FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 22. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović bit će podvrgnut manjem operativnom zahvatu na koljenu (meniskus) u četvrtak te će sljedećih nekoliko dana smanjiti intenzitet svojih aktivnosti, izvijestio je danas Ured predsjednika Republike Hrvatske. Očekuje se da će predsjednik Josipović već u subotu, 26. studenog, nastaviti s planiranim programom te održati "kavu s građanima" u Uredu predsjednika, dodaje se u priopćenju.

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) od sada nudi korisnicima koji duže borave u inozemstvu te za grupna i obiteljska putovanja povoljnije pokriće troškova zdravstvene zaštite u slučaju nesreće ili iznenadne bolesti u zemljama u kojima borave, bez ograničenja novčanog iznosa. Iznos putnog zdravstveno osiguranja za jedan dan po osobi iznosi 17 kuna, a za obitelj (supružnici i djeca do 26 godina) 35 kuna dnevno. No, putno zdravstveno osiguranje za osam dana jednu osobu će stajati 75, dok će pojedinac u skupini sa više od osam osoba platiti 30 kuna. Istodobno, osmodnevno zdravstveno osiguranje u inozemstvu za obitelj iznosi 90 kuna.

ZAGREB - Podignuta je optužnica protiv bivšeg zapovjednika Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu Stjepana Klarića i četvorice njemu podređenih hrvatskih vojnika zbog sumnje da su 1991. i 1992. zlostavljali 34 ratna zarobljenika. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je optužnicu protiv 54-godišnjeg Klarića te Dražena Pavlovića (46), Viktora Ivančina (59), Željka Živeca (43) i Gorana Štrukelja (44) podiglo nakon jednogodišnje istrage. Za petoricu optuženih za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika zatraženo je produljenje pritvora zbog težine kaznenog djela za koje se terete. O tom zahtjevu će poslijepodne odlučivati zagrebački Županijski sud na kojem će se i održati suđenje.

ZAGREB - Trojica poznatih zatvorenika, Mirko Norac, Hrvoje Petrač i Leon Sulić trebali bi u petak, 25. studenoga izaći iz zatvora jer ih je Povjerenstvo za uvjetni otpust odlučilo pustiti na slobodu prije odsluženja cijele zatvorske kazne. Norac je u zatvoru više od deset godina, od ožujka 2001. Najprije je za ratne zločine na gospićkom području osuđen na 12 godina, a potom za zločine u Medačkom džepu na šest godina. Kad je i druga presuda postala pravomoćna Vrhovni mu je sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina. U zatvoru je diplomirao, oženio se i postao otac. Petrač, koji je prije suđenja više od godine dana bježao hrvatskom pravosuđu, služio je kaznu od sedam i pol godina zatvora zbog otmice sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca i iznude novomarofskoga poduzetnika Miroslava Matkuna, koja mu istječe u ožujku 2013. Sulić je zbog gospodarskog kriminala u "Croatiabusu" teškog 15,5 milijuna kuna 2007. osuđen na sedmogodišnju kaznu zatvora, koju mu je kasnije Vrhovni sud smanjio na pet godina. Norcu, Petraču i Suliću odobren je uvjetni otpust nakon što su odslužili više od dvije trećine kazne, a ostatak kazne, uz određene uvjete, služit će na slobodi.

ZADAR - U Benkovcu su noćas oko 2,40 sati izgorjela četiri automobila, a vatra je oštetila još tri vozila, izvijestila je zadarska Policijska uprava. Uzrok požar na parkiranim automobilima na benkovačkom Trgu hrvatske mladeži još nije poznat. Policija provodi očevid kako bi utvrdila sve okolnosti toga događaja.

ZAGREB - Opera "Carmen" Georgesa Bizeta nastala u zajedničkoj produkciji triju zagrebačkih umjetničkih akademija - muzičke, dramske i likovne te Tekstilnotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, bit će premijerno izvedena u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 26. studenoga. Jednu od najpoznatijih svjetskih opera izvode studenti uz mentorstvo profesora i suradnika Sveučilišta u Zagrebu, a u projektu sudjeluju i polaznice Škole za suvremeni ples Ane Maletić te dječji zbor Zagrebački dječaci. Nakon uspjeha Mozartove "Čarobne frule" i "Ivana Groznog" Sergeja Prokofjeva, umjetničke su se akademije, u sezoni kada Muzička akademija u Zagrebu slavi 90. rođendan, ponovno odlučile na veliku produkciju, i to u režiji Krešimira Dolenčića, a pod dirigentskom palicom Mladena Tarbuka.

ZAGREB - Na jučerašnjoj 39. dodjeli godišnjih međunarodnih nagrada Emmy, koje se dodjeljuju najboljim televizijskim programima proizvedenim i prvi put prikazanim izvan SAD-a, uvjerljivo je dominirala Britanija s pet osvojenih nagrada u ukupno deset natjecateljskih kategorija, piše britanski Guardian. Britanska Serija "Accused" (Optuženi), koja bilježi priče osumnjičenih u očekivanju presude, proglašena je najboljom dramskom serijom, a njezin glumac Christopher Eccleston najboljim glumcem. Julie Walters dobila je Emmyja za najbolju glumicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙