6,47 posto na 5-godišnje dužničke papire.

Zbog svega toga, tečaj eura potonuo je na najnižu razinu prema dolaru u zadnjih 11 mjeseci, ispod psihološki važnih 1,3 dolara.

U nešto većem fokusu investitora mogle bi se naći dionice proizvođača sirovina, budući su cijene bakra i nafte pale za više od 1 posto

Od gospodarskih vijesti, danas se očekuje podatak o uvoznim cijenama u SAD-u u studenome.

Na europskim burzama cijene dionica također su pale, pri čemu je frankfurtski DAX u minusu 0,89 posto, pariški CAC 1,45 posto, dok je londonski Ftse indeks u blagom plusu, za 0,2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙