FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 21. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - HDZ je radi zaštite ustavnog načela ravnopravnosti uložio žalbu Ustavnom sudu na rješenje Državnog izbornog povjerenstva (DIP) od 18. studenoga u kojoj ističe da je po isteku zakonskog roka tzv. Kukuriku koalicija prijavila kandidaturu Natalije Martinčević za 3. izbornu jedinicu, nakon što je Goran Habuš skinut s liste. HDZ u današnjem priopćenju za javnost podsjeća da je "tzv. Kukuriku koalicija najprije 16. studenoga nakon pritiska javnosti skinula s liste Gorana Habuša te je istog dana drugim dokumentom prijavila, nakon isteka roka, Nataliju Martinčević na izbornu listu. Ističući da Zakon o izborima zastupnika ne propisuje mogućnost zamjene kandidata koji je odustao (ili je skinut) novim kandidatom i to nakon isteka roka", HDZ poručuje da žalbom od Ustavnog suda traži zaštitu ustavnog načela ravnopravnosti te primjenu istih pravila za sve političke opcije koje sudjeluju na parlamentarnim izborima 2011., stoji u priopćenju HDZ-ova izbornog stožera.

ZAGREB - Zbog naftne mrlje koja se jučer pojavila na rijeci Savi u naselju Crnac kod Siska proglašen je prvi stupanj ugroženosti, a ovlaštena tvrtka postavila je upijajuće i plutajuće brane, izvijestila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavnje (DUZS). Sisački županijski centar 112 primio je jučer oko 8 sati dojavu o tom onečišćenju i obavijestio nadležne službe. Prilikom pregleda svih ispusta sisačke Rafinerije uočeno je da na ispustu br. 2 istječe onečišćena voda te da je zbog toga nastao tanki uljni film na rijeci Kupi, koji je ušao u rijeku Savu. Uzeti su uzorci onečišćene vode, a analizirat će se i voda iz vodovoda, izvijestio je DUZS. U Sisku su jučer dogodio još jedan eko-incident, u krugu rafinerije nafte Ina puknuo je cjevovod koji doprema naftu iz naftovoda do primarne prerade. Očekuje se da bi danas trebala završiti sanacija.

DUBROVNIK - Na graničnom prijelazu Zaton Doli između Hrvatske i BiH uhićen je 36-godišnjak s 250 grama heroina, izvijestila je danas dubrovačko-neretvanska policija. Policijski službenici u suradnji s djelatnicima carine su pri kontroli autobusa riječkih registracijskih oznaka drogu pronašli kod 36-godišnjeg putnika, navodi se u priopćenju i dodaje da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 36-godišnjak počinio kaznena djela zlouporabe opojnih droga. Osumnjičeni je jučer uz kaznenu prijavu doveden sucu istrage Županijskog suda u Dubrovniku.

ŠIBENIK - Milivoj Zenić, dugogodišnji ravnatelj šibenske Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" preminuo je jučer iznenada u 58. godini života. Profesor Zenić radio je u Gradskoj knjižnici od 1979., a od 1984. do danas neprekidno je obnašao funkciju njezina ravnatelja. Pod njegovim vodstvom šibenska Gradska knjižnica prerasla je u središte kulturnog života u Šibeniku, a izgradila je imidž jedne od najpriznatijih knjižnica u Hrvatskoj. Milivoj Zenić je sve do svoje smrti bio i predsjednik Upravnog vijeća Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kao predstavnik Ministarstva kulture, a u 2010. dodijeljena mu je nagrada koja nosi ime zaslužnog hrvatskog bibliofila i bibliografa Ivana Kukuljevića Sakcinskog i to u znak priznanja za zasluge u unapređenju knjižničarske struke u Hrvatskoj. Autor je "Vodiča šibenske katedrale" te dviju vrlo zapaženih knjiga – "U pohvalu od Grada Šibenika - pisana riječ od najstarijih vremena do danas" i "Stari Šibenik - kalama, skalama i butama".

Ministar kulture Jasen Mesić je u izrazima sućuti obitelji, uz ostalo, istaknuo da ćemo Milivoja Zenića pamtiti kao 'renesansnog' knjižničara – kako su ga kolege nazivali poštujući njegovu predanost struci i zavičaju, ali nadasve, kao dobrog čovjeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙