FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 9. studenoga 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZADAR - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i predsjednik HGS-a Željko Kerum potpisali su jučer u Zadru koalicijski sporazum o zajedničkoj predizbornoj i poslijeizbornoj suradnji u IX. i X. izbornoj jedinici gdje će, kako je rekla Kosor, biti najbolji po broju osvojenih mandata. Po sporazumu Kerumovu HGS-u pripast će 3. i 7. mjesto na listi u X. i 7. mjesto u IX. izbornoj jedinici. "Nakon dva mjeseca razgovora dogovorili smo se o predizbornoj i poslijeizbornoj suradnji HDZ-a i HGS-a pa ćemo u IX. i X. izbornoj jedinici izići zajedno na izbore", rekla je predsjednica HDZ-a Kosor. "Želimo pobijediti na parlamentarnim izborima, želimo okupiti sve koji misle hrvatski i koji misle za Hrvatsku. Želimo pokazati da i te kako ima predizbornog potencijala na desnome centru. Na temelju naših istraživanja u tim dvjema izbornima jedinicama bit ćemo najbolji po broju osvojenih mandata. Uvjereni smo da ćemo ostvariti sjajan rezultat, usprkos svim nedaćama koje nam se događaju", izjavila je Kosor. Također je rekla da je to suradnja na temelju programa te da je zajednički cilj dviju stranaka gospodarski osnažiti Hrvatsku. Na novinarski upit hoće li HDZ na izbore izići u koaliciji i s drugim strankama, predsjednica Kosor rekla je da je to moguće te da se u pojedinim izbornim jedinicama također vode razgovori. "Ovo je jedino pametno i ispravno rješenje, jer imamo istu publiku i iste birače", rekao je predsjednik HGS-a Željko Kerum.

ZADAR - Na novinarski upit o sastanku predstavnika hrvatske vlade i Crkve u vezi s povratom imovine oduzete za komunističke vladavine, premijerka Kosor je jučer u Zadru rekla da se razgovaralo o neriješenim pitanjima povrata crkvene imovine te kako pretpostavlja da to nikomu u Hrvatskoj ne smeta. "Čula sam komentare Zorana Milanovića, ali su oni očekivani, s obzirom na to da smo ga svi skupa u Hrvatskoj jedva nagovorili da dođe pozdraviti Svetog Oca", rekla je Kosor. Stajalište ove vlade vrlo je jasno – treba raditi na povratu imovine onima kojima je nepravedno oduzeta i to je bila tema jučerašnjeg sastanka, a nikakve konkretne odluke nisu donesene", rekla je Jadranka Kosor. Predsjednik SDP-a Milanović je jučer za neke elektroničke medije izjavio kako povrat imovine oduzete Crkvi u vrijeme komunističke vladavine – nije nova obveza, da je riječ o obvezi koja je određena međunarodnim ugovorom koji obvezuje Hrvatsku. Kakav je da je, no zašto nije riješen i godinama traje, to je drugo pitanje. Predizbornim vremenom koristimo se svi da bismo se nekomu svidjeli. Postoje, doduše, različiti motivi", kazao je Milanović. Premijeka Kosor je na pitanje hoće li sudjelovati u sučeljavanju s Milanovićem na RTL-u, rekla da želi doći na bilo koje sučeljavanje, makar je to mimo pravila jer bi sve liste trebale imati jednak tretman. "To su četiri stranke i četiri muškarca, predsjednici stranaka i zato ja tražim da se tako i sučelimo, odnosno da s jedne strane budu njih četvorica, a s druge strane ja kao nositeljica svih lista. To bi bilo korektno i jedino logično jer na izbore SDP ne ide sam, nego idu četiri stranke na jednoj listi", odgovorila je premijerka Kosor u Zadru.

OPATIJA - U Opatiji danas počinje trodnevno savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista "Ekonomska politika Hrvatske u 2012. godini". Prvi dan je tradicionalno posvećen ekonomskoj politici i makroekonomskim temama. Pokrovitelj savjetovanja je predsjednik Republike Ivo Josipović koji će govoriti na otvorenju tog tradicionalnog skupa Hrvatskog društva ekonomista. Kako je najavljeno, o ekonomskoj politici Vlade RH govorit će premijerka Jadranka Kosor. Predviđeno je i izlaganje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o "Gospodarskom programu za promjene". Osnovni je cilj savjetovanja povezivanja politike, znanosti i struke radi razmjene ideja i pogleda o konceptu i strategiji razvoja Hrvatske, a ovogodišnje se odvija uoči parlamentarnih izbora, što će cijelom događaju dati poseban značaj, ističu iz Hrvatskog društva ekonomista.

ZAGREB - Autorice serijala avanturističkih knjiga za djecu o djevojčici tajanstvenih moći Oksi Pollock, Anne Plichota i Cendrine Wolf predstavile su jučer u sklopu sajma knjiga Interliber u Zagrebu hrvatski prijevod drugog nastavka toga serijala "Oksa Pollock – Šuma izgubljenih". Francuske knjižničarke i spisateljice za djecu Plichota i Wolf dosad su zajedno napisale ukupno tri dijela serijala kojemu je glavna junakinja djevojčica Oksa, a upravo pišu njegov četvrti dio, koji bi uskoro trebao izaći u Francuskoj. Objavljena u hrvatskom prijevodu u izdanju Školske knjige, "Oksa Pollock – Šuma izgubljenih" druga je po redu knjiga toga serijala. Prvi dio, "Oksa Pollock – Nevidljivi svijet", također objavljen u nakladi Školske knjige, na hrvatskom je izašao u lipnju ove godine, a dosad je preveden na 25 svjetskih jezika.

OPATIJA - Glazbena manifestacija Jazz Ex Tempore počela je sinoć u Opatiji radionicom orijentalnih žičanih instrumenata koju je vodio Juan Carlos Sungurlian. On je rođen u Urugvaju kao druga generacija armenskih iseljenika iz Turske. Vrstan je poznavatelj kako orijentalnih instrumenata poput ouda-orijetalne lutnje ili buzukija tako i klasične i jazz gitare. Program se nastavlja danas radionicom orijentalnih udaraljki Marokanca Hichama Belfahema, a u četvrtak će talijanski virtuoz svirke na gitari s 10 žica Marcello Peghin održati radionicu nazvanu "Od Bacha do jazza".

ZAGREB - Kratki igrani film redateljice Sare Hribar i producenta Tomislava Vujića "Ta tvoja ruka mala" prikazuje se od prošloga tjedna i u art kinima u Brazilu, Peruu, Meksiku i Kolumbiji, izvijestili su sinoć autori filma. U humornoj drami o zagrebačkom taksistu, koji je premijerno prikazan na Danima hrvatskog filma 2010., glume Mustafa Nadarević, Milena Dravić, Ksenija Marinković, Nataša Janjić, Mile Kekin, Elvis Bošnjak, Frano Mašković, Iskra Jirsak te mnogi drugi. Nakon premijernog prikazivanja, film "Ta tvoja ruka mala" je među inim prikazan i na filmskim festivalima u Maroku, Splitu i Limi te na "Eurochannelu", poznatom tv programu specijaliziranom za europski film gdje je odabran kao jedan od najboljih kratkometražnih Europskih filmova prošle godine, te je jedini hrvatski film koji se tamo prikazuje, ističe se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙