FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 25. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Na aktualnom satu zagrebačke skupštine predsjednik Uprave Zagrebačkog Holdinga Ivo Čović rekao je da je o slučaju navodnog namještanju poslova u Gradskoj plinari zatražio očitovanje u roku od 24 sata te najavio da će poduzeti odgovarajuće mjere. Prema medijskim napisima riječ je o aferi u kojoj su bivšim čelnim ljudima zagrebačke Gradske plinare tvrtke kooperanti plaćale "provode" u zemlji i inozemstvu kako bi im bili dodijeljeni poslovi. S obzirom da je riječ o predmetima na kojima rade USKOK i Državno odvjetništvo, Čović je rekao da ih ne može detaljnije komentirati, no napomenuo je da se radi o četiri osobe od kojih su tri i dalje zaposlenici Holdinga te da je predmetno razdoblje od 2000. do 2007. godine. Čović je, odgovarajući na pitanje zastupnika, rekao da je politička i financijska situacija u Zagrebu toliko složena da se ne mogu očekivati značajniji zaokreti u poslovanju Holdinga u kojemu je samo ZET-ova podružnica u prvih šest mjeseci napravila dug 170 milijuna kuna. Istaknuo je da su ukupna dugovanja Holdinga ipak manja nego prije tri godine. Gradonačelnik Milan Bandić je na upit o plaćanju dječjih vrtića rekao kako je to za njega završena priča te da je "načelo socijalne pravednosti demarkacijska linija od koje neću odstupiti". "Htjeli ste me predriblati i bojali ste se za svoje foteljice", poručio je Bandić zastupnicima upitavši ih zašto nisu glasovali protiv njegova prijedloga. Dodao je da su njemu "bitniji građani nego foteljica". Predsjednik Skupštine Boris Šprem reagirao je na konferenciji za novinare na istup gradonačelnika Bandića. Kazao je da je zatražio upravni inspekcijski nadzor od Ministarstva uprave zbog neprovođenja skupštinske odluke. Odbacio je Bandićevu tvrdnju da su čuvali fotelje i da su odustali od skupštinske odluke o dječjim vrtićima iz travnja ove godine.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će zasjedanje nastaviti raspravom o prijedlogu potvrđivanja Ugovora o jamstvu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za dodatno financiranje "Projekta integracije trgovine i transporta" u luci Ploče. U cilju razvoja infrastrukture u toj luci, Lučka uprava Ploče je vlastitim i sredstvima državnog proračuna, kao i zajmovima IBRD-a (58,8 milijuna kuna) i EBRD-a (11,2 milijuna kuna) financirala izgradnju terminala za rasute terete, a ugovorila je i završila poslove u iznosu od 3,5 milijuna eura za pripremne radove na skladišnim površinama i izradu glavnog projekta terminala rasutih tereta. No, Lučkoj upravi potrebna su dodatna financijska sredstva u iznosu do 50 milijuna eura, koliki je i iznos predloženog zajma, za razdoblje od 2011. do 2013., pri čemu se iznosi iz državnog proračuna ne bi mijenjali (ostali bi na razini 21,1 milijuna eura), ne mijenja se ni razvojni cilj projekta, ali bi se povećali povezani ciljevi - očekivana poboljšanja u kvaliteti usluga i kapaciteta. Predloženi zajam za dodano financiranje u tom bi smislu pomogao u financiranju dodatnih troškova s obzirom na povećanje kapaciteta i financiranje nedostatnog kapitala za terminal za rasute terete koji se treba izgraditi u okviru projekta i financiranje nedostatnog kapitala za kontejnerski terminal koji je u okviru projekta već izgrađen.

ZAGREB - Nepoznati počinitelji koji su noćas postavili nepoznatu eksplozivnu napravu na bankomat u zagrebačkom naselju Malešnica nisu uspjeli opljačkati novac iz bankomata, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Bankomat Zagrebačke banke u Ulici A. T. Mimare 9 je u eksploziji koja je odjeknula oko 3,30 sati oštećen, no pljačkaši ga nisu uspjeli razvaliti i ukrasti novac. U eksploziji nije bilo ozlijeđenih, ali je oštećeno sedam parkiranih automobila, popucala su stakla na okolnim zgradama te na dvije trgovine pored bankomata. U policiji kažu da je riječ o velikoj materijalnoj šteti. Isti bankomat nepoznati pljačkaši pokušali su razvaliti i 3. listopada, također oko 4 sata ujutro, no tada je nepoznata eksplozivna naprava aktivirala alarme na parkiranim automobilima i probudila stanare pa su pljačkaši pobjegli neobavljena posla. Tada okolni objekti nisu oštećeni. U policiji ne žele nagađati je li riječ o istim počiniteljima.

SPLIT - Nešto više od kilograma marihuane vrijedne 50 tisuća kuna splitska je policija pronašla u automobilu i stanu 32-godišnjega Splićanina, doznaje se u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Splićanin je uhićen jučer u osobnom automobilu splitskih registarskih oznaka pošto su policajci na mjestu suvozača ugledali plastičnu vrećicu s 976,4 grama opojne droge marihuane. Osim marihuane, policija je pronašla i dva mobitela te novac, što mu je također oduzela. U stanu je pronašla te oduzela još 46,63 grama marihuane. U tijeku je kriminalistička istraga.

SPLIT - Dvadesettrogodišnji vozač poginuo je jutros u 3,45 sati u prometnoj nesreći u Splitu, izvijestila je splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Mladić je vozio renault clio splitskih registarskih oznaka te je - najvjerojatnije zbog neprilagođene brzine - udario u zid nadvožnjaka, odbio se i udario u parkirano teretno vozilo. Umro je od ozljeda na mjestu nesreće.

ZAGREB - Ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 30. listopada u tri sata pomicanjem sata za jedan sat unatrag. Pomicanjem sata za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računa se kao dva sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

ZAGREB - Prije 130 godina rodio se jedan od najistaknutijih slikara 20. stoljeća, utemeljitelj kubizma Pablo Picasso, čija su djela donijela revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti. Španjolski slikar, rođen u Malagi 1881., dominirao je francuskom umjetničkom scenom početkom 20. stoljeća i za sobom ostavio golem opus u kojemu se razdoblja često monumentalnog i gotovo klasicističkog naturalizma smjenjuju s razdobljima u kojima razbija vlastite likovne postulate. Nakon modre faze (1901.-1904.) koju karakteriziraju dojmljive studije siromaha u sumornu raspoloženju očaja i beznađa u nijansama plave i plavo-zelene, slijedi vedrija ružičasta faza (1905.-1907.) kojom dominiraju veseli prikazi uglavnom cirkusanata, akrobata i harlekina. Raskid s tradicionalnom umjetnošću vidljiv je u slici "Gospođice iz Avignona" iz 1907., prvom primjeru kubizma. Kubistička faza traje do 1919., a u razdoblju nakon 1. svjetskog rata Picasso se "vraća redu" prelaskom na neoklasični stil. Tridesetih godina minotaur smjenjuje harlekina i postaje čest motiv Picassovih djela, što je djelomice posljedica utjecaja nadrealista, koji su ga često koristili kao svoj simbol. Ovome razdoblju pripada svakako najpoznatije Picassovo djelo "Guernica" (1937.), koje je postalo simbolom stradanja u španjolskom građanskom ratu. Mnoge njegove slike danas vrijede milijune, a neke od njih spadaju među najskuplje u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙